Deficitul bugetar al Statelor Unite ale Americii a depasit, in iunie, 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima oara in istoria tarii, intensificand astfel temerile legate de rate mari ale dobanzilor de referinta, inflatie si valoarea dolarului, potrivit cifrelor oficiale publicate luni de Washington.

Deficitul federal s-a adancit cu 94,318 miliarde dolari in iunie, a indicat departamentul Trezoreriei, citat de AFP. Nivelul, desi atinge un record, se situeaza totusi sub estimarile analistilor, care se asteptau la o crestere a deficitului cu 97,0 miliarde dolari.

Deficitul cumulat, incepand cu octombrie 2008, prima luna a exercitiului bugetar in curs, atinge astfel 1.086,263 miliarde dolari.

Potrivit proiectiilor Biroului pentru buget al Congresului, deficitul va depasi 1.800 de miliarde dolari la finalul exercitiului bugetar, in 30 septembrie 2009.

Creste nervozitatea investitorilor straini

Traditional, luna iunie este una de excedent comercial dar, ca si in lunile precedente, conturile statului au fost afectate de scaderea veniturilor, pe fondul crizei mondiale, si de cresterea cheltuielilor legate de combaterea recesiunii.

Veniturile statului au atins in iunie 215,364 miliarde dolari, cu 17% mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Cheltuielile, in schimb, au cunoscut un trend invers, crescand cu 37% in cifre anualizate, pentru a atinge nivelul de 309,682 miliarde dolari, un record pentru luna iunie.

Adancirea deficitului va creste nervozitatea Chinei si altor state care cumpara in mod traditional obligatiuni emise de SUA, ceea ce ar putea forta Trezoreria sa plateasca dobanzi mai mari pentru a face mai atractiva datoria pe termen lung a Americii, noteaza ABC News.

"Investitorii straini din China si din alte tari incep sa fie ingrijorati nu numai in ceea ce priveste valoarea dolarului, dar si a sigurantei investiilor facute pe termen lung", explica Sung Won Sohn, economist la Smith School of Business (California State University).

Cheltuielile bugetare - singura solutie pentru stoparea recesiunii?

Majoritatea economistilor cred insa ca actuala administratie nu are altceva de facut decat sa adopte masuri agresive pentru combaterea crizei.

"Ne confruntam cu o recesiune profunda care afecteaza masiv veniturile din impozite si obliga administratia sa sustina foarte mult economia", afirma Mark Zandi, economist sef la Moody's Economy.com. "Dar, fara acest ajutor, recesiunea ar fi mult mai severa".

Iar istoria a demonstrat cat de riscant este sa presupui ca recesiunea economica a luat sfarsit inainte ca acest lucru sa se intample in realitate.

Presedintele Franklin D. Roosevelt a facut aceasta greseala in 1936. Apreciind ca Marea Depresiune a luat sfarsit, el a redus cheltuielile publice pentru a echilibra bugetul federal, dar acest lucru a subminat o economie fragila, care a intrat din nou in zona negativa in 1937.

Liderii japonezi au facut aceeasi greseala in anii '90, cand au retras temporar planurile guvernamentale de sustinere, prelungind recesiunea Japoniei timp de un deceniu.