Economia Chinei a inregistrat o crestere de 7,9% in trimestrul II, pe fondul planului de relansare pus in practica de guvernul de la Beijing. Cresterea economica, desi sub nivelul de doua cifre cu care China era obisnuita, poate fi considerata exceptionala pe fondul recesiunii mondiale, noteaza AFP.

Dupa ce a 'cazut' la +6,8% in trimestrul IV 2008 si la +6,1% in primele trei luni ale anului 2009, cresterea produsului intern brut al celei de-a treia economii mondiale urca din nou spre tinta fixata de guvern - 8% - tinta obligatorie pentru mentinerea nivelului de angajare a fortei de munca, intr-o tara cu o populatie de 1,3 miliarde de locuitori.

"Cresterea din trimestrul II depaseste asteptarile pietei", a comentat Lu Zhengwei, economist la Industrial Bank.

Pe ansamblul primului semestru, cresterea a atins 7,1%, comparativ cu +10,4% in perioada similara a anului trecut.

Purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica (BNS) a avertizat totusi asupra "provocarilor" care persista in mediul economic.

"Exista numeroase dificultati si provocari in ceea ce priveste performanta economica actuala. Baza pentru revenirea economiei este inca slaba, cadrul general este dezechilibrat si exista inca factori volatili", a explicat Li Xiaochao.

China, puternic dependenta de fluctuatia comertului exterior, a avut de suferit din cauza scaderii cererii internationale, care a antrenat reducerea exporturilor, inchideri de uzine si concedieri.

In primul semestru, exporturile au scazut cu 21,8%, in cifre anualizate, iar importurile cu 25,4%.

Pentru a atenua aceste probleme, guvernul a incercat sa dirijeze economia asupra pietei interne, incurajand consumul si investitiile, printr-un amplu plan de relansare in valoare de 4.000 miliarde yuani (circa 420 miliarde euro) pe doi ani, si o politica monetara mai supla, care a antrenat o explozie a creditului de la inceputul anului.

Din punct de vedere al consumului, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 15% in perioada ianuarie - iunie.

Investitiile din zonele urbane, in crestere continua de la inceputul anului, s-au majorat cu 33,6% in primul semestru, in cifre anualizate, fata de 26,8% in perioada similara a anului trecut.

Productia industriala a crescut cu 9,1% in cifre anualizate, in trimestrul II, fata de 5,1% in primul trimestru.

In iunie, productia industriala s-a majorat cu +10,7%, "o crestere foarte puternica, mai ales daca avem in vedere ca ne raportam la cifra deja semnificativa din iunie 2008", considera Goldman Sachs.

"China poate, cu siguranta, sa se considere victorioasa in ceea ce priveste revitalizarea economiei", apreciaza Sherman Chan, de la Moodys Economy.com.

"Dar lupta este departe de a se fi sfarsit, pentru ca si economia mondiala trebuie sa dea semne solide de revenire", a adaugat ea.

O serie de analisti se tem inca ca economia Chinei ar putea intra pe o traiectorie gresita, care se va finaliza in cresterea activelor toxice ale bancilor si o inflatie accentuata.