Deficitul de cont curent al Romaniei va scadea la 3,9% din PIB in 2009, estimeaza analistii de la Bank of America Securities-Merrill Lynch, relateaza NewsIn. In 2008, deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 12,3% din produsul intern brut.

Pentru 2010, analistii anticipeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei va continua sa se restranga si va ajunge la 3,3% din PIB.

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 75,5% in primele cinci luni din 2009, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si mentinerii unui nivel ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

Celelalte estimari au fost mentinute de analistii bancii. Astfel, economia Romaniei va scadea "in mod abrupt" in 2009 si 2010, cand s-ar comprima cu 6,4%, respectiv cu 2,5%, ca urmare a ajustarii fiscale stabilite prin acordul de finantare cu FMI.

Acestia considera ca inflatia va depasi si in acest an tinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - de 3,5% plus/minus 1 punct procentual -, ca urmare a presiunilor inflationiste mari si a deprecierii leului.

Analistii anticipeaza ca inflatia din Romania ar putea ajunge la 5,2% in 2009 si ca BNR va scadea rata dobanzii de politica monetara la 8% in acest an.