Asiguratorii au avizat 51% din numarul total de daune prin formularul de constatare amiabila in primele trei saptamani de la intrarea in vigoare a acestei legi, respectiv 1 iulie, ceea ce reprezinta peste 13.100 de daune avizate, a declarat miercuri presedntele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, potrivit NewIn. Procedura permite soferilor implicati in accidente rutiere soldate numai cu pagube materiale, evitarea drumului la politie, completand un formular in baza caruia asiguratorii acorda actele de introducere in reparatie a masinilor.

"Numarul de daune avizate la societatile de asigurare prin formularul de constatare amiabila depaseste 13.100 in numai trei saptamani", a mentionat Toncescu.

Ea a explicat ca cele 13.100 de daune avizate reprezinta 51% din numarul total de daune avizate, diferenta pana la 100% fiind reprezentata de daunele avizate pe baza proceselor verbale intocmite de politie.

Presedintele CSA a amintit ca, potrivit unei norme emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2009, orice asigurat Casco are posibilitatea sa obtina direct de la asiguratorul sau documentul de introducere in reparatie a vehiculului propriu, daca acesta a fost singurul avariat.

Astfel, in primele sase luni de cand asiguratii Casco au posibilitatea sa foloseasca aceasta procedura, asiguratorii le-au eliberat 202.371 de documente de introducere in reparatie.

"Acest numar reprezinta 67% din numarul total de daune avizate de acest gen, in celelalte 33% dintre cazuri asiguratii obtinand autorizatia de reparatie de la politie", a mai spus Toncescu.

Aceasta a mai spus ca autoritatea pe care o conduce a elaborat un pliant - "Ghid de buna purtare in caz ca ti-ai lovit masina" - pentru a informa soferii si reprezentantii pietei de asigurari, care va fi distribuit la nivel national prin intermediul asiguratorilor si al Politiei.

La procedura constatarii amiabile se poate apela cand intr-un accident rutier din care au rezultat doar pagube materiale, conducatorii autovehiculelor detin fiecare o polita RCA in vigoare, iar accidentul nu s-a produs ca urmare a comiterii unei infractiuni pentru care se retine permisul de conducere. Ambii soferi trebuie sa completeze un formular special, in caz contrar constatarea urmand a fi facuta la Politie. Nu in cele din urma, fiecare din parti trebuie sa depuna formularele la asiguratorul propriu RCA sau la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, cand se doresc despagubiri.