Site-ul georgian Commersant anunta, citand surse apropiate tranzactiei, ca Dinu Patriciu ar fi cumparat impreuna cu fostul premier Vladimer Lado Gurgenidze pachetul majoritar de actiuni al Bancii Populare din Georgia (Narodny Bank). Un reprezentant al bancii a refuzat sa confirme tranzactia, dar a declarat pentru HotNews.ro ca directorul general al Bancii Populare va sustine saptamina viitoare o conferinta de presa in care va face "un anunt important". Dinu Patriciu nu a putut fi contactat pina la aceasta ora.

"Avem confirmarea din partea unei persoane foarte apropiate de Gurgenidze", a declarat pentru HotNews.ro un ziarist georgian. "Stim ca dl. Patriciu este in Georgia, dar nu a facut inca anuntul oficial", a declarat unul dintre ziaristii de la Commersant, sursa primara a informatiei.

"Din informatiile noastre, dl. Patriciu ar fi platit 7 milioane de dolari (aproximativ 10 milioane laris - moneda locala) pentru pachetul de actiuni", a mai spus sursa citata.

Narodny Bank - 3% din piata bancara georgiana

Banca Populara (Narodny Bank) are o cota de piata de 3%, cu 200 de filiale si sucursale in intreaga tara. In primele doua trimestre ale anului, banca a postat pierderi de 17 milioane de dolari, dupa ce in ianuarie fusese cumparata de grupul Evroil.

Dinu Patriciu, incintat de Modelul georgian

Dinu Patriciu a publicat la 21 august un editorial in Adevarul in care scria in termen laudativi despre "Modelul georgian". Omul de afaceri isi incheia articolul cu urmatorul Post Scriptum: "Pentru adeptii teoriei conspiratiei, marturisesc ca am interese de afaceri in Georgia. Nu pentru asta am scris acest articol. Mi-am adus aminte ca acum vreo doua zile, dupa un an de la notificare, Georgia a iesit definitiv din CSI".

Dinu Patriciu este unul dintre cei mai mari posesori de lichiditati din Romania dupa ce la 26 iunie 2009 a anuntat ca a vandut companiei KazMunaiGaz restul de 25% din actiunile The Rompetrol Group (TRG). Din momentul vinzarii primului pachet de actiuni al TRG, Patriciu a investit in real-estate si presa.

Dinu Patriciu nu ar fi la prima afacere in Georgia. The Rompetrol Group, cu Dinu Patriciu actionar si administrator, a deschis o filiala in Georgia si a operat statii de alimentare cu carburant.

Lado Gurgenidze
Lado Gurgenidze
Foto: Guvernul Georgiei

Potentialul partener al lui Patriciu, un om de afaceri din noul val

Vladimer Lado Gurgenidze (38 de ani) a fost premier al Georgiei intre noiembrie 2007 si noiembrie 2008. Gurgenidze, unul dintre exponentii noului val al oamenilor de afaceri georgieni, are cetatenia georgiana si britanica. A detinut mai multe functii de conducere in domeniul financiar-bancare, la societati precum ABM AMRO Corporate Finance sau Putnam Lovell NBF.

Dupa revolutia trandafirilor din Georgia a revenit la Tbilisi, unde a fost numit director executiv al Bank of Georgia.