Romania ar putea primi a doua transa din imprumutul de la FMI la mijlocul saptamanii viitoare. Seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat pentru Agerpres ca transa a doua a imprumutului va fi disponibila la doua zile dupa finalizarea evaluarii de catre conducerea FMI, potrivit Radio Romania. "Intrunirea Consiliului Director a fost stabilita - de principiu - pentru data de 21 septembrie. Consiliul va decide atunci daca evaluarea poate fi finalizata", a precizat Tonny Lybek.

La inceputul lunii august, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI la Bucuresti, declarase ca Guvernul roman a respectat toate tintele stabilite in acord, cu o exceptie - nivelul arieratelor la nivelul bugetului general consolidat. Arieratele sunt datoriile al caror termen de plata a fost depasit cu mult.

"Vom face evaluarea pe baza restului obiectivelor. Nu dorim sa inrautatim situatia Romaniei cu masuri fiscale prea dure, dar Romania nu este in pozitia de a finanta un deficit fiscal de minus opt la suta", afirma, in august, Jeffrey Franks.

De asemenea, Franks adauga atunci ca FMI "este ingrijorat de conditiile financiare a unor companii de stat. Am convenit sa se facã eforturi suplimentare pentru a se putea asigura o mai buna monitorizare a acestora, in special a celor care inregistreaza pierderi sau au arierate semnificative".

  • Traian Basescu: Daca nu primim transa a doua vom fi in dificultate

Presedintele Traian Basescu declara, saptamana aceasta, la Radio Romania, ca situatia macroeconomica a tarii este mai buna decat in luna februarie si nu vede "motive sa nu primim transa a 2-a de la FMI", insa a admis ca, in cazul in care acest lucru se va intampla, "vom fi in dificultate".

Romania a ajuns in luna martie anul acesta la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum se stabilise initial si cum s-a intamplat cu prima transa.