Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, joi, obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani, in valoare de 861,83 milioane de lei, la un randament mediu anual de 9,98%, potrivit NewsIn. MFP a atras cu 9,3% mai putin din valoarea de 950 milioane de lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,98 miliarde de lei.

La sedinta similara din 3 septembrie, MFP a atras 225,96 milioane de lei prin obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani, pentru care plateste un randament mediu anual de 9,91%.

Finantele si-au propus sa atraga in octombrie sase miliarde de lei, dupa ce in primele noua luni din acest an MFP a emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde de lei, de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008. La prima licitatie din octombrie, MFP a respins toate ofertele bancilor.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele opt luni ale acestui an la 22,3 miliarde lei, echivalent cu 4,5% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, anunta saptamana aceasta, ca deficitul bugetar la noua luni a ajuns la 5% din PIB.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB.