"Atat inflatia cat si valoarea deficitului comercial din Romania au cunoscut valori usor mai ridicate decat asteptarile analistilor", arata Ilker Domac - Citi's Regional Head of Economics si Engin Dalgic - Citi's Regional Economist, intr-un raport asupra situatiei din Romania.

"Toti ochii sunt azi atintiti asupra votului din Parlament, motiunea avand sanse serioase sa treaca, iar un guvern interimar sa preia locul actualului Executiv. Uitandu-ne la ceea ce ar putea urma, consideram ca alegerile din 22 noiembrie vor avea o miza cruciala.

In eventualitatea in care Traian Basescu castiga, sprijinul acordat unui posibil guvern PDL va creste. Celelalte variante ar conduce probabil la alegeri anticipate. Una peste alta, confuzia si nesiguranta economica ar putea dura pana in ianuarie 2010. Credem ca activele romanesti - leul in particular- vor ramane cu un grad ridicat de volatilitate pana cand pe scena politica lucrurile se vor aseza", conchid analistii bancii americane.

"Peste noapte EUR/RON s-a tranzactionat chiar la 4,2725, insa in aceasta dimineata EUR s-a intarit si perechea este la 4,2815 in pofida sentimentului pozitiv si aprecierii fata de EUR inregistrata de monedele regionale. Evolutia este probabil explicata de astepta dezbatere a motiunii de cenzura in parlament. Motiunea are sprijinul a trei partide cu circa 60% din voturi, insa doar PSD si PNL au peste 50% din voturi. Avand in vedere acest aspect, guvernul probabil va cadea ceea ce ar amplifica incertitudinea politica si

ingrijorarile privind atingerea tintelor convenite in acordul cu FMI", se arata si intr-un raport al ING Bank.

Potrivit aceluiasi document, daca guvernul Boc este demis am putea vedea o presiune de depreciere a leului si cresterea ratelor de dobanda."Chiar daca BNR e probabil sa protejeze nivelul de 4,3, credem ca acesta ar putea fi depasit saptamana aceasta.

Comportamentul bancii centrale este o dovada referitoare la atentia excesiva acordata controlului cursului de schimb, insa nu trebuie uitat ca, fara sprijinul economiei, o asemenea strategie poate esua (de exemplu, in Octombrie anul trecut nivelul de 4 RON/EUR a fost protejat, insa la inceputul lui 2009 acest nivel a fost depasit).

Evenimentele din politica, precum si strategia BNR de protejare a leului, ingreuneaza finantarea deficitului bugetar", conchid autorii raportului.

Rogerr Monson, analistul pe segmentul pietelor emergente al Unicredit, a declarat marti dimineata la un post de televiziune ca riscurile politice ar putea duce la in tarzierea reformelor, ceea ce va da un semnal negativ pietelor financiare."Cred ca va fi un vot foarte strâns şi dacă va fi să se decidă că trece moţiunea de cenzură, asta inseamna probabil alegerile anticipate. Cred că s-ar putea să vedem intârzieri în respectarea programului cu Fondul Monetar Internaţional", este de părere Monson.