UPDATE ora 18.00: Ministrul desemnat al Finantelor, Gheorghe Pogea, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Scorul final a fost 23-15. Pogea, ministru in functie al Finantelor, a fost propus pentru aceeasi functie de premierul desemnat, Lucian Croitoru.

Un membru al comisiei pentru finante, Peter Lakatos, l-a intrebat pe Pogea cit e PIB-ul Romaniei, iar altul - daca a fost membru PCR si daca a participat la reprimarea "elementelor huliganice" in 1989.

Pina acum, dintre ministrii propusi de premierul desemnat Lucian Croitoru, doar Vasile Blaga a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare, Mihai Seitan si Gheorghe Pogea primind aviz negativ.

Cele mai importante declaratii ale lui Gheorghe Pogea in fata comisiei parlamentare:

- As dori sa intru in programul de guvernare pentru ca stiti la fel de bine ca si mine ca dl. Croitoru va trebui sa isi valideze echipa in Parlament. Din cei 4 ani s-au scurs doar 10 luni si logica spune sa continuam ceea ce am inceput.

- Adaugirile din program sunt datorate crizei, economia noastra fiind intr-o recesiune economica severa, PIB-ul scazand in 2009 cu 7,7%. Previziunile pentru 2010 reflecta o usoara redresare in a doua parte a anului.

- Deficitul de cont curent va scadea la 4,4 la suta. Asta nu e un lucru bun pentru ca asta ne arata ca din cauza caderii cererii interne, consumul a scazut enorm. In schimb, deficitul bugetar a devenit un factor de risc si as vrea sa spun asta indiferent daca voi fi sau nu ministru.

- Pachetul de finantare externa va trebui sa sprijine aceasta amorsare a reformelor structurale care au inceput. Ma refer la faptul ca cheltuielile de functionare ale Statului sunt extrem de ridicate. Din 150 de miliarde de lei cat reprezinta veniturile publice, 62,4 sunt cheltuieli cu asistenta sociala, iar 44,5 miliarde sunt salarii publice. Ceea ce ramane este foarte putin in raport cu nevoile Romaniei.

- Si sectorul privat va intra intr-o zona negativa, astfel ca deficitul bugetar este un factor de risc ridicat in acest moment.

- Incheierea acordului cu FMI a adus efecte pozitive.O intrerupere a acordului ar periclita foarte serios prima de risc perceputa pentru Romania.

- Probabil ca rata somajului nu va depasi 7% in decembrie, dar in ultimele 10 luni a crescut cu 275.000 de oameni. Investitiile publice care genereaza locuri de munca sunt o prioritate pentru noi.

- Stimulii fiscali din 2009 acordati in intreaga Europa se vor diminua in 2010. Pe cale de consecinta, creditarea va fi limitata pe un orizont de timp mediu.

- A treia transa, din care jumatate va intra in bugetul general, e acordata in baza unor criterii pe care noi le-am indeplinit.

- Categoric ca volumul investitiilor trebuie sa fie mult mai mare si e legat de stadiul in care se afla fiecare investitie in parte.

- In domeniul fiscal, ne-am luat un angajament legat de reducerea arieratelor. In 9 luni de zile, ANAF a rambursat sectorului privat TVA de 7,9 miliarde de lei, aproape 100 la suta din banii pe care ii aveam de rambursat. Cea mai mare realizare este transparenta acestui proces.

- Pentru cei care intreaba unde sunt banii, le spun ca nu am tras toti banii imprumutati. Nu am cheltuit toti cei 20 de miliarde pentru ca nu au intrat toti.

- Reprezentanti crescatorilor de ovine au dreptate, dar eu nu gestionez ministerul Agriculturii.

- In 2005-2009, perioada cu rata de crestere de 6,5 la suta, numarul firmelor care au intrat in pierdere a crescut la 190.000 de firme. Impozitul minim, care inseamna 6 milioane de lei, nu a bagat firmele in faliment. Firmele care au inchis nici macar nu mai functionau.

- Cu privire la acordul cu FMI, rata de crestere a salariilor a depasit cu mult rata productivitatii, iar Romania a ajuns intr-o zona de nesustenabilitate. Dumneavoastra, liberalii, le-ati marit in ultima perioada, si ati redus contributiile la sanatate si astazi, am dat un credit de 2,7 miliarde d-lui Bazac, pentru a avea bani de medicamente.

- Da, am fost membru PCR. Eram un student care invata si care a fost facut membru. Am fost secretar economic la Hunedoara, dar nu m-am ocupat in decembrie 1989 cu reprimarea elementelor huliganice.