Interviu blitz

Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR: Demersul meu a fost un succes, fie si pentru ca am convins Parlamentul ca ne aflam intr-o criza adanca

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 5 noiembrie 2009, 11:43 Economie | Finanţe & Bănci


Rep: Domnule Croitoru, v-ati luat cateva zile libere dupa toata agitatia....?

Lucian Croitoru: Nu, nici vorba. Nici nu am plecat din BNR de fapt. Sunt la serviciu. Mi-am luat concediu doar pe perioada in care m-am ocupat de alcatuirea unui Guvern.

Rep: Aveti sa va faceti vreun repros in urma demersului in care ati fost implicat?

Lucian Croitoru: Nu. Consider ca mi-am facut datoria. Iau experienta prin care am trecut ca pe o realizare. Consider chiar ca am avut un succes.

Rep: Succes??

Lucian Croitoru: Da, pentru ca Parlamentul s-a luminat in urma discursului pe care l-am sustinut si nu a mai fost, cel putin PNL, atat de indarjit impotriva unui acord cu Fondul. Stiti ca PNL nu era foarte de acord cu Acordul in sine. Am avut sentimentul ca au inteles ca suntem intr-o criza si ca incheierea acestui Acord este foarte necesara.

Rep: V-as intreba ceva mai direct daca nu considerati ca prin gestul Dvs de a accepta numirea la Guvern ati implicat  o institutie independenta cum e BNR, in...

Lucian Croitoru: Nu, nu am implicat sub nicio forma. M-am implicat personal, nu institutia.

Rep: Ce nu au inteles parlamentarii din discursul Dvs?

Lucian Croitoru: Ca suntem intr-o criza adanca. Niste oameni de buna credinta ar fi spus : "Domnule, sa-l lasam pe Croitoru". Si pe urma, in ipoteza in care Geoana ar fi castigat alegerile, m-ar fi schimbat in decembrie. Ce pierdeau? Momentul este oricum foarte dificil.

Rep: Nu stiu ce pierdeau... Inteleg ca acum v-ati intors definitiv in...

Lucian Croitoru: In lumea reala? Da.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2280 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  medalie nationala sau premiu nobel? (Joi, 5 noiembrie 2009, 11:46)

  zdragomir [utilizator]

  ce merita?
 • +7 (9 voturi)    
  Croitoru n-are 6 case (Joi, 5 noiembrie 2009, 11:47)

  denvarel [utilizator]

  De aceea a fost respins in parlament. PNL are o optiune superioara PSD-ului care are doar pe cineva cu doar 4 case.
  Avem un candidat cu 6 case, Iohannis
 • +7 (9 voturi)    
  Mincinoasa crestere economica PNL-ISTA (Joi, 5 noiembrie 2009, 11:51)

  vlad [anonim]

  Deficitul de cont curent (exporturi-importuri)a fost, în 2008, de 13% din PIB, iar aducerea ordonată a acestuia la un nivel sustenabil este prioritară în acest moment.
  Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a arătat, marţi, că România ocupă în prezent o poziţie atipică faţă de celelalte state europene, întrucât problemele macroeconomice sunt "de cu totul altă natură", de exemplu creşterea economică(PIB) a fost anul trecut de 7,9%, rata medie anuală a inflaţiei de 7,85%, iar deficitul bugetar de 5,2% din PIB.
  În comparaţie, zona euro a înregistrat o creştere economică 0,9%, inflaţia medie anuală s-a situat 3,3%, iar deficitul bugetar la 1,7% din PIB.
  După aşa-numitul calcul originar PIB-ul se calculează scăzând valoarea materialelor folosite în producţie din valoarea producţiei brute. Adăugând acestui calcul taxele de import şi cele de producţie şi scăzând subvenţiile se obţine produsul intern brut.
  După aşa-numitul calcul după întrebuinţare PIB ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private şi a organizaţiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiţii, a cheltuielilor statului, a investiţiilor în scopul depozitării ca şi câştigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.
  PIB = consum + investiţii + exporturi − importuri
  Astfel PIB poate fi exprimat:
  PIB = consum privat + consumul statului+ investiţii + exporturi nete
  (exporturi nete = exporturi − importuri)
  Prin modificări ale valorii banilor, PIB poate fi "falsificat". Astfel, o modificare de 3% a ratei inflaţiei, în aceleaşi condiţii ale producţiei de bunuri, duce de asemenea la o creştere cu 3% a PIB. Nota : Inflatia 2008 = 7,85% si PIBUL 7,9% deci se anuleaza reciproc .
  PIB 2008(crestere7,9% fata de 2007) = consum privat(credite cu buletinul)+consumul statului(deficit bugetar 5,2% din PIB)+investitii(din imprumuturi la banci cu dobanda medie 14%) +exporturi nete (deficit de cont curent 13% din PIB)
  Deci astea find datele din dudui
  • -1 (1 vot)    
   gresesti (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:24)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui vlad

   pentru ca la calculul PIB final cresterea acestuia se pondereaza cu rata inflatiei prin asa numitul GDP (PIB) deflator.
  • +2 (2 voturi)    
   Minus cu minus da plus (Joi, 5 noiembrie 2009, 13:37)

   gerula [anonim] i-a raspuns lui vlad

   daca in formula bagi consumul statului cu defict si deficit de cont la exporturi net .daca mai pui consumul privat pe credite care acum nu mai pot bietii oameni sa le plateasca duce la o concluzie jalnica de fals .nu este nici o crestere .ca s-ar vedea . da nu se vede.
  • 0 (0 voturi)    
   Vosganieme de ce minti? (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:21)

   relu [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Interviu money.ro :
   Domnule Vosganian, există discuţii despre dispariţia banilor proveniţi din privatizări în ultima parte a anului trecut.
   11 miliarde de lei au fost, două miliarde şi ceva de euro. Să clarific. Ce poţi face cu banii din fondul ăsta? Poţi să-i utilizezi pentru acoperirea temporară a golului din Trezorerie, sau poţi să-i foloseşti pentru investiţii. În al doilea caz intră pe deficitul bugetar. De aceea, în general, guvernele evită să-i folosească aşa când au contrângeri bugetare.

   Cu trezoreria lucrurile stau aşa: i-am folosit în lunile octombrie şi noiembrie şi la solicitarea , e adevărat, verbală, a Băncii Naţionale, pentru că în chestia asta nu se umblă cu hârtii. Regret faptul că Banca Naţională a uitat complet ce a făcut atunci.
   A uitat complet!
   Până la urmă, de ce aţi apelat la aceşti bani?

   Dobânda pe termene scurte ajunsese atunci pe alocuri la 30-40%. Foarte greu reuşeai să împrumuţi bani la dobânda lombard de 14%. De ce? pentru că băncile aveau atunci şi firme cărora le dădeau bani şi le ceream şi noi şi atunci făceau cu noi un joc psihic. Dacă eu împrumutam la dobânzile acelea, ar fi trebuit să urc datoria publică şi să alimentez creşterea dobânzii pe piaţa monetară. Credeţi că trebuia să dau atunci peste cap piaţa monetară?

   Pe analizele noastre ieşea că dobânda va scădea către începutul anului 2009. Aşadar am preferat să luăm banii din privatizare, ca băncile să ştie că avem rezerve, cu gândul să-i punem la loc când dobânda va scădea. Deci, gâdiţi-vă, luam rar împrumuturi la o dobândă de 14%. De multe ori luam la 30%, iar acum dobânda este de 11-9%. La asta ne-am gândit şi cred că pentru România a fost o afacere extrem de inteligentă.

   Numai că dânşii spun doar că am prăduit eu banii. Credeţi că dacă îi prădiuam eu nu era nici o autoritate a statului care să verifice? Păi Curtea de Conturi a făcut deja verificarea. Este o temă pur politicianistă pe care cei care o fac fie că nu se pricep, fie se pricep dar speră că audi
 • -3 (9 voturi)    
  Epifanie (Joi, 5 noiembrie 2009, 11:56)

  sg [anonim]

  Asta ati expirimentat , dle Croitoru, in ultimele doua saptamani.
  Toata consideratia pentru profesionalism, dar in politica nu iti poti permite naivitati si idealuri cu niste hiene in spate.
  Ar fi trebuit sa va luminati si d-voastra in mai multe aspecte, cel mai important: romanii sunt indolenti, dar nicidecum prosti.
  E bine ca lasati mustrarile de constinta dlui presedinte, care a actionat premeditat.
  Veti vedea la vot nivelul de cultura, dar nu si lasitatea fata de ipocrizie si conflict perpetuu
 • +13 (13 voturi)    
  Respect ptr dl.Croitorul (Joi, 5 noiembrie 2009, 11:57)

  costi [anonim]

  Nu va lasati . Guzganieni si gionei si antonesti sant niste nulitati economice .sant insa experti in discursuri fara sa spuna nimic ,in fanfaronade , in diversiuni care sa ascunda adevarul economiei romanesti . Dezastrul unde ne-a adus guvernarea taricenisto-psdista .deficitele enorme bugetare,de cont curent,inflatia pe 2008 7,85% este a lui vosganian
 • -11 (15 voturi)    
  Dus cu pluta (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:01)

  Via Appia [anonim]

  Cutremurator, baiatul asta e dus rau de tot.
  E in cukoo's land, saracu.
 • +16 (20 voturi)    
  Croitoru (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:04)

  Observator [anonim]

  Chiar imi place si mai mult Acest Croitoru. El chiar are acel bun simt de care e atita nevoie SI in politica romaneasca...
  • -6 (8 voturi)    
   bunul simt n-are lagatura cu Croitoru (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:31)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Observator

   Bun simt a avut Stolojan cand si-a dat seama ca nu poate fi prim-ministrul mincinos, sub conducerea caruia tara sa se scufunde si mai rau in criza si a avut curajul sa spuna NU (desi avea si Parlamentul de partea sa).
   Baietelul asta nu a avut NICIODATA vreo sansa, asa ca datoria lui nu era sa piarda timp pe banii si nervii nostrii, ci sa-si depuna mandatul pentru altul cu mai multe sanse.
   Sa vina acum si sa ne spuna ca a "luminat" Paralmentul si ca a avut "succes" mi se pare lipsa de bun-simt.
 • -10 (12 voturi)    
  saracutul de el... (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:22)

  Bogdan [anonim]

  Draga Muppet, eu propun sa-ti stergi urma de pantof imprimata pe dosul pantalonilor si sa te apuci de ce stii tu mai bine. Minciunile lasa-le in seama profesionistilor din Parlament, de la Cotroceni, de la Guvern, ca destul te-ai jucat cu focul s-ar putea sa ramai cu semne permanente...
  P.S.
  Sfatul meu este sa mergi cu declaratii d-astea la OTV, ca acolo ai putea avea mai mult succes...
  Si poate ca exista o legatura intre "succesul" tau si disparitiile misterioase din vestul tarii ....:P
  • -3 (3 voturi)    
   aahahaha (Joi, 5 noiembrie 2009, 13:01)

   amazing [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   tare... si la obiect :))
 • +4 (4 voturi)    
  Croitoru greseste (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:29)

  Ghita [anonim]

  crezand ca le-a bagat in cap PNL-istilor ca e criza, ei nu au mai fost inversunati de acord pentru ca fara acord nu se dau salarii/pensii , deci combati acordul atunci iti pui alegatorii in cap si vei avea scaderi la alegerile prezidentiale. Ei nu pot sa nu combata acest acord care este dovada cresterii economice nesustenabile in 2008 a economiei, dovada risipei banului public (cat timp banii de la FMI nu se duc doar la BNR ci si la echilibrarea bugetului). FMI in marea majoritate a cazului acorda finantare pentru bancile centrale pentru:
  - sprijinirea deficitului balantei de plati externe (deci nu a bugetului de stat);
  - sprijinirea politicilor monetare a BNR cu conditia implementarii de politici economice corecte de catre guvern. Politici economice corecte de catre guvern nu am avut (toate au fost prociclice), acum guvern nu mai avem, iar BNR-ul este in situatia 90-96 de a da aspirine la piciorul cangrenat si nu in situatia din 96-2000 2005-2006 in care politica monetara era cuplata cu politici de reforma economica.

  Da nu-i problema, un sac de faina si cateva mobile astupa foamea, iar incalcarea constitutiei si blocarea legilor esentiale pentru administrarea tarii (nu mai vorbesc de legi pentru reformarea tarii) e o bagatela cat timp anto si geoana fac ba o miuta, ba hais ba cea.
 • -4 (6 voturi)    
  care succes? (Joi, 5 noiembrie 2009, 12:33)

  popa [anonim]

  hai mah baiatule, ai scos si tu capul de la cutie si ti-ai si gasit succesul. sa fim seriosi, ai fost penibil, nedemn, sclav. au sters aia cu tine pe jos. te-ai facut de ras si ai aratat ca o carpa, nu ca un barbat de stat.
 • +9 (9 voturi)    
  Motive de mandrie! (Joi, 5 noiembrie 2009, 13:21)

  iulia [anonim]

  Un om demn isi pune intrebari si atunci cand e acceptat si atunci cand este refuzat. Intrebarile la care trebuie sa-si raspunda sunt: Cine sunt cei care ma accepta/refuza si De ce sunt acceptat/refuzat?
  Ei bine, dl. Croitoru are toate motivele din lume sa fie mandru de refuz.
  Totodat, ne-a dat noua posibilitatea sa vedem si mai clar fata reala a taraturilor!
 • +10 (10 voturi)    
  Felicitari Domnule Croitoru (Joi, 5 noiembrie 2009, 13:26)

  maria [anonim]

  Felicitari pentru demnitatea pe care ati avut-o pe tot parcursul acestui demers dar mai ales in jenantul parlament. de fapt ce cauta profesionistii la nivel inalt in Romania. Lasati-i pe ei ca ei ne-au adus la o tara neguvernabila, toti. Cu mult respect.
 • +8 (8 voturi)    
  Rusine parlament (Joi, 5 noiembrie 2009, 13:37)

  un roman [anonim]

  Oare tot ce vine de la Basescu trebuie terfelit, trebuie tarat in mizeria parlamentarilor latratori?
  Nu le este rusine sa iasa ca niste sfinti si talentati analisti dupa ce ei n-au facut mai nimic bun cand au putut face ceva cand au fost la ministere???
  S-a uitat cineva la CV-ul acestui domn Croitorul sa vada ce se ascunde in capus acestuia, cata carte, cate studii facute si scrise? Parlamentarii astia cred ca toti isi cumpara studiile ca ei???
  Mi-e rusine si parere de rau ca am iesit sa votez astfel de specimene de oameni!!! Trebuia sa ma bucur de timpul acela plimbandu-ma in parc in loc sa le acodr creditul pe care nu-l merita!
  • +5 (5 voturi)    
   rusine parlament (Joi, 5 noiembrie 2009, 14:18)

   un alt roman [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Sunt de acord cu tine in anumite privinte. Dar cu faptul cu votul nu cred ca ai dreptate. Daca am merge toti la vot si am taxa clasa politica, ATUNCI vor fi schimbari. Altfel, de ce si-ar face probleme?
   Nimeni nu se schimba doar de dragul schimbarii. Cred ca cu atat mai putin politicienii...

   Dar vina este a noastra a tuturor romanilor (inclusiv a ta si a mea) pentru ca atunci cand putem face ceva, preferam sa ne lamentam ... si sa nu facem nimic.
   De noi depinde schimbarea clasei politice, nu de ei.

   Oare cat timp trebuie sa treaca pentru a intelege ca NOI avem puterea? La fiecare runda de alegeri ne plangem ca alegerile sunt masluite, ca sunt toti corupti... si alte scuze si NU mergem la vot. Cum vrem sa se schimbe clasa politica? Doar pentru ca pe forum-uri se fac comentarii critice asupra lor? Asa nu se vor schimba niciodata... Se vor schimba atunci cand vor vedea ca toti (sau majoritatea) iesim la vot si ii taxam. Atunci vor lua in calcul sa se tina de cuvant, sa respecte legile, sa isi schimbe politica. Pana atunci... nu vor face decat un minim de efort pentru noi ceilalti.

   Asa ca eu te rog sa mergi la vot si sa ii taxezi pe cei care nu au fost seriosi, pe cei care sunt mincinosi, corupti, etc.
   Da votul tau celor care vrei. Altfel il iau altii... si nu este bine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by