Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, titluri de stat cu maturitate la sase luni de 265,25 milioane de lei, la un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor bancii centrale. Valoarea anuntata initial era de 800 milioane de lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,19 miliarde de lei.

La sedinta similara din 2 noiembrie, MFP a atras 815,35 milioane de lei, la un randament mediu anual de 10%.

Ministerul Finantelor si-a propus sa atraga in luna noiembrie sase miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe trei si cinci ani, cu 137% mai mult decat a atras in octombrie. In primele zece luni din acest an, MFP a emis titluri de stat de 58 miliarde de lei, ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele zece luni ale acestui an la 5,2% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009, a declarat saptamana trecuta Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde de lei.