Sedintele Consiliului de Administratie al BNR urmeaza un calendar riguros, asa ca am fost mirat luni cand, la ora 17:00, am aflat ca CA al BNR s-a reunit intr-o sedinta ad-hoc, care nu era planificata, scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.

Dupa ce pe data de 3 noiembrie CA hotarase cu indiferenta fata de economia reala intarirea politicii monetare, pe 16 noiembrie s-au intalnit ad-hoc pentru a reduce de urgenta RMO la valuta.

Actiunea este extraordinara si merita investigat ce s-a intamplat - intre timp, FMI a anuntat ca nu va acorda Romaniei urmatoarele transe la termenul convenit, pe buna dreptate.

Astfel, sursa de finantare ieftina a guvernului a disparut. Bani de la FMI nu sunt, eurobond-urile nu se mai emit anul acesta, singurii bani disponibili vin fie prin emisiune monetara indirecta fie euro din rezerva. Astfel, bancile vor mai avea ceva euro disponibili cu care sa finanteze guvernul, la dobanzi bune (5,25% la euro e o dobanda buna), iar mascarada finantelor publice va mai continua cel putin pana la alegeri.

Daca am ajuns in momentul in care stabilitatea financiara sta in telefoane de urgenta catre BNR si disponibilizarea rapida a banilor din RMO, este clar ca orgia cu bani publici nu mai poate continua.

Am ajuns ca birocratia proaspat angajata de guvernul anterior sa se auto-intretina si sa inventeze mijloace pentru a-si justifica existenta. Daca v-ati intrebat vreodata de ce trebuie sa aveti o semnatura de la X, una de la Y si una de la Z ca sa va rezolvati o problema, atunci stiti de ce - se inventeaza "nevoi", se creaza "proceduri" pentru a justifica aruncarea banului public.

Ajustarea punctuala a cheltuielilor publice se dovedeste greu de aplicat. Bucurestenii o simt astazi, cand se uita la portile inchise de la metrou. Sistemul nu mai poate fi reparat cu ajutorul mintilor luminate care-l reformeaza din interior.

Comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.