Banca Japoniei a anuntat marti ca va injecta 10.000 miliarde de yeni (114 miliarde de dolari) in piata financiara, pentru a impulsiona revenirea tarii din cea mai severa recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial, potrivit AFP.

Fondurile vor fi oferite bancilor cu dobanda preferentiala de 0,1%, acestea urmand a garanta cu active, precum titluri de stat sau obligatiuni corporative.

"Banca recunoaste ca depasirea deflatiei si revenirea cresterii durabile cu o stabilitate a preturilor este o provocare pentru economia Japoniei", se arata intr-un comunicat al Bank of Japan.

Japonia a revenit pe crestere economica in al doilea trimestru al acestui an, dupa cea mai severa recesiune economica de dupa 1945. Economia este insa amenintata de deflatie si de aprecierea yenului, ceea ce submineaza competitivitatea produselor fabricate in arhipelag.

Luni, guvernul japonez anuntase lansarea unui nou program de stimuli economici in valoare de peste 31 miliarde de dolari, pentru a sprijini revenirea economiei. Premierul Yukio Hatoyama a cerut membrilor cabinetului sau sa elaboreze o serie de masuri care sa contracareze aprecierea yenului si sa diminueze efectele acestei aprecieri asupra pietei de capital.