Cel mai bine platiti functionari ai statului britanic isi vor vedea salariile reduse cu 20% in urmatorii trei ani. Cel putin asta intentioneaza premierul britanic Gordon Brown, masura facand parte din planul executivului de la Londra de reducere a deficitului public cu care se confrunta Marea Britanie, relateaza AFP.

Evocand "cultura exceselor", el a precizat ca veniturile de peste 150.000 de lire pe an (165.000 euro) si bonusurile mai mari de 50.000 de lire vor trebui aprobate pe viitor de ministerele de resort, iar lista beneficiarilor acestor remuneratii va fi facuta publica. "Unii au pierdut contactul cu realitatea", a declarat premierul britanic.

Reducerea cu 20% a salariilor foarte mari din sectorul public se va transpune intr-o economie de 100 de milioane de lire anual, cu care se pot construi "patru scoli noi sau zece centre medicale" in fiecare an, sau se pot plati "salariile a 3.200 de infirmiere sau a 2.200 de profesori".

Alte economii, evaluate la 600 de milioane de euro, ar putea proveni din rationalizarea cheltuielilor cu comunicatiile telefonice si hartogaraia administrativa, din reducerea cu 50% a onorariilor de consultanta si cu 25% a cheltuielilor de marketing.

"Banii care ar trebui sa mearga la sanatate, educatie, politie si la serviciile sociale se duc, in anumite cazuri, in salarii excesive si in bonusuri nejustificate: aceasta cultura a excesului poate si trebuie sa se schimbe", a afirmat Brown.

El a anuntat, cu aceasta ocazie, o revizuire completa a salariilor functionarilor publici prin bugetul pentru anul viitor.