Elvetia a aprobat o finantare nerambursabila de 120 mil. euro pentru Romania
"Domeniile eligibile pentru a fi finantate din aceasta contributie sunt securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme, mediul si infrastructura, promovarea sectorului privat, dezvoltarea sociala si a resurselor umane", precizeaza documentul citat.
Perioada de angajare a fondurilor este de cinci ani de la data aprobarii creditului cadru, iar cea a platii efective de zece ani. In primul semestru al anului viitor se va definitiva si semna Acordul Cadru bilateral intre Guvernele Romaniei si Elvetiei, document care va permite inceperea implementarii contributiei financiare elvetiene.
MFP este coordonatorul national al asistentei financiare elvetiene acordata Romaniei in vederea reducerii disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Lobby = grup care sustine interesele Romaniei pe langa cei puternici (sper ca aceste cuvinte i se topeasca pe limba d-lui Geona care sustine interesele Romaniei - stat membru UE - la Moscova.
(Comunistii sunt mereu surprinsi de normalitate, ati obsrvat?
Johannis era intrebat intr-un interviu cum a reusit sa ofere sibienilor servicii atat de eficiente (de exemplu durata mica de rezolvare a problemelor cu autoritatile locale...), cum a reusit in general sa ii atraga si sa ii pastreze pe 80% dintre ei. Johannis a dat un raspuns care pe comunistii din PSD i-ar nauci: "Nu am facut nimic special. Doar lucruri normale".
Orice s-ar intampla sa nu uitam asta niciodata.
Numai bine.
2. aveti un link electronic pentru sursa acestor informatii? [din moment ca nu am reusit sa gasesc informatia in cele cateva jurnale elvetiene in care am cautat]
va multumesc in avans!
Desi nu sunt parte a UE sunt parte a Pietei Comune si au acorduri vamale cu UE din care ei castiga mult mai bun. In schimb trebuie sa intoarca ceva pentru Uniune. Si asa s-a decis sa de la cei mai saraci din UE, adica noua si bulgarilor.
Dar cea mai potrivita si chiar necesara noua este democratia directa. Elvetienii o practica de 700 de ani si vedem unde au ajuns: sunt printre tarile cu cel mai inalt standard de viata, printre cele mai mari venituri pe cap de locuitor. Deci nu este un experiment utopic cum a fost comunismul ci o solutie indelung si temeinic verificata. Solutia ni se potriveste pentru ca combate in cel mai eficient mod coruptia infiltrata in clasa politica, in parlament printre demnitari. Si in Elvetia parlamentul propune legile, dar acestea intra in vogoare, sunt aprobate sau respinse de catre popor prin referendum. Rezultatul refendumului sau plebiscitelor este obligatoriu. Nicio institutie nu poate ignora sau trece peste acest rezultat. Mai mult chiar poporul are posibilitatea sa propuna legi pe care parlamentul refuza sa le ia in discutie, cum a fost de ex. recentul caz cu interzicerea minaretelor. Parlamentarii si demnitariii elvetieni nu au cum sa serveasca interesele vreunei clientele interne sau externe pentru ca hotararea nu o poate lua parlamentul ci poporul prin referendum.
Va dati seama ca toti aceia care profita de pe urma posibilitatilor de coruptie vor teoretiza ca democratia directa ar avea tot felul de desavantaje, sau ca nu ni s-ar potrivi noua, de ex nu am fi suficient de evoluati, numai ei, coruptii s-au dat jos din copac, etc.
Intr-adevar in Elvetia democratia directa exista de mult timp si isi face cunoscute efectele mai bune mai rele , daca propun si aleg prost asta au si nu cred ca nu au avut sau au sau vor avea errori. La noi ii invers alegem si cine sunt alesi aleg pentru noi rau sau bine si victoriosi sau vinovatii sunt ei.
Intr-adevar in Elvetia 60 % dintre elvetieni nu cunosc numele presedintelui lor care ii ales de catre "parlamentul lor" la 1 an.
Intr-adevar in Elvetia 40% dintre elvetieni nu cunosc un nume de partid politic sau celor din guvern.
Intr-adevar in Elvetia doar 20% dintre elvetieni cunosc politica ca in Romania 80% dintre romani.
Prin referendum populatia isi exprima dorinta si isi asuma victorii sau esecuri, iar politicul are functie de executie.
Romania a incercat multe modele romanesc asociat cu cel francez, american, si acum european si a schimbat mai multe unele bune si altele rele .
Pacat ca la noi nu exista o viziune simpla clara pe care politicul de la noi sa le respecte la unison ca si : cresterea populatie, nivelul de trai al cetatenilor si altele (si mai putin cele electorale.)
Probabil atunci o sa avem un model.
In rest modelul elvetian din multe pct. de vedere este superior celorlalte. Sa implemetezi asa model in multe tari necesita timp si perseverenta si unitate din partea majoritatii si risc :)
Astfel de ajutaore sunt date numai in cazul unor catastrofe naturale (incendii, cutremure samd.), de fapt si acolo exista un interes al donatorului, fie el si numai de a verifica in conditii reale pregatirea echipelor lor de interventie, echipamnte, caini samd.
In cazul unor astfel de "ajutoare" scopul este mult mai mercantil:
a) culegerea de informatii "de pe front" despre mediul de afaceri din tara receptoare, informatii extrem de utile viitoarelor acte de comert, de exemplu ("Dupa ajutoare vine comertul" zice un presedinte american...).
b) o forma de ajutor de stat pentru companiile din tara donator, care sustine firmele mai putin competitive, de exemplu .
Partea grava a acestei povesti este ca de fapt pe elvetieni nu prea ii intereeaza pe ce anume practic vor da banii, motiv pentru care MFP are suficienta plaja de manevra pentru ...manevra.
Cine are curiozitatea sa se uita pe proiectele finantate de Norvegia (un porgram similar de anul trecut) se ia cu mainile de cap. Intrebarea "De ce or fi finantat norvegienii asemenea prostii?!" isi gaseste raspunsul in punctele mele a si b de mai sus.