Lucian Croitoru (BNR): Statul roman a avut o implicare redusa pe piata, si a facut bine
"Datoria Romaniei pe termen scurt era 22 miliarde euro si in afara tarii exista anticiparea ca aceasta nu putea fi platita. Presupunem ca bancile nu si-ar fi mentinut expunerea, iar companiile s-ar fi refinantat intr-o proportie mult mai mica. Cred ca euro ar fi ajuns la 6 lei foarte rapid. Guvernul PDL-PSD a avut intelepciunea sa <<cupleze>> la FMI la timp.", a explicat Croitoru.
Legat de implicarea statului cu masuri de stimulare pe piata, implicarea minimale, in Romania, a fost un lucru bun. De fapt, in opinia consilierului Guvernatorului BNR, Guvernul nici nu avea posibilitatea sa procedeze altfel, din cauza situatiei fiscale de la finalul anului 2008.
Spre comparatie, alte state vestice au stimulat puternic mediul privat, iar acum exista problema strategiei de retragere a acestor stimuli. Croitoru a declarat ca nu se discuta nici in acest moment, foarte concret, care sunt principiile de retragere. "O retragere pre abrupta poate conduce la o caderea economiei, o retragere prea tarzie duce la inflatie. Retragerea - concomitent cu refacerea increderii; deciziile de consum si de investitii sa fie
bazate pe anticipatia ca motorul a fost pornit, adica pe incredere", a explicat acesta.
La solicitarea HotNews.ro, Croitoru a comentat pe marginea concluziei analizei publicata joi, 10 decembrie, de Reuters. Aceasta arata ca economia zonei euro va continua sa creasca in al patrulea trimestru din 2009, dar ritmul de crestere va incetini anul viitor odata cu incetarea masurilor de sprijin monetar si bugetar.
"O incetinire a cresterii nu cred ca va fi un dezastru, inseamna totusi o crestere. Nu cred ca va aparea un W in ceea ce priveste trendul evolutiei economice".
Opinia acestuia este impartasita de economistul sef al Alpha Bank, Michael Massourakis, care a declarat ca redresarea economiei pe plan international "va depinde de gasirea balantei optime intre stimulii fiscali si retragerea stimulilor. Poate vom vedea un W de amploare mai redusa, ne asteptam la o scadere a activitatii la jumatatea anului 2010 dar nu foarte accentuata. Exista necesitatea reechilibrarii economiei mondiale", a explicat acesta.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
necinstit din partea presei irealitateatv si antenele supuse mogulilor . Presa ar trebuii sa ceara scuze .