Sunt convins ca in saptamanile si lunile urmatoare, vom discuta mult despre reforma administratiei si despre numarul bugetarilor care vor fi concediati, fiind evident ca in 2010, bugetul va intra in colaps daca nu se reduc cheltuielile publice.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor

In tarile civilizate, ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor este de 5%, maxim 6%. In Romania anului 2009, aceasta pondere este 9.4%, insa ne-am angajat in fata FMI sa o reducem la 7% pana in 2015.

Ce inseamna acest lucru? Conform calculelor Comisiei Nationale de Prognoza, in 2015, valoarea PIB va fi in jurul a 800 de miliarde de lei, iar 7% inseamna 56 miliarde. Cat a cheltuit guvernul in 2009? Aproximativ 47 miliarde lei.

Din calculele de mai sus rezulta ca in 6 ani, bugetul de salarii nu poate creste cu mai mult de 9 miliarde de lei sau 3.5% pe an daca vrem sa atingem tinta stabilita cu FMI, iar asta in conditiile in care oricum datele care au venit de la CNP sunt cam optimiste.

Daca privim insa proiectia salariului minim luat in considerare in Legea de salarizare unica, observam ca acesta creste cu 83% pana in 2015 (datele aici), ceea ce va duce in mod sigur la o crestere semnificativa a bugetului de salarii, mult peste cele 56 miliarde mentionate mai sus.

In aceste conditii, poate guvernul sa atinga tinta de 7% fara sa concedieze personal? Raspunsul este evident nu.

Cele doua categorii de bugetari

Numarul total al locurilor de munca din sectorul bugetar este de aproximativ 1.400.000, insa exista doua categorii de bugetari:

1. Cei din sectorul public – Sanatate si Asistenta Sociala, Invatamant, Administratie Publica si Aparare – la 31 octombrie 2009, numarul salariatilor din acest sector a fost de 984.900

2. Cei care lucreaza in Regiile Autonome, Societatile Nationale si alte companii de stat subventionate direct sau indirect de la buget

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.