Bancherii si analistii, catre viitorul ministru de Finante: Reduceti impozitul pe salariu si TVA la produsele de baza
Analistii si bancherii mai spun ca viitorul titular al portofoliului Finantelor trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor si evitarea evaziunii fiscale, daca vrea mai multi bani la buget.
Printre masurile prioritare ale viitorului ministru de Finante, oficialii Bank of Cyprus recomanda scaderea consistenta a impozitului pe salarii, pentru a elibera spre consum o parte din venitul disponibil. De asemenea, bancherii mai spun ca de pe agenda nu ar trebui sa lipseasca finalizarea implementarii scutirii de impozit pe profitul reinvestit si acordarea de garantii de stat pentru IMM-urile care iau credite de investitii.
Ei au indicat ca esentiala reducerea CAS sau a oricarora din numeroasele impozite si taxe pe salarii deoarece acestea sunt "cele mai impovaratoare pentru companii", in vreme ce scaderea TVA la produsele de baza, asa cum se intampla si in alte tari europene, ar trebui facuta tot pentru a incuraja consumul.
Imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor este sustinuta si de Mihail Ion, presedintele si directorul general al Raiffeisen Asset Management. "Cred ca reluarea activitatii economice depinde de credibilitatea pe care o vor avea politicile economice in Romania, din pacate nu prea avem spatiu de manevra pentru masuri de stimulare. Ministerul de Finante ar trebui sa se concentreze mult pe imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor si evitarea evaziunii fiscale. Se pot obtine venituri importante la buget din asta. La fel de important e sa fie reduse cheltuielile publice, atat cu salariile si cu unele pensii in sectorul public, cat si evitarea unor cheltuieli nejustificare in perioada asta" a precizat Mihail Ion.
Reducerea numarului de bugetari este o alta masura care ar trebui luata de autoritati, analistii precizand insa ca aceasta trebuie facuta in domeniile in care se inregistreaza excedent de angajati, precum "la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si in alte agentii, unde numarul poate fi redus la jumatate fara niciun fel de problema".
Totodata, analistii economici arata ca este nevoie de o programare bugetara multianuala si de asumarea publica a renuntarii la un numar ridicat de rectificari bugetare. "E nevoie de o strategie, de o viziune pe termen mediu, care acum lipseste", a aratat o sursa apropiata institutelor de cercetare economica.
Indiferent insa de optiunile pe care si le va asuma, "prioritatea prioritatilor e sa respectam acordul cu FMI la toate capitolele", a confirmat pentru Hotnews.ro Lucian Anghel, economistul sef al celei mai mari banci romanesti, BCR.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Dar ai si tu dreptul la opinie, ca toti postacii portocalii
Pretul final e acelasi, dar firma castiga diferenta de TVA. Efect benefic: pastrarea locurilor de munca.
asa masura va putea fii eficienta,in sensul de a se reduce pretul.
AU INEBUNIT - A N O F M - somajul creste si vor sa reduca salariatii care inregistraza si platesc somerii. Astia stiu cat stai la cozi la somaj pentru ca nu sunt salariati .
eu traiesc la montreal/quebec, asa ca o sa fac referire la situatia din qc. taxa federala (gst) este, incepand cu 1 jan 2008, de 5 %. la ea se mai adauga taxa provinciala (impusa de guvernul provincial deci) de 7.875%! cumulate, acestea dau un tva (pentru qc) de 12.875 %. practic, e 13 %. adica pentru orice produs care costa 1 cad, platesti 1 cad + 13 centi, adica 1.13 cad!
mare atentie!!!
produse alimentare de baza, cum ar fi carnea, uleiul zaharul, faina, orezul, sarea, untul, etc...nu sunt taxate!!! adica nu exista tva!!!
pai nu va suparati, dragi guvernanti romani, intr-o tara de calibrul canadei, tara membra in grupul g8 (al celor mai industrializate tari din lume) guvernul nu pune taxe pe alimentele de baza, in timp ce in ro tva-ul este de 19%!!!
nu va e rusine???
ps saptamana asta am cumparat curcan (la oferta) cu 77 centi/pound, adica 1.70 cad/.kg!!! daca faceti conversia, asta in seamna 55.000 lei vechi/kg cu tot cu tva!!! adica 46.700 lei vechi/kg daca nu punem tva-ul!!!
in schimb, mama mea imi spune ca ea cumpara carnea de curcan, in ro, cu 240.000 lei vechi/kg!!! adica de aproape de 5 ori mai scumpa!!!
cum e posibil asa ceva???
va bateti joc de oameni!!!
nemernicia din voi, politicienii romani, nu are limite!!!
no comment!!!