Un grup italian ce apara drepturile consumatorilor a lansat doua actiuni in justitie impotriva unor banci din Italia, din cauza comisioanelor percepute la un descoperit de cont, a anuntat presa din Peninsula, citata de AFP. Cele doua reclamatii, depuse in numele consumatorilor italieni, ar putea costa cele doua banci 6.25 miliarde de euro.

AFP precizeaza ca acestea sunt primele procese deschise dupa aparitia unei legi care permite actionarea in justitie in nume colectiv impotriva unor practici comerciale ilegale.

Reclamatiile urmeaza unei anchete realizate de autoritatile antitrust din Italia. Investigatia a descoperit ca, in unele cazuri, comisioanele percepute la un descoperit de cont erau de 15 ori mai mari decat cele existente in vechiul sistem, care a fost eliminat in urma cu cateva luni. Eliminarea sistemului a avut ca obiectiv reducerea comisioanelor.

Asociatia Codacons a depus plangeri in justitie impotriva bancilor Unicredit si Intesa San Paolo in Roma si Torino. In plangerea formulata, Codacons sustine ca cele doua banci ar trebui sa platesca clientilor compensatii de cel putin un miliard de euro.

"Circa 25 de milioane de cetateni ar putea fi afectati si fiecare ar putea sa ceara 250 de euro, ceea ce ne duce la un total de 6.25 de miliarde de euro", a declarat presedintele Codacons, Carlo Rienzi, pentru CnrMedia.com. Rieni s-a declarat increzator ca va castiga aceste procese.

Alte doua grupuri ale consumatorilor, Adusbef si Federconsumatori, au anuntat si ele actiuni legale colective impotriva bancilor.

AFP precizeaza ca, spre deosebire de sistemul american, legea italiana permite doar compensarea victimelor si nu impune "masuri punitive" impotriva companiilor.