Inceputul anului debuteaza cu plata taxelor si impozitelor. Unele primarii, disperate sa faca rost de bani, au anuntat majorarea taxelor pentru parcari, altele au introdus noi taxe, una mai ciudata decat alta. Un cititor HotNews.ro dintr-o comuna de langa Bucuresti ne-a sesizat ca plateste o asa numita taxa de paza in valoare de 15 lei pe an, insa nu e vorba de paza locuintelor, ci de cladirea primariei. Un alt cititor dintr-o localitate de langa Sibiu ne-a sesizat ca plateste o asa numita taxa de pompieri.

  • Un cititor HotNews.ro care semneaza Grigore ne-a trimis la redactie chitanta taxelor si impozitelor locale platite la inceput de an si spune ca a constatat ca are de achitat, pe langa impozitul pe cladiri, o asa numita taxa de paza, care i se pare aberanta: "Am constatat, platind taxele si impozitele locale, ca am de achitat, pe langa impozitul pe cladiri, si o asa numita taxa de paza. Nu mi-a venit sa cred ca am de platit asa ceva, in conditiile in care n-am vazut picior de paznic prin Tunari iar casa mi-a fost sparta de cateva ori pana acum. Am intrebat la primarie si mi-au spus ca taxa de paza e nu e pentru locuintele oamenilor, ci pentru cladirea primariei, pentru scoala si biserica. Taxa nu e mare, 15 lei pe an, dar ideea ca platesc o taxa de paza intr-o zona unde spargerea locuintelor e la ordinea zilei mi se pare cinica si cam aberanta. Primaria n-are decat sa-si angajeze paznici si sa-i platesca din bugetul propriu. La fel cum voi fi nevoit sa fac si eu, sa angajez o firma de paza, ca politia e depasita total. Mi-au spus de la Primarie ca si lor li se pare o aberatie, ca au mostenit taxa de la vechea administratie dar vad ca au pastrat-o si in 2010". Un alt cititor din Sibiu ne-a semnalat ca a constatat ca are de platit o "taxa de ecologizare a terenului" si o "taxa de pompieri".
  • Si Primaria Capitalei a incercat sa mareasca taxele de parcare de cateva ori, insa a revenit asupra hotararii in urma sesizarilor numeroase primite de la cetateni. Conform unei hotarari a CGMB, bucurestenii ar urma sa plateasca in 2010 taxe de pana la trei ori mai mari pentru locurile de parcare. Valoarea acestora variaza intre 109,5 lei si 164.25 lei fata de 36,5 si 76,65 lei anul trecut. "In urma sesizarilor primite de la bucuresteni si de la reprezentantii mass-media, conducerea Primariei Capitalei a reanalizat Hotararea nr. 405/16.12.2009 privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale din Municipiul Bucuresti, pentru 2010, capitolul referitor la taxele pentru parcarile de resedinta. Precizam ca aceste taxe au fost majorate la propunerea primariilor de sector", se arata in comunicatul Primariei Capitalei. Primaria Capitalei va propune, in urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, revenirea la vechea valoare a taxelor pentru parcarile de resedinta,

NOTA: Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna cu cat s-au marit taxele locale in localitatea lor si ce noi taxe au introdus autoritatile locale pentru a face rost de bani.