Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Emil Boc: Peste 70% din firmele inchise dupa introducerea impozitului forfetar erau inactive

Peste 70% dintre firmele inchise dupa introducerea impozitului forfetar erau inactive sau folosite pentru tranzactii ilicite. Declaratia ii apartine prim-ministrului Emil Boc, ce a precizat ca taxa si-a atins scopul: are efect curativ si de "deratizare" a unor sectoare economice. Acum, impozitul va fi regandit si restrans la domenii unde trebuie combatuta evaziunea fiscala, precum restaurantele si hotelurile, a subliniat Boc. Seful Guvernului a anuntat ca Ministerul Finantelor analizeaza in prezent resursele financiare prin care sa fie acoperit deficitul de fonduri ce va rezulta din eliminarea impozitului minim.

Ungaria isi face o lege "preventiva" care sa ii permita nationalizarea bancilor

Ungaria vrea sa creeze o lege cu caracter preventiv, care sa ii permita nationalizarea bancilor. Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa controleze mult mai strict sistemul bancar, incepand din luna februarie. Autoritatile iau in calcul inclusiv nationalizarea unor banci, in cazul aparitiei unor riscuri de sistem, scrie presa ungara. Potrivit noilor norme pregatite de specialistii de la Budapesta, autoritatile pot nationaliza partial sau total institutiile de credit ale caror probleme risca sa se propage in sistem. Ungaria a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a cerut ajutor international in fata crizei financiare. Fondul Monetar International a acordat statului vecin, in octombrie 2008, un imprumut de 25 de miliarde de dolari. Pana acum, nicio banca nu a avut nevoie de ajutor de la stat, dar situatia pare sa se fi complicat in ultima parte a anului trecut.

Piata auto americana a ajuns in 2009 la cel mai slab nivel din ultimii 27 de ani, insa decembrie a dat semne clare de revenire

Piata auto americana a incheiat cel mai slab an din ultimii 27 de ani. Vanzarile de automobile noi au scazut in Statele Unite cu 21%, anul trecut. Pentru prima oara, cota de piata a producatorilor asiatici a depasit-o pe cea a constructorilor autohtoni. Revansa este aproape insa, promit specialistii, care sustin ca 2010 va aduce o crestere generalizata a vanzarilor. Mai ales ca luna decembrie a fost extrem de buna. La capitolul marci care au scazut dur in 2009, in top sunt Suzuki, Maserati si Mitsubishi. La polul opus, trei marci asiatice si-au vazut vanzarile crescand anul trecut: Hyundai, Kia si Subaru.

Dorin Dragutan, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, in vizita la Mugur Isarescu

Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutan, se afla in vizita la Banca Nationala a Romaniei. Tanarul guvernator de doar 35 de ani s-a intalnit in urma cu o zi cu responsabilii romani din domeniile supravegherii si cu consilieri ai sefului Bancii Centrale, Mugur Isarescu. Surse apropiate discutiilor au declarat pentru HotNews ca temele abordate se refera la stabilitatea financiara, supraveghere si management. Vizita oficialului moldovean se inscrie intr-un efort de apropiere a Romaniei de Moldova, reprezentantii Presedintiei si cei ai organismelor internationale acreditate la Bucuresti acordand tot sprijinul lor in vederea acestei apropieri. Guvernatorul Dorin Dragutan este absolventul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", din Iasi, unde a urmat cursurile Facultatii de Finante si Credit. Pana la numirea sa in functia de guvernator in Republica Moldova, el a detinut functia de director in Departamentul Audit al companiei PricewaterHouseCoopers Serbia.

La final, iata unul dintre evenimentele economice importante ale zilei:

- La Palatul Parlamentului continua dezbaterile din cadrul comisiilor pentru buget, finante si banci, asupra proiectului Legii bugetului de stat si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010