Valoarea „de piata” a leului este in jurul a 4,1 in fata euro, spune Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, in prezent consultant financiar independent. Cu toate acestea, valoarea leului ar putea fi tinuta de BNR intr-un coridor cu limitele de 4,2-4,3 pentru un euro, din cauza exportatorilor care si-ar vedea veniturile diminuate la valori intarite ale leului.

„Din punct de vedere al fundamentelor, 4,1-4,2 lei/euro ar fi mai realista. Dar pentru a fi atenti la exporturi, e posibil ca BNR sa mentina banda de variatie 4,2-4,3 pentru un euro”, a declarat Baltazar. Potrivit acestuia, euroizarea excesiva a economiei nu este buna, intrucat depinzi excesiv de ceva ce nu poti influenta. Baltazar a criticat de asemenea revendicarile privind scaderea CAS cu 10% si cele privind cresterea punctului de pensie.

„Mi se par premature asemenea masurti. Nu am ajuns inca acolo incat sa ni le permitem”, a conchis fostul sef al BRD.

Moneda nationala se tranzactiona in jurul orei 10:30 la valori apropiate de cele la care a inchis ieri, ( 4,1650/euro). "Aceasta evolutie confirma ca aprecierea din ultima perioada a parut sa fie determinata de avantajul ratei de dobanda ridicate a leului. Dupa ce ratele de dobanda au scazut considerabil in ultimele sedinte (dobanda la o luna a pierdut aproximativ 200pb in trei sedinte), atractivitatea leului pare sa se fi diminuat. Chiar daca si ratele de dobanda din prezent (1M s-a tranzactionat ieri la 8,3%) pot parea atractive, pentru moment, se pare ca participantii la piata nu le considera suficiente pentru a compensa riscurile asociate economiei romanesti", spun dealerii din piata.

Pentru astazi, acestia estimeaza ca este posibil ca leul sa inregistreze o sedinta de apreciere. "Pare mai probabila o apreciere modesta insa in cazul in care prognoza noastra pentru datele din piata fortei de munca din SUA va fi confirmata, nu este exclus sa asistam la o amplificare relativ ampla", conchid dealerii citati.