Romania ar putea primi in luna februarie urmatoarea transa din imprumutul de la Fondul Monetar International, afirma, la Radio RFI, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Fondul Monetar asteapta intr-adevar bugetul si sunt sigur ca - cunoscand destul de bine procedurile de acolo, am stat patru ani, am lucrat pentru Fondul Monetar International - pot sa va spun ca Fondul va utiliza maximum de viteza pentru a acorda Romaniei banii", spune fostul premier desemnat.

"Dupa cum stiti, o transa a fost amanata, cea care trebuia sa vina la inceputul lui ianuarie. Probabil ca va fi mai tarziu, bineinteles, decat cea care trebuia sa vina in ianuarie, dar ceva mai devreme decat transa care trebuia sa urmeze, asa ca nu ar fi exclus ca in luna februarie Romania sa beneficieze de acesti bani, daca-si indeplineste absolut toate obligatiile", considera Lucian Croitoru.

Fondul Monetar International a inghetat deblocarea urmatoarei transe din imprumutul Romaniei, la sfarsitul anului trecut.

Expertii FMI au pus atunci conditia ca bugetul sa fie adoptat pana la jumatatea lunii decembrie, pentru deblocarea banilor. Bugetul nu a fost insa adoptat in ultima luna a anului 2009, din cauza instabilitatii politice. Romania avea la acea vreme un Guvern interimar, dupa ce Partidul Social Democrat parasise Cabinetul Boc.

Romania cheltuie prea mult pe asistenta sociala

Consilierul guvernatorului declara insa ca se risipesc inca prea multi bani publici, iar Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru a opri risipa.

"Problema principala, in afara de mentinerea acestui deficit, este ca in Romania exista inca multa risipa in aria bugetului. De aceea, principala problema pentru Romania este restructurarea cheltuielilor. Deci nu se pune atat de mult problema de unde faci bani ca sa continui risipa, ci ce masuri trebuie sa iei ca sa reduci risipa", afirma fostul premier desemnat.

El remarca faptul ca in ultimii ani s-au alocat prea putini bani pentru investitii: "Cand spun de risipa, ma refer si la faptul ca structura pe cheltuieli a bugetului Romaniei este o structura deformata si neproductiva, este foarte mult orientata in favoarea unor cheltuieli curente, foarte putin se aloca bani pentru investitii si un obiectiv al Guvernului inca din 2009 a fost, din cate mi-am dat seama, sa creasca cheltuielile pentru investitii".

Lucian Croitoru taxeaza "rigiditatea" celor care au un cuvant de spus in privinta bugetului. "Sunt foarte multe rigiditati pe partea de cheltuieli curente. Una din rigiditati este ca toti parlamentarii inteleg ca trebuie sa dea fix 6% din PIB pentru invatamant. Aceasta nu este o politica fiscala. In fiecare an trebuie sa dai atati bani cati sunt necesari pentru a se atinge obiectivele in mod eficient. Intr-un an poti sa dai 7% pentru invatamant, dar intr-un an poate este nevoie sa dai 4 sau 4,5%. Asemenea rigiditati sunt si in alte arii", explica Lucian Croitoru.

El critica faptul ca se cheltuie prea mult cu asistenta sociala. "Romania este tara care cheltuie 12,5% din PIB numai pe asistenta sociala si are in total transferuri, adica aceasta asistenta sociala si alocari de la nivelul central catre autoritatile locale de aproape 18% din PIB. Este foarte mult. Acest lucru trebuie rezolvat. Nu se poate rezolva dintr-o data, se poate rezolva treptat, eliminand o serie de gratuitati sau de exceptari care sunt inca in bugetul Romaniei, incercand sa imbini eficienta economica cu echitatea sociala", argumenteaza consilierul guvernatorului BNR.