Repornirea creditarii in economie, restructurarea cheltuielilor bugetare, astfel incat sa se elibereze resurse pentru investitii, o mai buna absorbtie a banilor europeni si dialogul social. Acestea sunt cele mai mari provocari ale economiei romanesti in 2010, transmise HotNews.ro de fostul ministru de Finante si europarlamentar Daniel Daianu.

"Marile provocari pentru 2010 sunt repornirea creditarii in economie, restructurarea cheltuieilor bugetare - care sa elibereze resurse pentru investitii si cresterea coeficientului de absorbtie a fondurilor europene - cifra prevazuta in proiectia bugetului mi se pare mica, mai ales daca tinem seama de contributia pe care o facem la bugetul Uniunii", a declarat pentru HotNews.ro, Daniel Daianu.

In opinia lui, o mai buna absorbtie a fondurilor europene ar compensa din costurile sociale ale nevoii de consolidare bugetara. "Eu consider ca absorbtia fondurilor europene, alaturi de consolidarea bugetara sunt cele doua mari provocari si obiective ale anului", a mai explicat Daianu. Chiar daca, in opinia profesorului de economie o absorbtie ridicata este echivalentul activismului bugetar pe care il practica Germania, Franta, Spania sau SUA, Romania nu poate aplica politici bugetare anticriza finantate din resuse proprii.

Obiectivele anului 2010: -repornirea creditarii in economie

-restructurarea cheltuielilor bugetare, astfel incat sa eliberam resurse pentru investitii

-o mai buna absorbtie a banilor europeni

-dialogul social

Daniel Daianu

"Romania nu poate recurge la asemenea masuri din cauza constrangerilor de lichiditate. Aceste constrangeri includ pe cea valutara, legata de riscurile unei deprecieri masive si brutale a leului asupra stabilitatii financiare/economice", mai spune Daianu. Potrivit acestuia, dialogul social va fi de asemenea o mare provocare in 2010. "Ramane de vazut care va fi capacitatea persuasiva a membrilor Guvernului in acest sens", a conchis el.

Cat priveste creditarea, Daianu spune ca este o alta mare incertitudine a economiei romanesti. Argumentele sale tin de revenirea economiilor din jur si a procesului de curatire a bilanturilor de catre bancile comerciale. "BNR a facut bine ca a redus dobanda de referinta. In perioada urmatoare intrarile de capital speculativ este posibil sa determine BNR sa sterilizeze numai partial cumpararea de euro contra lei, necesara pentru a nu lasa leul sa se aprecieze peste masura.

Astfel de lichiditati sporite in piata ar duce dobanzile efective mai jos si ar putea sa ajute economia in masura in care creditarea in lei ar deveni mai ieftina si leul ar ramane intr-un interval sa zicem de genul 4,1- 4,4 pentru un euro. Bancile comerciale sunt in continuare intr-un procese de deleveraging, de asanare a bilanturilor, ceea ce explica reticenta in a credita.

Daca vor observa o ameliorare a indicatorilor economiei romensti, pe fondul unei reveniri economice in Germania si Franta, atunci vor capata mai multa indrazneala pentru a credita. Si creditul este o alta mare incertitudine in evolutia economiei", a mai spus pentru HotNews Daniel Daianu.