Moody's a revizuit perspectiva ratingului "Baa3" al Bulgariei de la "stabila" la "pozitiva", aceasta fiind prima actiune pozitiva aplicata unui stat din Uniunea Europeana dupa iulie 2008, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Prin aceasta actiune, perspectiva ratingului Bulgariei a revenit la statutul anterior izbucnirii crizei financiare.

"Situatia financiara a guvernului Bulgariei a fost relativ rezistenta pe perioada crizei financiare din 2008-2009. In ciuda unei recesiuni profunde, Bulgaria va avea deficite bugetare foarte reduse in 2009 si 2010, mentinand gradul de indatorare al guvernului la un nivel scazut si stabil", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte si senior credit officer al Moody's.

Orchard a subliniat ca o majorare a ratingului la "Baa2" depinde de abilitatea tarii de a-si relua cresterea si de a face fata impactului socurilor din regiune.

"Moody's se asteapta ca recesiunea sa se incheie la mijlocul lui 2010, desi problemele din Grecia ar putea afecta cresterea economica din acest an", a mai spus Kenneth Orchard.

Agentia de evaluare financiara mai mentioneaza ca aproximativ 9% din exporturile Bulgariei merg in Grecia, iar companiile elene sunt printre cei mai mari investitori din economia bulgara, in special in sectorul bancar.