Paranoia sau atacuri speculative reale? Grecii si americanii acuza comploturi internationale impotriva economiilor proprii
„Banii fierbinti”, cum mai sunt denumite capitalurile speculative, urmeaza sa „atace” Portugalia si Spania, a mai declarat Papandreu in cadrul unui interviu pentru CNBC. Premierul elen spune ca atacurile speculative vizeaza intreaga zona euro, dar tinta predilecta a fost Grecia, lucru dezmintit public de Franta si de Germania.
Oficiali francezi si germani au precizat ca dimpotriva, daca Grecia va intra in faliment, statele europene vor gasi mijloace de a veni in ajutorul statului elen, chiar daca un asemenea sprijin nu este prevazut in niciun tratat bilateral. Deocamdata insa nimeni nu admite oficial ca grecii ar putea intra in incapacitate de plata pentru a nu inflama si mai mult neincrederea in economia elena.
Acuzatiile de atac speculativ ale grecilor vin la scurt timp dupa ce SUA a acuzat de complot economic, Rusia.
Fostul secretar al Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii, Henry Paulson a acuzat Rusia de incercare de complot, cu conducerea chineza, pentru a face rau economiei SUA, cu putin timp inainte de inceperea crizei ipotecare. China a refuzat sa se implice in complot si l-a anuntat pe secretarul american al Trezoreriei in legatura cu propunerea Rusiei.
Inalti reprezentanti ai autoritatilor ruse au incercat sa convinga China sa vanda in masa pachetele de obligatiuni ale marilor companii Fannie Mae si Freddie Mac. Paulson a aflat despre acest lucru in timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, cand China a refuzat sa se implice in aceasta afacere, iar Moscova s-a implicat in razboiul din Osetia de Sud.
FT afirma ca reprezentantii autoritatilor ruse au refuzat sa comenteze declaratiile americanilor. Dupa cum a declarat fostul prim-vicepresedinte al Bancii Centrale a Rusiei, Serghei Aleksasenko, daca afacerea ar fi avut loc, Rusia ar fi fost vinovata de criza din SUA.
Romania a fost si ea tinta unor atacuri speculative, din care a scapat cu bine, dupa interventia hotarata a BNR.
Vezi aici cum se produce un atac speculativ sau despre cel mai celebru caz al unui asemenea atac- speculatia pe lira sterlina.
Fluxul de capital privat catre pietele emergente va creste in 2010 la 722 de miliarde de dolari, de la 435 de miliarde de dolari in 2009, fiind ancorate in relansarea investitiilor directe si a imprumuturilor bancare destinate pietei, potrivit Institutului International de Finante (IIF). O buna parte din acesti bani reprezinta insa capital speculativ- fluxuri pe termen scurt, in cautare de rentabilitate (rate ale dobanzii ridicate).
"Ne confruntam cu o situatie care, in cei peste 50 de ani de experienta ai mei in banci, este fara precedent" - a declarat William Rhodes, primul vicepresedinte al consiliului IIF. Economia globala urmeaza sa creasca pana la 3,2% in 2010, dupa o scadere de 2,5% in 2009, a estimat IIF. Economiile dezvoltate vor creste cu pana la 2,4%, in timp ce pietele emergente vor creste cu 6,1% anul acesta.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
"Atacuri" speculative exista zilnic pe piata monetara si financiara, insa exista si o conditie preliminara: acea moneda sa fie in dificultate din cauza proastei gestionari. Asta se intampla in Grecia, unde guvernarea e sub orice critica, mult mai slaba ca in Romania de ex., in Spania condusa de 5 ani de socialisti, in Portugalia unde tot socialistii sunt majoritari! Aceste guverne au aruncat cu bani in bugetari si proiecte de infrastructura ineficace, pt a-si plati electoratul "muncitoresc". Si au distrus economia.
Grecia nu are un Isarescu, care sa puna cu botul pe labe speculatorii. Isarescu a meritat sa fie singurul roman din Romania (mai e presedintele RM, Ghimpu, un mare patriot unionist) ce a fost decorat cu Steaua Romaniei in cel mai mare grad.
BNR a lovit dur bancile care atacau leul si atacul a esuat lamentabil. Amintiti-va ce campanii erau pe Internet si pe media despre cum "se duce leul la vale" spre 5 lei/euro. O p... s-a dus! Si-au luat toti tzeapa. Isarescu a betonat moneda, iar cu fondurile de la FMI/UE are acum la dispozitie peste 25 miliarde pt protectia leului. Nu exista nici o banca din Romania care sa poata ataca leul, iar fondurile speculative considera ca oricum miza e prea mica pt riscul de a pierde confruntarea.
Prim-ministrul grec ar trebui sa spuna populatiei adevarul: sunteti prea multi bugetari, platiti prea mult pt ce munca faceti, trebuie reformat statul. Insa ii e frica de alegeri, prefera sa injure "speculantii" si "fondurili". Politicienii prefera minciuna intotdeauna.
PIGS, asa sunt numite Portugalia,Irlanda,Grecia, Spania, de catre experti :)))
- unele organisme ale statului de acolo is extrem de ineficiente, si ca exemplu mare poate fi data politia ce pana recent practica o politica de genu' "ne legam de ala micu'" ceea ce a si dus la miscarile de strada
- asa in criza cum sunt, tarile pigs sunt cu cel putin 10-15 ani inaintea romaniei. prefer o criza in portugalia, irlanda, grecia, spania decat in romania
...sa nu credeti ca, afara, nu au exact pe tabla de sah a Europei toate piesele si miscarile cunoscute si anticipate !
...or fi unii din conducerea actuala mai taranoi, mai primitivi, cum zic unii, dar vreau sa cred ca nu sunt rusofili, nici tradatori de tara si de neam !!!...
fratikule las-o zos ca makane! sunteti o natie de pungashi si acum vreti protektie? pai daca e piata libera sa fie piata libera pentru toti nu doar cand va faceti voi manariile. afaceristi de doi lei invatati sa traiasca din bani guvernamentali si din escrocherii.
Speculatorii nu atacă ţări ci doar profită de oportunităţile existente pe plan global.
este uimitor, totul este redus la politica interna de partid?
mai temperati-va si mai cautati si alt modus vivendi.
ne scoatem singuri ochii!/
grecia se plange si ea ca e asaltata dar nici ea nu a fost tocmai fair. coruptia e chiar mai mare decat la noi si au facut si ei acelasi lucru pe pietele pe care au avut prezente bancare puternice, cipru, egipt, serbia si chiar romania.
iar isarescu a reusit sa tina in frau ING si RBS precum si cativa altii pentru ca piata noastra e mica si aproape transparenta.
peste inca 10 ani nu va mai fi la fel de usor si cresterea economica ce va veni ne va face vulnerabili
au doborat economia si apoi au cumparat pe nimic tot ce este substantial-pamanturi, firme, ferme mari din argentina..etc, etc!
Retrocedam in nestire si fara discernamant, de la paduri pana la imobile si fabrici, ne vindem avutiile, ne batem joc de populatie si varstici aruncandu-i pe strazi.
Ce credeti ca vor face cei mai multi dintre cei carora li se restituie imobilele? Le vor vinde si vor pleca din tara cu tot cu bani.
Rusii vor gasi astfel un popor slabit si batjocorit; mult mai usor pt , fara nici un efort de a ne controla.
- in primul rand nu cred ca rusia ar fi avut puterea sa faca asa ceva iar china era la mintea cocosului ca nu ar fi avut nici un interes, din contra, pierderile erau imense
- chiar daca, prin absurd, rusia ar fi propus asa ceva, china nu i-ar fi tradat nicioadata
- ce naiba inseamna actiuni financiare speculative in sistemul capitalist, cand intregul sistem pe asta se bazeaza: specula de orice tip in numele liberei circulatii, cererii, ofertei, etc...
- aceste speculatii financiare sunt legale, corecte, numai cand sunt facute de anumiti jucatori? mai bine americanii si-ar cauta speculatorii in curtea proprie, baza crizei mondiale....
ca o concluzie, ce tie nu-ti place altuia nu-i face!
Titlul articolului este foarte inspirat. Imi place! Nu cred ca e vb de PARANOIA! Sau, mai stii?! :)
In ceea ce priveste politia, nu doar in Grecia se ocupa doar de cei mici. Spania, e tara in care Guardia Civil, are o ocupatie care nu intra nici macar in atributele sale. Dar cu siguranta, protejeaza la greu, fraudele celor mari. Iar spaniolii sunt foarte mandrii de asta. Asa ca... Nu mai criticati Romania. Incercati sa priviti mai in profunzime situatia Globala.