Analiza HotNews.ro

Va reduce BNR dobanda cheie maine? Cum au influentat dobanzile la creditele noi miscarile similare ale BNR din ultimul an?

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 2 februarie 2010, 12:58 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Popa
Foto: Agerpres
Desi analistii si bancherii se asteapta ca maine BNR sa reduca nivelul dobanzii cheie pentru a stimula creditarea, Banca Centrala are si argumente prin care sa inghete o perioada scaderea ratei dobanzii de politica monetara.
 
Ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ dar nu se limiteaza la dobanda.
 
 
Cristian Popa, viceguvernator BNR
HotNews a analizat impactul reducerii dobanzii cheie a BNR asupra dobanzilor la creditele noi acordate companiilor.

Rezultatele arata ca nu intotdeauna reducerea dobanzii BNR este insotita de scaderea costului noilor credite.


 • Semnalele BNR ajung usor  la banci, dar mai greu in dobanda creditelor noi

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid.
 
- Ar stimula cererea de credit
- Ar consolida trendul de scadere al dobanzilor bancare
- Ar imbunatati sentimentul investitorilor straini fata de climatul economic
- Ar da o mana de ajutor Finantelor -Ar preintampina o apreciere excesiva a leului
- Ar stimula investitiile si consumul
 
 
Argumente in favoarea scaderii dobanzii-cheie


La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.


Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica,  marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire.

In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile.

 • Reducerea dobanzii BNR din februarie a scumpit creditele noi, in lei
HotNews a analizat impactul reducerii dobanzii cheie a BNR asupra dobanzilor la creditele noi acordate companiilor. Rezultatele arata ca nu intotdeauna reducerea
 
-E necesara o pauza pentru a evalua corect impactul reducerii recente anterioare
-O scadere a dobanzii nu ajuta procesului dezinflationist
-O ieftinire a leului ar ajuta exportatorii, afectati de aprecierea leului
-Ar descuraja economisirea
 
 
Argumente impotriva scaderii dobanzii cheie
dobanzii BNR este insotita de scaderea costului noilor credite. De exemplu, in februarie 2009 BNR a redus cu 0,25 % dobanda cheie.

In urmatoarele 3 luni, bancile au scumpit creditele de la 21,3% (dobanda medie la creditele noi pe termen de 1-5 ani acordate IMM), la 22,3%.

Reducerea dobanzii BNR din mai 2009 (0,5 pp) a fost insotita  de ieftinirea imperceptibila a creditelor noi cu maturitati de pana la 5 ani, dar cu scumpirea creditelor bancare acordate pentru mai mult de 5 ani (de la 17,3 la 18,2%).

In iulie 2009, BNR a mai redus dobanda cheie la 9%, nivelul dobanzilor medii la creditele noi ramand constant, iar operatiunea similara a Bancii Centrale din august 2009 a fost tot fara efect.

Cea mai ampla reducere a dobanzilor bancare la creditele noi a fost la finalul lunii aprilie 2009, (peste 3 p.p), iar taierile agresive de dobanda ale BNR au fost insotite de taieri modeste ale costului creditelor bancare noi in moneda nationala.

Una peste alta, daca BNR a redus in intervalul ianuarie-octombrie 2009 dobanda cheie de la 10,25% la 8%, iar bancile de la 20,7% la 16,8% (credite noi, pe termen de 1-5 ani) si de la 19,4% la 15,4% (credite noi pe mai mult de 5 ani, acordate companiilor).

 
Dobanzile mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzile ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile
 
 
Legatura dintre dobanzi, investitii si consum
 • Scaderea dobanzii de politica monetara ar trebui sa se vada in reducerea dobanzilor la credite
“Ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ dar nu se limiteaza la dobanda. Conditiile astea includ RMO, includ gestiunea ferma a lichiditatii - pe care o calificam drept ferma, nu adecvata, cum faceam pana acum- si ele trebuie sa conduca la ancorarea anticipatiilor inflationiste si la revenirea inflatiei pe traiectoria programata si pe 2010 si pe 2011", a explicat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, dupa o sedinta a CA al BNR.

 
Creditele noi ne preocupa in mod special. In timp ce noi scadeam de la 10,25 la 8, dobanzile la credite au scazut, dar cu mult mai putin.
 
 
Cristian Popa, viceguvernator BNR
O scadere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa se vada in reducerea dobanzilor la credite. In noiembrie, cand BNR nu a redus dobanda in ciuda asteptarilor bancherilor, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a explicat decizia: "In acel moment, reducerea dobanzii cheie nu s-ar fi dus acolo unde ne intereseaza pe noi: prin dobanzile interbancare, in reducerea dobanzilor la credite noi.

Acelea ne preocupa in mod special. In timp ce noi scadeam de la 10,25 la 8, dobanzile la credite au scazut, dar cu mult mai putin. Dovada ca au si crescut marjele intre dobanzile la credite si depozitele la majoritatea bancilor comerciale", a explicat viceguvernatorul Popa.

 • Analistii vad o scadere  de dobanda de pana la 7%
Conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 7%, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta cu pana la 5 puncte procentuale si mentinerea nemodificata a ratei rezervelor minime obligatorii la lei.
 
Asteptam o scadere de 0.25 puncte procentuale,care ar fi in conformitate cu asteptarile inflationiste ale BNR si sustine relansarea creditarii. De asemenea, se asteapta reducerea treptata a ratelor RMO atat la lei cat si la valuta. O reducere de 5 p.p. a RMO pentru pasivele in valuta nu este exclusa
 
 
Rozalia Pal, economist sef Unicredit Tiriac Bank

Reducerea dobanzii de politica monetara cu 50 de puncte de baza, pana la 7%, si mentinerea nemodificata a ratei rezervelor minime obligatorii la lei a fost estimata de catre 100% dintre participantii la sondaj. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta cu pana la 5 puncte procentuale a fost estimata de catre 16,7% dintre participanti.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

In acest moment piata pare sa se fi aliat la asteptarile analistor, acestia fiind de parere ca BNR va reduce rata de dobanda de politica monetara in sedinta de miercuri. "Avand in vedere injectiile de lichiditate a BNR pare posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa urmeze un trend descendent in urmatoarele sedinte si pare posibil ca acestea sa se apropie de nivelul facilitatii de depozit a BNR in a doua parte a perioadei de observare a rezervei valutare - dupa 9 februarie.

Ministerul Finantelor a vandut ieri certificate de trezorerie cu maturitate de 6 luni in valoare de 0,4mld lei, la randamente de pana la 7,88%, acest nivel putand sa mai scada in cazul in care BNR va decide reducerea ratei cheie", spun bancherii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1928 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  L I B E R T A T E ! ! ! (Marţi, 2 februarie 2010, 14:26)

  Nae [anonim]

  Citeva intrebari:

  1.) De ce nu lasam piata libera (prin cerere si oferta) sa decida dobinda? Oare citva angajati ai BNR sunt atit de atot cunoscatori incit sa stie ei mai bine care e dobinda corecta? Nu dati raspuns cu "volatilitate" ca nu tine. Volatilitate ridicata vine doar atunci cind sunt dezechilibre puternice, iar dezechilibre puternice se intimpla tocmai atunci cind piata nu e lasata sa decida singura (ci ii sunt impuse parametri artificiali).

  2.) Daca BNR prin puterile sale legale ar mentine baza monetara fixa si o masa monetara rezonabila ar mai exista inflatie? Ar mai fi dobinda de 7%?
  Daca BNR nu ar mai tipari bani fara acoperire, ar avea si romania o sansa, firmele ar putea sa faca competitie celor din vest, somajul ar scadea, salariile ar creste. Dar cu o continua pierdere a puterii de cumparare si dobinzi artificial de mari cum sa facem competitie? Cum pot eu, mic antrepenor sa fac competitie unui German care cumpara echipamente de efcientizare a muncii cu dobinzi de 2-3% iar eu cu dobanzi de 15%?

  3.) Ce ne facem cu Constitutia si cu Legea de Functionare a BNR ambele incalcate cu nonsalanta? Constitutia garanteaza dreptul la proprietate! Banul care il muncesc si il cistig cinstit si carea deaja este ultra supra impozitat si taxat imi este devalorizat de BNR, zi de zi pierzind putere de cumparare! Ce ne facem cu legea de functionare a BNR care spune ca obligatia principala a BNR este stabilitatea preturilor, dar BNR este principalul motiv al nestabilitatii preturilor prin tiparire de bani fara acoperire?

  Stiu ca acest site este frecventat de BNR'isti si filo-BNR'isti. Vreau si eu un raspuns la intrebarile de mai sus. Un raspuns pragmatic si corect nu unul a la Stefan Ghiorghiu prin atac la persoana ori schimbarea subiectului.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns(1) (Marţi, 2 februarie 2010, 22:16)

   Vali. [anonim] i-a raspuns lui Nae

   Dragul meu, incerc un raspuns fara a fi filo-BNR'ist , dar lucrand in sistemul bancar romanesc. Nu pretind ca am dreptate - e doar un punct de vedere.
   1) Piata nu ar putea fi lasata "libera" cum zici tu pentru ca o piata atat de mica, de putin adanca ca volum (ca cea romaneasca) ar fi facuta praf prin 1-2 actiuni speculative ale catorva macro-fonduri de investiti din afara tarii. "Libertatea" - cum o numesti tu se castiga putin cate putin prin maturarea pietei si redimensionarea ei (marirea ei). P.S. Termenul "dobanda corecta" ma face sa zambesc usor. Nu exista asa ceva , exista dobanda adaptata la conditiile de piata - totalitatea bunurilor si serviciilor create intr-un an, import vs export, consum, deficit (pe cele 2 componente - privat/public) ...etc...etc.... (sunt multe elemente) ..... Probabil te gandesti amarat de ce leul are o dobanda asa urata (pentru luarea unui credit) .... Un raspuns ar fi: pentru ca Romania are o piata emergenta. Daca super-ieftinesti creditul intr-o piata emergenta risti formarea rapida de micro-bule speculative (printre multe alte efecte perverse). Banii vor avea tendinta de devalorizare, implicit. Vor deveni propulsori de investitii fierbinti de tip "carry-trade"' - leii fiind imprumutati ieftin sau foarte ieftin pentru a fi investiti in tari cu dobanzi inalte .... deci am vorbi de inversarea fluxurilor financiare (nu ar mai intra valoare in Ro, ar iesi.... Romania riscand sa intre pe excedent - total neindicat acum si nesanatos- de pe deficit)....sunt multe de spus... am incercat (dar nu prea am reusit) sa fiu si sintetic....

   2) Baza monetara nu poate fi fixa ... dezvoltarea economica e un "film" nu o "poza" daca intelegi ce vreau sa zic. E un proces in cadrul caruia se fac ajustari din mers. La mijloc nu e reaua-vointa a BNR - intelege o data! La mijloc e nivelul la care Ro a ajuns ca dezvoltare si penetrare in tabloul economic mondial - fapt care cheama aceste masuri.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (2) (Marţi, 2 februarie 2010, 22:27)

   Vali. [anonim] i-a raspuns lui Nae

   BNR este la fel de importanta ca si Guvernul - guverneaza politicile monetare si dobanda de referinta - un corector indirect de lichiditate. Daca ai cobora dobanda leului la 2-3 % pe langa faptul ca ai crea super-hiper-mega depreciere (am vorbi de un euro la 15-20 ron/ 1 eur - asta in interval de 2-4 saptamani) ... ar echivala cu o bomba atomica data peste economie./ De ce ? Pentru ca aceasta masura nu se coreleaza fin cu toate celelalte mecanisme in actiune din economie . Singura solutie pentru tine e sa creezi o plus-valoare atat de mare prin ce produci incat marja de castig sa iti acopere cate credite vrei cu ce dobanda vrei. Totul pleaca de la concurenta pe piata externa si de la valoarea inclusa in produs. Si te rog sa nu ma iei cu costurile incluse in pretul produsului oferit la export (costuri purtatoare de taxe ascunse - inflatie, depreciere, etc....).

   3) Ai dreptate. Dar daca ai dovedi-o juridic , in proces, esti un MARE OM. Din pacate cresterea economica competittiva cu alte state se asociaza cu deprecierea si inflatia .... asa e tonul de la americani si cand ei au 24 % din economia mondiala e cam dificil sa dansezi pe alta muzica fara sa ti se strice jucariile economice.... nu ca , de ex, china sau rusia nu fac la fel (expandarea masei monetarre)

   Succes Nae. Prin ce trece Romania acum toate statele au trecut. Diferenta intre Ro si alte state e cca Ro are resurse. Alte tari si le-au terminat.

   Asta da sansa Romaniei sa fie in cel mai bun esalon, alaturi de zona din care face parte - ca zona emergenta.

   Ai incredere in Romania ca are un viitor mare in fata! Uita-te la Italia ce pondere are in UE ... si stii cum plecau in 1910-1920 italienii in SUA ??? Ca sobolanii chitaitori de foame plecau ~! Si ce povesti dure si ce drame au trait ! Continua sa ai incredere in tara ta si va fi bine!
  • 0 (0 voturi)    
   de-aia (Miercuri, 3 februarie 2010, 13:02)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui Nae

   Dobanda de politica monetara are legatura cu dobanda la care se imprumuta bancile de la BNR. In rest piata libera decide dobanzile reale interbancare, cele la depozite si la credite.
   Inflatia apare cand banii se duc in consum nu in investitii. Acum vin foarte multi bani din afara pentru dobanzile noastre mari si asta e o presiune pentru reinceperea creditarii. In conditiile in care bancile se imprumuta de la mamele lor nu mai au nevoie de BNR. Iar incepe sa nu conteze dobanda de politica monetara, decat daca e mica si descurajeaza economisirea.
   Am vazut ca baza monetara creste si in tari care au inflatie mica, deci nu tine argumentul tau ca BNR e vinovata de inflatie.
 • +1 (1 vot)    
  Scaderea dobanzii de catre BNR (Marţi, 2 februarie 2010, 15:57)

  EU [anonim]

  de maine poate avea ,mai mult ca sigur,un efecte de bumerang in situatia actuala cand,se asteapta din martie inceperea executarilor silite in incercarea bancilor de a acoperii restantele de ~ 2 miliarde E numai de anul trecut.
  Mult mai intelept ar fi o stagnare de cateva luni(cel putin 3) la acest nivel al dobanzii BNR ptr. a putea observa reactia bancilor la executarile silite ce urmeaza.Daca nu vor putea recupera cat mai mult din restante este posibil ca ele sa urce mult dobanzile ptr.acoperirea pierderilor !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by