Societatea privata Swift, care se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci, a refuzat accesul SUA la datele bancare din UE
"Nu vom aplica acordul", a declarat un purtator de cuvant al Swift, societate cu sediul in Belgia si care se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din lume. "Atat timp cat Parlamentul European nu a aprobat acordul, acesta nu intra in vigoare", a explicat el, precizand ca transferul de date catre autoritatile americane a fost intrerupt de la 1 ianuarie.
Swift solicita o baza juridica clara pentru acest acord: "ne vom adresa instantelor competente la nivel politic, juridic si in ceea ce priveste protectia datelor, pentru a rezolva aceasta problema", a continuat purtatorul de cuvant.
In luna noiembrie, guvernele din UE au decis sa le permita Statelor Unite sa continue sa consulte datele bancare ale cetatenilor europeni. Acordul, parafat de ministrii europeni de Interne, trebuia sa dureze noua luni, incepand de la 1 februarie 2010. Numerosi eurodeputati au avertizat insa ca parerea lor nu a fost solicitata. Acordul a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede ca este nevoie si de decizia Parlamentului.
In acest context, Swift sustine ca, pentru a clarifica situatia, este nevoie de aprobarea deputatilor europeni. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat pe 21 ianuarie ca PE va cere suspendarea acordului. Deputatii vor sa se pronunte asupra acestei chestiuni in cadrul unei dezbateri planificate pe 10 februarie.
Dupa atentatele din 11 septembrie, autoritatile americane au avut acces la informatiile bancare detinute de Swift. Cu ajutorul acestei masuri, mai multe planuri teroriste au fost dejucate.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Si ai mai auzit ceva de 8 ani incoace de omul acela, presupusul cap al rautatilor?
In timp ce in america sunt sute de banci falimentate, in europa au rezistat, in ciuda crizei extinse la nivel mondial. Asta nu se prea potriveste cu planurile dumnealor, nu-i asa, ca doar se doreste o recesiune temeinica, sa castige doar cativa "alesi" din ea, de restul sa se aleaga pulberea.
Ar face bine sa nu le dea nimic, nici macar o informatie care priveste sectorul bancar, este cheia catre controlul si falimentarea europei.