Euro a coborat joi sub pragul de 1,38 dolari, pentru prima data din iunie, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) nu a reusit sa risipeasca temerile cu privire la stabilitatea financiara a unor state din zona euro, precum Spania sau Portugalia, potrivit AFP. Astfel, la ora 15:15 GMT, euro era tranzactionat cu 1,3778 dolari, sub nivelul de 1,3884 dolari inregistrat miercuri seara pe piata din New York.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a anuntat joi ca, cel mai probabil, cresterea economiilor din zona euro va fi moderata in 2010, iar recuperarea va fi "neuniforma". Trichet a spus ca investitiile reduse, cresterea somajului si avansul redus al cheltuielilor de consum vor afecta evolutia economiilor din zona euro.

"Piata continua sa isi arate ingrijorarile cu privire la situatia fiscala din unele state din zona euro, cu implicatii negative asupra cresterii economice si a perspectivelor ratei dobanzii", a declarat Herve Goulletquer, analist la Calyon.

In acelasi timp, temerile privind cresterea deficitului bugetar al Spaniei au dus la scaderea cu 5,65% a Bursei din Madrid. Astfel, la ora 15:14 GMT, indicele Ibex-35 a coborat pana la 10.273,7 puncte, pe fondul pierderilor importante din sectorul bancar si a datelor dezamagitoare privind somajul si productivitatea din Statele Unite.