Cand vor ajunge romanii sa castige cat castiga nemtii? Probabil niciodata!
Va ajunge vreodata salariul mediu in Romania la nivelul celui din Germania? Nu cred, si am sa demonstrez mai jos de ce. Pentru inceput, sa vedem cum stam in comparatie vecinii nostri unguri, cehi si polonezi.
I. Romania versus Cehia, Ungaria si Polonia
In anul 2000, venitul mediu brut lunar in Romania era de 2.840.000 lei vechi, respectiv echivalentul a 142 euro. In acelasi an, cehii castigau lunar echivalentul a 371 euro, ceea ce inseamna ca venitul romanilor reprezenta 38% din cel al cehilor.
In 2009, venitul mediu brut a ajuns la 478 euro in Romania si 865 euro in Cehia, astfel ca romanii castiga acum 55% din cat castiga cehii. Cu alte cuvinte, in 10 ani am recuperat aproape o treime din diferenta care ne despartea de cehi.
Daca facem o comparatie cu Ungaria, in 2003 un salariat roman castiga 43% din cat castiga un salariat maghiar, iar in 2009 procentul a crescut la 62%. Daca ne comparam cu polonezii, procentul a fost de 40% in 2004 si 57% in 2009.
Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Eu cred cu convingere ca avem sanse mari sa-i depasim pe nemti. Trebuie sa ne dumirim cum le valorificam.
Ti-a trecut vreodata prin cap ca ai putea sa te folosesti de munca oamenilor si in folosul lor si in folosul tau, astfel incat sa fie si patronul si muncitorul multumit?
de ce vorbesti aiurea in necunostinta de cauaza..ca un frustrat care incepe sa planga ca vai nu sunt cu nimic mai buni decat noi, dar ei au salarii
hai sa fim seriosi..tu ai pleca de la bucuresti la suceava sa muncesti???
ei..uite ca ei nu se mai plang si pleaca acolo unde-si gasesc jobul si fac tot felul de sacrificii..si in germania e greu de prins un job, ai terminat facultatea si poti cauta si 6 luni, plus altele si altele
si stai linistit un neamt din estul germaniei nu e departe de un salariu de 1000, 1000 si ceva mediu. depinde ce muncesti. ai facut asa o comparatie sa te bagi in seama
Dar isi folosesc desteptaciunea in primul rand. tocmai ca sa creasca productivitatea, nu ca sa isi traga tzepe.
Ei isi fac datoria cu destul de multa buna credinta. Pe cand ne putem si noi lauda cu asta, in aceeasi masura? Dar sincer!
Si sunt mai productivi ca noi, si fac in mare majoritate munca de calitate, asa cum doar o minoritate dintre romani o face.
Salariile sunt mult mai mari poate in gastronomie, dar nu sunt atat de imense pe cat se crede in Romania in multe domenii, cel putin nu in domeniile "superioare".
Asta pt ca in Germania sunt taxe mult mai mari, aproape 50% din salariu se duce pe ele. In Romania ramai cu mult mai mult netto din brutto, si pana la urma netto e cel cu care ramai, asa incat diferentele nu sunt asa dramatice.
Ca sa nu mai vorbim de suplimentele de salariu la negru, despre masina de la firma cu benzina inclusa, de tichetele de masa etc.
"... nemtii nu sunt mai destepti ca noi.
Dar isi folosesc desteptaciunea in primul rand ... isi fac datoria cu destul de multa buna credinta ... Si sunt mai productivi ca noi" etc.
Nu vezi nicio contradictie in afirmatiile tale?
E destul de superficial sa spui ca X e destept dar nu isi foloseste desteptaciunea, nu se poate concentra, nu e in stare sa fie consistent in actiuni, etc.
Sa urmezi un scop, sa planifici pe termen mediu/lung, sa te alegi sa te concentrezi pe ce ai de facut, etc, sunt decizii in mare parte rationale (spre deosebire de opusele lor care sunt preponderent emotionale sau si mai "rau", instinctuale) ... sunt o dovada de anticipare, care la randul ei este una dintre componentele esentiale ale inteligentei (de exemplu fara ea nu poti genera progres in stiinta).
Din ce ai spus mai sus am impresia ca pui semnul egal intre aptitudini tehnice si inteligenta cand, de fapt, aceasta din urma le include pe primele.
am lucrat cu nemti si cu romani,in toarte etapele software engineering-ului.
romanii erau si sunt mai "inteligenti", mai creativi ca si p^rogramatori, arhitecti, dar nemtii ne bat la toate celalalte meserii si capitole.
nemtii : constiinciosi, precisi, fara comentarii pe langa, manageri care isi stiu meseria si stiu sa comunice cu oamenii.
romanii: dezordonati in general, cartitori ca tot romanu:) si deseori condusi de sefi "opresanti" si complet depasiti de tehnologie.
Exista din pacate si multi romani care au cam uitat ce inseamna sa muncesti, dar au in schimb o gramada de pretentii si tot timpul se victimizeaza. Altii se ocupa cu coruptia, cu furat, cu cersit dupa pomeni etc. Si pe langa toate astea, mai cauta sa iasa si in evidenta, si de aici imaginea proasta, complexul de inferioritate
Pana nu vom ajunge si noi la o mentalitate comuna, de "nemti", nu vom putea spera la ceva mai mult in prea scurt timp.
In mod natural, un musuroi de furnici bine organizat atrage si pradatori capabili sa se infrupte din musuroi. Si cu natura n-ai cum sa te pui ca este mai organizata ca furnicile.
Eu cred ca viata e facuta mai mult decat din bani.
Deci a-ti propune sa catigi cat mai multi bani, inseamna deja ca iti ratezi viata, si pe deasupra ii indemni si pe altii sa faca la fel.
Poate ca mai bine puneai intrebarea, "cand vor fi romanii la fel de disciplinati, de cinstiti, etc precum nemtii.
Poate ca era mai bine sa apelezi la "catiguri" morale, decat la bani.
Dar probabil ca atributele morale, nu prea (mai) sunt la moda la romani.
1. Ce salariu are o chelnarita in Germania, e drept pentru 4 ore. Va spun eu ,400 de euro la care nu se mai adauga nici un tips pentru ca nemtii nu se prea omoara cu bacsisurie. Cat castiga oare o chelnarita in Romania intr-un restaurant mediu ca si renume numai din bacsisuri ?
2. La cei cu studii superioare povestea se schimba, insa, angajatorul fiind obligat sa ii asigure un salariu minim lunar BRUT ( cu taxe procentuale echivalente cu Romania , chiar mai mari) de 2200euro, ramanand deci in mana cu in jur de 1000 de euro ( mai mult sau mai putin in functie de starea civila, copii in intretinere ...etc) Ce greselala fac romanii ,ei compara netul ( asa cum se negociaza la noi) cu brutul ( asa cum se negociaza in vest
3. Cu munca mai multa macane deja. Legea muncii este bine la pusa la punct si aplicata. DACA ramai peste program nejustificat( in opinia angajatorului) te trimite acasa pentru ca altfel trebuie sa te plateasca. Nici un fel de magazin nu e deschis duminica si sarbatorile legale pentru ca legea nu o permite. De supermarketuri noaptea... deja utopie! Pentru femeile cu copii un job part time cu jumatate de norma este ceva normal pe cand la noi nu te angajeaza decat cu norma intrega sau deloc!
4. Si cu IQ-ul macane! Am intrat in contact cu numerosi nemti care in afacerile lor ar avea imperios nevoie de macar o limba straina dar nu vorbesc nici ei nici angajatii lor nici o boaba.Cunosc si un expat pentru care experienta si cunostintele dobindite intr-o multinationala din Romania au fost o trampa de lansare pentru un job de top intr-o companie de top din Germania.
Numai bine.
zau asa.......
eu cred ca ROMANII nu (mai) sunt in stare sa genereze valori... doar se uita peste gard!!!!