"Ma astept ca Guvernul sa creasca TVA. Acest lucru se va intampla cand vor realiza ca nu pot sa adune suficiente venituri la bugetul de stat. Va fi de la sine inteles", a declarat marti, 9 februarie Peter de Ruiter, seful departamentului de consultanta fiscala al PricewaterhouseCoopers. Pe de alta parte, consultantul fiscal Gabriel Biris a spus: "Sper ca Guvernului ii va da Dumnezeu mintea cea de pe urma si se va concentra pe largirea bazei de impozitare si nu cocosarea contribuabilului cu noi impozite". Declaratiile au fost facute cu ocazia "Tax, Law & Lobby- forum fiscal, de legislatie si derulare a afacerilor"

Peter de Ruiter a explicat ca TVA-ul ar putea creste cu 1-2 puncte procentuale, iar impactul bugetar al acestei masuri ar fi unul enorm. Statul ar putea aduna sume importante la buget intr-un termen scurt, chiar de o luna, a mai spus acesta.

Legat de impactul in mediul economic, de Ruiter a spus ca pe termen scurt, consumul va scadea. "Pe termen lung insa, oamenii se vor obisnui cu acest nivel. Tarile din zona au TVA in jur de 20%", a explicat directorul in cadrul PwC.

Consultantul fiscal Gabriel Biris: "Nu cred ca singura solutie pentru Romania este majorarea TVA. Sper ca Guvernului ii va da Dumnezeu mintea cea de pe urma si se va concentra pe largirea bazei de impozitare si nu cocosarea contribuabilului cu noi impozite, mai ales cresterea TVA care creste costul vietii.

Iar cresterea costului vietii va duce la scaderea consumului. Iar masurile care sa duca la scaderea consumului sunt cele mai rele, in aceasta perioada de criza".

Gabriel Biris considera ca niciuna din masurile luate pana acum nu va ajuta la cresterea semnificativa a veniturilor. "Sunt 600.000 de PFA-uri care nu platesc contributii sociale asa cum ar trebui. Sunt 50.000 de drepturi de proprietate intelectuala, care la fel nu platesc contributii.

Sistemul fiscal nu este unul coerent si, pe de o parte impozitele si contributiile sunt prea mari, pe de alta parte lasi portite de evitat. Nu trebuie sa dai cu parul, trebuie facut un sistem rezonabil si acceptabil.", a mai explicat Gabriel Biris, managing partner Biris&Goran.