Morgan Stanley: Romania si Bulgaria, tarile cu cea mai mare expunere la situatia din Grecia / BNR: Monitorizam cu atentie expunerea bancilor elene in Romania
"Bancile din Grecia vor cauta sa se indeparteze de modelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europa emergenta si vor incerca sa creasca soldul depozitelor locale intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor. In cazuri extreme, s-ar putea abtine pentru o perioada de la acordarea de noi credite", se arata in raportul Morgan Stanley.
Astfel, economiile din Europa Centrala si de Est, care deja au un acces dificil la finantare, ar putea fi lovite de o criza severa de credit, care ar afecta relansarea economica.
Analistii Morgan Stanley mai noteaza ca Bulgaria, si intr-o masura mai mica Romania, prezinta cele mai mari riscuri.
Surse din BNR au declarat pentru HotNews.ro ca banca centrala monitorizeaza cu atentie expunerea bancilor elene in Romania.
"Tehnic vorbind, aceasta reducere ar putea avea loc prin inchiderea liniilor de credit pe care bancile mama le-au deschis bancilor-fiice din Romania. Daca au tras din acesti bani, trebuie sa dispuna de lichiditati pentru a putea sa ramburseze creditul. Noi ne uitam cu foarte mare atentie la ceea ce se intampla. Deocamdata, nu manifestam ingrijorari", au precizat sursele citate.
Totodata, Stere Farmache, prim-vicepresedinte Alpha Bank Romania, a precizat pentru HotNews.ro ca institutia a majorat recent capitalul social, ceea ce reprezinta o confirmare a angajamentul grupului elen pentru subsidiara sa din Romania.
"Alpha Bank Romania si-a majorat recent capitalul social cu aproximativ 70 milioane de euro, in urma acestei operatiuni, Alpha Bank AE, actionarul principal, detinand 99,59% din capitalul social al bancii. Noua majorare de capital reprezinta inca o confirmare a angajamentul grupului Alpha Bank pentru subsidiara sa din Romania", a declarat Stere Farmache.
Cele mai importante banci grecesti prezente si pe piata din Romania sunt National Bank of Greece, EFG Eurobank si Alpha Bank.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Nasol...
Uite, de asta este importanta coerenta economica. Si spiritul de prevedere.
//.(editat de HotNews.ro)
Bancile din Romania sunt obligate la rezerve tehnice din care o parte sunt direct depuse la BNR, nu au acces la ele decat in conditii stricte.
Sunt obligate sa prezinte lunar rapoarte, unele din ele de mare complexitate.
Orice persoana din conducerea unei banci din RO, roman sau strain, e mai intai autorizata de BNR (sau nu).
BNR nu da nici o autorizatie inainte de a sti pana la ultimul euro de unde provin fondurile si cine sunt persoanele din conducere.
Orice actionar care vrea sa aiba minim 10% dintr-o banca e mai intai autorizat, sau nu, de BNR, care impune conditii foarte dure. E motivul pentru care nici pana in ziua de azi Becali nu are banca pe care si-o dorea si nici nu va avea, nu indeplineste 2 conditii esentiale cerute de BNR !
Am incredere in Isarescu si in echipa de specialisti de clasa internationala care lucreaza la BNR, acolo e o structura de aparare a intereselor nationale ale Romaniei, sunt adevarati patrioti !
Isarescu, in mediile europene, e considerat unul dintre cei mai buuni guvernatori de banca centrala din UE.
Nu este deloc exclus, ca dupa aderarea la euro, Isarescu sa fie un candidat foarte serios la presedintia BCE, sustinut de Franta si tari din est.
http://www.fabcara.com/2010/02/bn-morgan-stanley-recommends-increasing.html
Parerea mea e ca au fost niste fraieri. In pachetul de salvare a Greciei va fi scris clar ca nu vor afecta bancile din regiune.