Care sunt tarile cu cele mai mari datorii externe?
Spre exemplu, datoria externa totala a Romaniei a ajuns la sfarsitul anului trecut la 78,6 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ 67% din PIB. In decembrie 2008, ponderea era de 55% din PIB, iar in decembrie 2004 de 38%. Desi a crescut semnificativ in ultimii ani, datoria Romaniei este mica daca o comparam cu cea a Ungariei, care are o datorie externa totala echivalenta cu 124% din PIB, procent cu care se situeaza pe locul 18 in lume, conform unor calcule ale CNBC, bazate pe date ale Bancii Mondiale.
De departe cel mai prost sta Irlanda, tara cu un PIB de 177,3 miliarde dolari dar cu o datorie externa totala de 2,39 mii de miliarde de dolari, ceea ce face ca pondera datoriei in PIB sa fie de 1.352%, cea mai mare din randul celor 75 de tari cuprinse in acest studiu.
De remarcat faptul ca tarile cu cel mai inalt standard de viata au si cele mai ridicate datorii, iar Japonia nu se situeaza in top, desi doar datoria publica se apropie de 200% din PIB. De ce? Pentru ca datoria externa a Japoniei este foarte mica, cea interna fiind foarte mare.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Ai de unde au bani?
Au tiparnita in pivnita?
Pt. acesti imbecili lumea e simpla, precum creierul lor odihnit, si se imparte in : progresisti si "facizdi", in victime nevinovate si "neocolonialisti", in oameni fara creier spalat si oameni cu creier spalat, in muncitori si "corporatii", etc.
Logica lor e binara si in fier-beton: esti cu noi sau esti un fascist, rasist, bigot, corporatist, etc.
Armele lor sunt insulta, minciuna prosteasca aruncata cu tupeu in fata, acuzatiile isterice si culpabilizatoare, manifestatiile huliganice, vandalismul si in ultima instanta, terorismul.
Obiectivul lor e total in ceata, nu au vreun proiect alternativ si viabil de societate, de organizare politica sau de economie functionala, scopul lor e sa arunce cu noroi in capitalism, in democratia reprezentativa si in lumea de tip european, "Occidentul".
Nici macar unul singur din acesti retarzi care l-au citit pe Marx din 3 in 3 pagini nu ar emigra in "paradisul anticapitalist" din Coreea de nord sau Cuba. Oamenii normali circula prin lume si se stabilesc in societatile pe unde cred ca le e mai bine si care le sunt mai apropiate ca mentalitate si idealuri de viata.
Prostanacii "anti" nu vor sa plece, nu vor sa se duca unde cred ca e mai bine, pt ca ipocrizia lor nu e atat de oarba incat sa nu vada ca le e mai bine in capitalism si democratie decat oriunde in restul societatilor inapoiate (islamica, comunista, bolivariana, etc).
O fi "rau" capitalismul, dar e mai bine ca tu sa primesti protectie sociala si de mancare, in loc de bastoane in cap si supa de scoarta de copac prin Coreea de nord, e mai bine sa poti demonstra gay printre "bigotii cei rai" decat sa atarni ca un starv de o macara din Teheran, mai bine sa-ti deversi non-stop prostia pe Net decat sa-ti taie guvernul chinez cablul cand vrea muschii lui !
Paradoxul e ca si tu iti insulti potentialii parteneri de dialog ce nu au aceleasi opinii ca ale tale etichetandu-i imbecili, retarzi, prostanaci.
Imi pare rau sa iti spun un adevar trist si dureros dar democratia e un concept din ce in ce mai lipsit de continut. Libertatea de exprimare e un lux raport cu necesitatile economice ale individului. E ca si cum put da ma dau spray si apoi ma admir ce curat sunt.
Capitalismul e doar pentru prostii care muncesc, elita financiara traieste intr-un socialism crancen bazat pe intrajutorare pentru depasirea greutatilor. Doar la partea cu bonusurile isi aduc aminte de capitalism.
Prostimea muncitoare este indoctrinata cu concepete legate de eficienta, retribuirea bazata pe performanta, orice motiv poate fi invocat pentru scaderea salariului. Vorba unui CEO "orice sclav are un job".
Pe de alta parte in plina criza dupa ce aproape au trantit sistemul financiar la pamant bancherii si-au luat bonusurile pentru ca sistemul a supravietuit.
Capitalismul ca si democratie poate inca ne sunt necesare dar in mod cert nu ne sunt suficiente. A inchide ochii si a nu formula un feedback cat de mic care pana la urma poate forma un curent ce poate restructura sistemul se cheama sinucidere la nivel de sistem.
In mod paradoxal, cei care ne forteaza sa cadem in datorii, sunt ei insisi datori vanduti altora.
Care-i situatia reala de la fata locului?
http://eufrosin.wordpress.com/2009/12/05/e-mail-din-america-iii-si-cateva-ganduri/
http://www.zeitgeistmovie.com/
http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?Itemid=467
\
urmeaza o devalorizare in masa a monedelor... in special a tarilor cu datorii.. Se poate demonstra matematic ca USA + majoritatea tarilor UE nu mai pot plati datoriile.
cine va castiga ? Asia care sta mult mai bine la capitolu datorie.
Bunastarea din USA+EU sa va trasfera in Asia...
Deci vreti sa traitzi bine ? Mereti in China... dar oops parca a-ti vrea totusi si niste libertati.. dar din pacate China nu ofera sa ceva...
Toate marile corporatii, marile firme se dezvolta accesand imprumuturi, este o metoda normala si pentru un stat in dezvoltare asa cum suntem noi, insa noi din pacate nu am avut un management nici macar mediu numai zic performant, care sa utilizeze banii eficient. Din pacate ne incarcam nota de plata pentru viitor fara sa construim nimic care sa ne ajute la achitarea ei ....
In momentul asta Romania tot cere bani ptr ca economia ei e la pamant. Despre Ungaria puteti spune acelasi lucru?
Romania tot cere bani si nu realizeaza nimic cu ei.
Puteti spune acelasi lucru despre Irlanda?