Guvernul a aprobat ratificarea scrisorii de intentie si a memorandumului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru acordarea transelor trei si patru din imprumut, in valoare de aproximativ 2,4 miliarde euro, a anuntat ministrul finantelor Sebastian Vladescu la finalul sedintei Executivului. "Primul efect este ca banii de la FMI vin astazi iar in luna martie vor veni banii de la Comisia Europenea", a spus Vladescu.

Potrivit acestuia, intelegerea cu FMI si CE imbunatateste pozitia pe pietele externe a Romaniei. "Din punct de vedere strict tehnic, se vede ca dobanzile la care ne finantam sunt din ce in ce mai reduse. In acelasi timp, sumele pe care le atragem de pe piata, finantandu-ne si extern pe termen lung, sunt mai mici, ceea ce disponibilizeaza resurse financiare pentru sectorul privat", a precizat Vladescu.

In ceea ce priveste conditiile imprumutului, Vladescu a spus ca "exista in mod special conditionalitati legate de implemenatarea unor legi absolut necesare pentru imbunatatirea bugetarii, a sistemului de pensii, a controlului cheltuielilor, sunt legile cunoscute, unele dintre ele au plecat deja catre Parlament si se discuta", a spus Vladescu.

Cele doua transe vor intra in contul BNR si cel al Trezoreriei statului, jumatate din bani fiind destinati acoperirii deficitului bugetar.