BNR a intrat in primavara calendaristica avand o rezerva valutara de 29,7 miliarde de euro, cu 1,6 miliarde mai mare decat la 31 ianuarie 2010, arata datele afisate luni de Banca Centrala.

Platile scadente in luna martie 2010 in contul datoriei publice externe insumeaza 80 milioane euro

BNR

Potrivit BNR, intrarile au fost reprezentate de peste 3 miliarde de euro (transele a 3-a si a 4-a aferente acordului stand-by, modificarea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor si altele) in vreme ce iesirile – 1,3 miliarde de euro- au fost reprezentate de plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

  • Rezervele internationale- 32,4 miliarde euro

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,7 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2010 au fost de 32,4 miliarde euro, fata de 30,6 miliarde euro la 31 ianuarie 2010.

randament rezerva
Randament rezerva
Foto: HotNews.ro
Platile scadente in luna martie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 80 milioane euro.

  • Administrarea rezervei poate fi externalizata in anumite tari

Pentru o operatiune precum managementul rezervelor, exista varianta delegarii managementului rezervelor unei agentii specializate. Unele tari chiar au creat agentii specializate in acest scop. Problema care apare in cazul acestor agentii este ca banca centrala risca sa piarda o mare parte din informatii cu privire la operatiunile respective.

Profitabilitatea detinerii de rezerve valutare este determinata de relatia dintre ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala si ratele dobanzii la rezervele valutare si de impactul evolutiei cursului de schimb asupra valorii exprimate in moneda nationala. In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme.

rezerva
Compozitie rezerva
Foto: HotNews.ro
Acumularea de rezerve se bazeaza pe disponibilitatea acestora in momentul in care moneda nationala se afla in scadere. In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine profit.

Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala