Guvernul condus de George Papandreou a aprobat reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune, potrivit Bloomberg. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Dupa sedinta guvernului de la Atena, premierul George Papandreou a declarat ca aceste masuri sunt "dificile", dar necesare pentru "supravietuirea tarii si a economiei".

Aceste masuri vin in contextul in care Grecia se confrunta cu presiuni tot mai puternice din partea Uniunii Europene de reducere a-si reduce deficitul bugetar. De asemenea, acestea vin cu cateva zile inainte de intalnirile premierului grec cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, unde se va discuta despre un eventual ajutor financiar acordat Greciei.

George Papandreou a avertizat marti ca Grecia risca intrarea in faliment daca nu ia masuri radicale suplimentare pentru a pune in ordine finantele statului. Oficialul de la Atena a spus ca tara sa se afla intr-o "situatie de razboi".

Grecia ar trebui sa evite "cosmarul falimentului, in care statul nu poate fi capabil sa plateasca salariile si pensiile", a spus Papandreou, adresandu-se legislativului din Atena. "Da, trebuie sa luam masuri suplimentare", a mai afirmat premierul grec, adaugand: "ne aflam astazi intr-o situatie de razboi, confruntati cu scenarii negative ce afecteaza tara noastra".

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.