Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia Romaniei a scazut in ultimele 3 luni din 2009 cu 6,5%. Capcanele interpretarilor statistice eronate au provocat valuri de proteste

Produsul Intern Brut a scazut in ultimele 3 luni ale anului trecut cu 6,5%, fata de aceeasi perioada a anului anterior. Institutul National de Statistica a anuntat ca a revizuit astfel in usoara scadere contracţia economică a României, de anul trecut, de la 7,2 la 7,1%. Valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in tara, in ultimele 3 luni din 2009, a fost de aproximativ 150 de miliarde de lei. Agricultura si industria au fost pe plus, iar constructiile, comertul si activitatile financiare s-au contractat cel mai puternic. Datele din constructii arata ca programul Prima Casa, oricat de ambitios a vrut sa fie, nu a imbunatatit semnificativ sectorul imobiliar.

Strategia economica a UE 2020: Crestere anuala de 2%, 3% din PIB-ul UE investit in cercetare si dezvoltare, 75% din forta de munca europeana angajata, 20 de milioane de europeni scosi din saracie

Comisia Europeana a anuntat oficial strategia economica pentru urmatorii 10 ani. Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este nevoie de cooperare si coordonare intre statele membre si a avertizat ca divergentele dintre state Uniunii Europene ii afecteaza pe toti. Comisia a stabilit cinci indicatori de referinta, pe care statele comunitare trebuie sa le implementeze:

- 75% din populatia cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani trebuie sa fie angajata.

- 3 procente din Produsul Intern Brut al Uniunii trebuie sa fie investit in cercetare si dezvoltare.

- Obiectivele climatice si energetice trebuie indeplinite.

- Ponderea abandonului scolar timpuriu trebuie sa fie sub 10%, iar cel putin 40 de procente din generatia tanara trebuie sa aiba studii universitare.

- Trebuie redus cu 20 de milioane numarul persoanelor expuse riscului saraciei.

„Europa are un deficit de crestere care ne pune viitorul in pericol", a declarat presedintele Comisiei Europene. Strategia 2020 are scopul de a scoate Europa din criza si de a pregati economia Uniunii pentru deceniul urmator. Barroso a precizat ca trei domenii sunt prioritare: cresterea economica inteligenta, durabila si inclusiva.

Grecia ar putea apela la FMI in cazul in care UE nu o va sprijini financiar

Grecia ar putea apela la Fondul Monetar International, in cazul in care Uniunea Europeana nu o va sprijini financiar. Avertismentul a fost lansat de mai multi oficiali guvernamentali de la Atena, care au anuntat ca s-a vorbit despre aceasta varianta in cadrul sedintei Executivului. Grecia deja primeste consiliere de la Fondul Monetar International, insa oficialii Uniunii Europene se opun unui ajutor din partea institutiei financiare internationale. Guvernul elen a adoptat reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, pentru a convinge Uniunea si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public. Aceste masuri vin in contextul in care Grecia se confrunta cu presiuni tot mai puternice din partea Uniunii Europene pentru a-si reduce deficitul bugetar. Deciziile au fost luate cu cateva zile inainte de intalnirile premierului grec cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Dacia va avea zece modele in gama, unul dintre ele ar putea fi mai mic decat Sandero, dar nu s-a decis inca

Gama Dacia poate ajunge la un total de zece modele, fata de sase in momentul de fata. Una dintre noutati ar putea fi o masina de dimensiuni mai mici decat Sandero, insa nu s-a decis inca daca va fi construita, a declarat intr-o discutie cu jurnalistii romani la Geneva al doilea om ca importanta in grupul Renault, Patrick Pelata. Acesta a precizat ca Dacia va fi serios concurata de Toyota, care va produce un model "anti-Logan" pe pietele emergente. Director operational la Renault, Pelata a anuntat ca se lucreaza la noua generatie Logan, care va avea un "stil exterior mai agreabil". Oficialul a explicat ca nou-lansatul Duster se va vinde bine si in zone precum Orientul Mijlociu si Africa. Francezii au anuntat ca noul SUV intra in 2012 si pe piata britanica, iar Patrick Pelata a adaugat ca, dupa Duster, in Marea Britanie vor fi lansate si noile generatii Logan berlina si MCV, care pe piata romaneasca ar trebui sa vina in 2012.