INS: In 2009, angajatorii au inregistrat cresteri ale cheltuielilor cu salariatii in trimestrul IV 

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 5 martie 2010, 11:11 Economie | Finanţe & Bănci

Angajatorii au suportat cheltuieli mai mari in trimestrul al IV-lea cu forta de munca salariata, arata un comunicat remis HotNews.ro de catre Institutul National de Statistica (INS). Costul orar cu forta de munca- totalitatea cheltuielilor  directe şi indirecte  suportate de angajator cu forţa de muncă salariată, minus cheltuielile cu recrutarea si formarea profesională a angajaţilor- a crescut cu 2,06% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, mai spune INS.
 • Cresterile cele mai mari cu salariile au fost in constructii
   
  Cheltuielile directe includ sumele brute platite din fondul de salarii (inclusiv premii), drepturile in natura si stimulentele
   
   
  Institutul National de Statistica
Fata de toamna anului trecut, in ultimele trei luni cresterile cele mai mari ale cheltuielilor cu salariile erau, potrivit INS, cele din constructii (8,85%), activitati stiintifice si tehnice (6,34%) si informatii si comunicatii (6,20%). In schimb, in alte sectoare economice costul salariatilor a inregistrat un recul. Este vorba de invatamant (-12,59%), industria extractiva (-9,89%) si productia de energie electrica (-6,09%).
 • Cheltuielile directe au crescut mai mult decat cele indirecte
 
Cheltuielile indirecte includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala, banii platiti salariatilor care parasesc unitatea (pensie, transfer, detasare etc.) si sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor
 
 
Institutul National de Statistica
Dintre cheltuielile salariale, rata de crestere mai mare au avut-o cheltuielile directe (salariale)- 0,98%, in timp ce cheltuielile indirecte (non-salariale) au urcat cu 0,74%.
 • Trimestrul IV 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008
Pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in industria extractiva (15,81%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,82%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7,85%). Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in administratia publica  (-10,02%), sanatate si asistenta sociala (-8,62%) si invatamant (-3,74%).I


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

372 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică