Cehia pare sa fi iesit din recesiune odata cu cresterea inregistrata in ultimele 3 luni din 2009, chiar daca anualizat, reculul PIB-ului a inregistrat 4,1%, noteaza agentia de stiri Bloomberg. Astfel, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,7 la suta in perioada octombrie-decembrie 2009, comparativ cu trimestrul precedent, in timp ce in estimarea anterioara indicase un declin de 0,6%. In trimestrul trei din 2009, economia Cehiei a inregistrat de asemenea o crestere de 0,6%, ceea ce confirma iesirea din recesiunea economica.

"Datele autoritatilor de la Praga confirma ca economia a continuat sa se redreseze in trimestrul patru. Pe ansamblu, este o surpriza pozitiva", a declarat analistul Michal Brozka, de la Raiffeisenbank AS din Praga.

Anul trecut, redresarea economiei Europei Occidentale, principala piata de export pentru Cehia, a ajutat tara sa iasa din recesiune. Pentru acest an Ministerul de Finante a majorat estimarile privind cresterea economiei, de la 0,3 la 1,3%, pe fondul majorarii cererii pentru exporturi, care reprezinta aproximativ 70% din PIB.