Joseph E. Stiglitz este unul dintre economistii cei mai influenti si ascultati din lume, indiferent de ceea ce vor spune unii sau altii. Omul are bun simt, stie sa explice pe intelesul tuturor de ce am ajuns aici si cum se poate evita o noua criza. Un interviu cu el, acordat in aceste zile, aici.

«La doi ani dupa criza, nu am facut nimic pentru a preintampina o viitoare criza », scrieti in cartea „Triumful lacomiei”. Cu ce amenintari ne confruntam acum?

-Intr-un anume fel, amenintarile sunt deja aici. Atacurile impotriva economiilor din Grecia, Spania, Portugalia sunt exemple in acest sens. De regula, datoriile tarilor cresc dupa cate o criza din cauza ca au cheltuieli mari de facut pentru a iesi din recesiune (injectii de capital in sistemul bancare samd) si atunci se imprumuta. Ei, pietele financiare pe care guvernele le-au salvat, se intorc acum si ataca aceleasi guverne, plangandu-se de deficitele pe care ei insisi le-au cauzat.

Aceste tip de reactie nu e noua si de data aceasta o observam foarte bine in Europa. Revenind, pot spune ca din cauza acestor deficite, un risc ridicat este ca Guvernele sa isi retraga pachetele de stimuli, astfel incat economiile sa revina la crestere zero, in cel mai bun caz. Un alt risc vine ca efect al ne-efectuarii unei reforme in sensul reglementarii sistemului bancar si care ar putea produce o noua bula care ar antrena o noua criza.

Cine impiedica reforma reglementarii bancilor?

Problema fundamentala e ca bancile nu si-au investit capitalul intr-o maniera corecta. Au luat decizii extrem de proaste cu privire la creditele acordate si asta s-a vazut de la subprime incoace. Ei bine, daca in materie de finante au facut investitii proaste, in materie de politica, si-au investit extrem de bine capitalul. Pana intr-acolo incat discutiile despre reforma sistemului bancar sunt aduse intr-un punct mort. Pana acum, nu s-a produs nimic concret in privinta reglementarii, nu?

Citeste restul interviului si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.