Moneda nationala a avut o sesiune linistita luni, tranzactionandu-se fata de euro intr-un interval foarte ingust, pe fondul unei tendinte de depreciere. Cursul oficial comunicat de BNR a fost luni de 4,0888 lei pentru un euro, fata de nivelul de vineri, cand leul fusese cotat la 4,0824 in fata euro. Analistii spun ca ingrijorarile privind Grecia au pus presiune inca de vineri asupra monedelor CEE, situatia din pietele financiare complicandu-se dupa ce India si-a scumpit moneda, urcand rata cheie de catre banca centrala.

„Cresterea a venit din cauza inflatiei in urcare si a avut loc inaintea intalnirii obisnuite. Apetitul pentru risc a suferit in continuare in aceasta dimineata, ducand la o tendinta ascendenta pentru EUR/RON. Sesiunea nu a fost volatila fiindca datele economice nu sunt semnificative”, se arata in raportul pe curs al unei banci comerciale.

Piata monetara interbancara a fost de asemenea statica. „Ratele de dobanda pe termen scurt au fluctuat la finalul saptamanii trecute in jurul facilitatii de depozit de 3%, iar ratele de dobanda pe termene mai lungi au ramas nemodificate. Randamentele implicite (valori medii) se situau la 4,9% pentru sase luni si 5,25% pentru un an.

Astazi ne asteptam la o alta sesiune calma pentru ratele de dobanda. Ministerul Finantelor organizeaza astazi o licitatie pentru titluri de stat la un an intentionand sa atraga 900 milioane RON. Avand in vedere ca la ultima licitatie a platit 6,55%, credem ca e probabil sa plateasca un maxim de 6,5% azi”, se mai arata in raportul citat.

O asemenea evolutie ar fi conforma cu scenariul potrivit caruia scaderea randamentelor se apropie de final.” In orice caz, ratele de dobanda la lei sunt la un nivel foarte scazut, lucru care ar trebui sa se vada gradual si in activitatea economica”, spun analistii financiari. In trimestrul doi ar putea fi o surpriza pozitiva, mai ales daca trimestrul unu va fi dezamagitor, conchid analistii citati.