Programul de Convergenta transmis de Guvern Comisiei Europene arata "intentia Romaniei de a aduce deficitul structural la mai putin de 1% din PIB pana in 2014"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 22 martie 2010, 17:14 Economie | Finanţe & Bănci

Comisia Europeana va analiza miercuri, 24 martie, Programul de Convergenta al Romaniei, document de baza pentru analizele oficiale la nivel european. Extrase din acest document, obtinute de HotNews.ro arata ca Romania intentioneaza sa reduca deficitul structural la mai putin de 1% din PIB pana in 2014, "asigurandu-se astfel o marja suficienta pentru evitarea depasirii limitei de 3% din PIB a deficitului bugetar."

Autoritatile romane nu au facut publica varianta transmisa Comisiei Europene. Executivul de la Bruxelles a anuntat ca va analiza Programul miercuri, 24 martie, iar Comisarul pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn va sustine o conferinta de presa pe aceasta tema.

Extrase din documentul oficial, obtinute de HotNews.ro, mai arata ca
  • "pe termen scurt, prioritatea Guvernului este in continuare legata de relansarea economica, crearea de locuri de munca si asigurarea sustenabilitatii finantelor publice. In ciuda spatiului fiscal bugetar redus ca urmare a politicii macroeconomice expansioniste promovate in anii anteriori, Guvernul a reactionat cu promptitudine in anul 2009, si a pus in practica un program de masuri anticriza concretizat intr-o serie de masuri consistente de stabilizare a economiei si reluare a procesului de crestere economica."
Strategia economica pe termen mediu asumata de Guvern in Programul de Convergenta vizeaza:

  • Reluarea procesului de crestere economica si crearea de noi locuri de munca;
  • Ajustarea deficitului public si a deficitului de cont curent pana la valori la care sa faca posibila finantarea lor si continuarea procesului de dezinflatie;
  • Protejarea categoriilor de populatie care sunt cele mai afectate de criza economica;
  • Imbunatatirea predictibilitatii si performantelor politicii fiscale pe termen mediu si maximizarea si utilizarea eficienta a fondurilor de la Uniunea Europeana;
  • Asigurarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung;
  • Restructurarea si eficientizarea activitatii administratiei publice;
  • Implementarea ferma a angajamentelor asumate in cadrul acordului financiar extern multilateral cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale.
Prioritatile Guvernului pe termen mediu sunt aproximativ aceleasi cu cele incluse in Programul de Convergenta de anul trecut. Documentul transmis Comisiei Europene in luna mai 2009 (publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice) mentioneaza ca "Strategia economica pe termen mediu a Guvernului vizeaza urmatoarele obiective":

(a) Mentinerea stabilitatii macroeconomice, continuarea procesului de dezinflatie, ajustarea deficitului public si a deficitului de cont curent pana la valori la care sa faca posibila finantarea lor;
(b) Protejarea categoriilor de populatie care sunt cele mai afectate de criza economica;
(c) Imbunatatirea predictibilitatii si performantelor politicii fiscale pe termen mediu, maximizarea si utilizarea eficienta a fondurilor de la Uniunea Europeana;
(d) Alocarea, cu prioritate, de fonduri bugetare catre investitiile publice in infrastructura ca o sursa alternativa de creare de locuri de munca;
(e) Asigurarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung;
(f) Eficientizarea activitatii administratiei publice.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

690 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri