Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiecte de zeci de milioane de euro blocate din cauza contestatiilor pe achizitiile publice. Guvernul pregateste modificari in legislatie

Proiecte de zeci de milioane de euro sunt blocate din cauza contestatiilor pe achizitiile publice. Saptamana aceasta, directorul unui proiect de 100 milioane de euro a aflat ca justitia a decis suspendarea procedurii de achizitie pentru un an. In alte cazuri, contestatiile la procedurile de achizitii pentru evaluatori blocheaza zeci de proiecte in cadrul Programelor cu fonduri structurale. "Firmele se contesta intre ele la nesfarsit" este sintagma folosita de catre oficialii din sistemul de accesare a fondurilor europene si de catre beneficiarii de finantare, iar achizitiile publice se prelungesc luni intregi. In consecinta, Autoritatea de resort pentru achizitiile publice a declarat pentru HotNews.ro ca pregateste modificari legislative, inclusiv pe tema procedurii contestatiilor. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice au declarat pentru HotNews.ro ca lucreaza la un proiect de modificare a ordonantei de urgenta privind achizitiile publice. In aceste modificari ar urma sa fie incluse si aspecte legate de contestatii. Proiectul legislativ ar urma sa fie facut public saptamana viitoare.

De ce se tem bancherii de Legea Falimentului Personal?

Noua lege a falimentului personal, care a trecut de Senat, provoaca ingrijorare printre bancheri. In ultimele 3 zile, doi presedinti ale unor importante banci comerciale au iesit in public reactionand vehement impotriva propunerii legislative. Proiectul, realizat dupa modelul legii falimentului personal din Statele Unite ale Americii, le permite instantelor sa stabileasca daca o persoana se afla in insolventa scuzabila sau in faliment fraudulos. Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput; adica poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior. In cazul in care instanta considera ca falimentul a fost fraudulos, respectiv persoana in cauza nu si-a platit ratele intentionat, aceasta nu va mai putea prin lege sa acceseze nici un tip de imprumut bancar pe o perioada de cinci-sapte ani. Falimentul personal este o procedura care exista in numeroase tari, legislatiile nationale tratand diferit acest caz, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Se porneste de la ideea ca orice om poate trece printr-un necaz, la un moment dat. Da faliment firma la care lucrezi, te imbolnavesti si nu mai poti munci, divortezi si iti pierzi casa, esti subiectul unei escrocherii sau alte motive. Pentru fiecare situatie de acest fel, statele au puse la punct proceduri sociale de faliment personal, insotite de o tutela economica.

Angela Merkel: Sustin acordarea unui ajutor Greciei, atat din partea FMI cat si din partea Zonei Euro, dar numai in ultima instanta

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca va sustine acordarea unui ajutor Greciei, in cadrul Consiliului European de primavara. Merkel a precizat ca este de acord cu ajutorul financiar din partea Fondului Monetar International si cu imprumuturi bilaterale de la state membre ale Zonei Euro, dar numai "in ultima instanta". "Guvernul german va face presiuni pentru un ajutor de urgenta, combinand ajutorul Fondului cu un ajutor comun din partea Zonei Euro, dar spun inca o data, numai in ultima instanta", a declarat aceasta, inainte de a pleca la Bruxelles. Liderii statelor Uniunii Europene sau intalnit joi in cadrul unui summit european, in speranta de a finaliza un plan de ajutor pentru Grecia. Planul ar putea sa implice si Fondul Monetar International si ar urma sa se ridice la mai multe zeci de miliarde de euro.

Magnatul rus Alexander Lebedev, fost agent KGB, a cumparat cotidianul britanic The Independent cu 1 lira sterlina

Miliardarul rus Alexander Lebedev, fost agent KGB, a cumparat publicatiile britanice The Independent si The Independent on Sunday. Presa londoneza a anuntat ca Lebedev a platit pentru cele doua publicatii o lira sterlina. Miliardarul rus isi extinde astfel portofoliul de presa in Marea Britanie, dupa ce, anul trecut, a cumparat cotidianul Evening Standard. Media din Marea Britanie a scris in dese randuri ca omul de afaceri ar fi interesat sa transforme cele doua publicatii in titluri distribuite gratuit. La fel a procedat si in cazul Evening Standard, ziar care, de atunci, si-a triplat tirajul. Ultimele informatii arata ca miliardarul rus si fiul sau l-ar fi asigurat pe premierul britanic, Gordon Brown, ca publicatiile vor continua sa fie distribuite contra cost. Lebedev va fi cel de-al patrulea proprietar al Independent, ziar infiintat de un consortiu, transferat apoi la Mirror Group Newspapers, pentru a fi editat, in ultimii ani, de Independent News & Media.