
Nea Ion a luat un credit marunt, de vreo 5000 de euro. Nevoi personale, cum ar veni. Nevoile astea s-au concretizat intr-un drum in Italia, in cautare de lucru. Nu a mai venit de 3 ani, iar banca ii trimite scrisori si ii suna rudele la telefon, doar-doar...
Tanti Ileana. Credit 8.000 de euro, pe cand lucra in confectii, iar sectorul chiar mergea. Intre timp a picat iar tanti Ileana nu mai are de unde sa plateasca ratele.
Vasilica e si el student si lucreaza in timpul liber. A vazut o linie de credit dedicata studentilor si a aplicat. Cu 6000 de euro si-a luat o masina din Germania, dar acum nu mai are venituri, ca l-au dat afara.
- Bancile isi fac liste cu debitori si ii suna. Pe unii, degeaba
 |
calitatea creditelor (2) Foto: HotNews.ro
|
 |
Bancile comerciale locale tin tot mai mult cu dintii de clientii restantieri. Departamentele de colectare sunt mereu in alerta, ca nu cumva vreun client sa scape cu creditul neachitat. Din pacate pentru unele, managementul defectuos al riscului (dupa principiul „hai sa dam credite ca sa ne marim cota de piata si portofoliul ca vedem noi dupa aia cum ne recuperam banii”) a dus la serioase probleme de colectare.
Indiferent ca e Craciun sau Paste, ofiterii bancari isi fac liste peste liste, noteaza in dreptul fiecarui debitor suma de recuperat, stadiul in care se afla colectarea si noteaza sansele ca banca sa isi recupereze banii. Treaba pare amuzanta, cand vezi liste cu datorii la banca de 15 lei de pilda, insa adunate, toate restantele dau sume de ordinul miliardelor de lei noi. Asta inseamna pentru banci provizoane care s-ar putea transforma in pierderi. Pierderile nu convin nimanui si, de regula, se sparg in capul alora mici.
- Clientii cer pasuiri sau aplicarea metodelor americano-canadiene
Dupa consultarea a vreo 10 asemenea liste cu debitori mici de la care se incearca recuperarea banilor, am constatat doua lucruri. Numarul celor care devin agresivi in raport cu bancile, creste. In multe cazuri sunt semnalate note in genul. “Recalcitranta. Propune sa o executam silit daca nu ne convine”. Sau “Nu raspunde la telefon decat cu mare greutate. Zice ca nu va plati pana cand nu ii reducem dobanzile”. Altii sunt mai smecheri. Vin la banca cu un plan propriu de esalonare a platilor, dupa care a doua sau a treia zi pleaca din tara.
Avand listele (in care figureaza si numerele de telefon) mi-am permis sa sun la cativa debitori, din interes pur jurnalistic. “Dom`ne, nu e luna sa nu ma sune sa nu ma
 |
angajamente de plata Foto: HotNews.ro
|
 |
ameninte”, zice nea Ion. “Am luat imprumutul ala ca aveam atunci nevoie, da` acuma de unde sa-l dau pe tot inapoi? Ca mi-au spus ca o sa ma execute silit daca nu-l dau pe tot odata. Pai de unde? Sa ma astepte si ei, ca de aia sunt banca sa aiba bani! Pai ce, in mine stau ei? Adica daca nu le dau eu milionul ala (de lei vechi-nm Dan Popa), dau faliment? Dupa ce ca platesc aproape dublul banilor luati de la ei, ma mai si ameninta”, zice Ion.
Maria. Are vreo 3000 de lei luati imprumut. Culmea e ca Maria lucreaza tot in sectorul financiar. Adica lucra, ca si-a inchis firma. Intermedia credite, pe cand economia duduia. Acum duduie ea de nervi, iar economia sta sa crape. “Le-am spus ca nu sunt o tampita si stiu ce se intampla in cazul in care clientul e in imposibilitatea obiectiva de a-si plati ratele. Sora mea e in America. Acolo i-au suspendat pe un an de zile ratele.
- Bancherii au si ei dreptate. Daca ti-ai asumat un credit, plateste-ti datoria
Pur si simplu au sunat-o si au intrebat-o daca se descurca, ca ea are un mortgage (ipoteca- n.m. Dan Popa). Sora-mea le-a spus ca se descurca, dar greu. Banca a intrebat-o politicoasa daca ar aranja-o mai bine fara sa achite ratele, dar din anul urmator ii urca dobanda cu 1%. Adica n-o sa plateasca 4% ci 5%, cum ar veni. Normal ca a fost de acord. Ca daca ii raman mai multi bani, consuma si ajuta economia. Si daca economiei ii merge bine, si bancii ii va merge bine. Numai la noi sunt de o lacomie fara seaman. Le-am spus si fetelor alora de ma suna sa inceteze ca stiu si eu cum s-au dat unele credite, ca doar cu ei am lucrat. Vad ca in ultima luna nu m-au mai sunat”, mai spune Maria.
 |
Calitatea creditelor Foto: HotNews.ro
|
 |
Vlad e angajat in sectorul public. Si el si sotia. Cand afara era soare, au venit in institutia lor reprezentantii unei banci comerciale si le-au propus descoperit de cont. 5 salarii. Vlad si-a zis ca nu strica o plasa de siguranta si a semnat. Intre timp, au venit norii si ploaia. Vlad si-a pierdut serviciul iar sotia castiga cu vreo 400 de lei mai putin.
- Creditele pierdute sunt scumpe si afecteaza profiturile bancare
De cum a inceput ploaia, banca a venit sa isi ia umbrela inapoi. Vlad nu are de unde plati, asa ca si-a schimbat numarul de telefon si nu mai vrea sa auda de banci. Spune ca o sa isi vanda niste teren si o sa plateasca datoria, dar mai asteapta putin ca acum l-ar vinde in pierdere. De cealalta parte, bancherii au si ei dreptatea lor. Daca ai fost idiot si ti-ai facut credit, plateste-l. Nimeni nu ti-a bagat banii cu forta in buzunar, asa ca ai bunul simt si onoarea de a-ti asuma datoriile. Ai semnat contractul, respecta-l asa cum si banca si-a respectat partea si ti-a dat bani atunci cand ai avut nevoie.
Pana la urma, adevarul e de ambele parti, cu o singura mentiune. Poate ca la nivelul comunicarii, bancile pot face mai mult. E clar ca au o imagine proasta si daca mai toarna gaz pe foc sunandu-si revendicativ clientii, nu rezolva mare lucru. Solutii sunt destule si la indemana ambelor parti.
Eu n-am luat un credit in viata mea, chiar cand am avut nevoie de ceva mai bine am ramas fara decat sa ma imprumut. Dar am prieteni care si-au facut credite peste credite de dadeau juma de salar pe rata si juma pe cheltuieli. Acum banca tot ameninta cu executarea silita dar ar face-o degeaba - e lista cu apartamente si terenuri de vanzare cat DEXu lipita pe afisierul sucursalei, si nu se vinde nimic la nici o licitatie de 6 luni incoace.
Un alt prieten, cand banca l-a executat silit, si-a dat foc la casa si a plecat in Germania. Asigurare obligatorie de la banca avea, dar era minuscula comparabil cu cat valora casa pe piata reala (banca i-o subevaluase ca sa ii dea un credit mai mic).
O solutie e sa-ti calculezi veniturile relativ la cea mai pesimista situatie. NU exista a nu lua credit - poate doar pentru cei peste 40 ani.
Puteam sa am mai mult? Da. Dar trebuia sa iau credit si asta e un lucru pe care nu l-as face. Am stat in chirie pana anul trecut cand mi-am permis un apartament decent, banii jos.
Nu toata lumea e in situatia asta. Nu toata lumea isi permite. Dar creditele de consum (care sunt prezentate in articol) sunt in general inutile. Exista situatii cand un imprumut e unica solutie iar in domeniul imobiliar lucrurile ar sta pe loc daca nu ar exista creditul, dar majoritatea rau-platnicilor sunt cei care au luat credite pt ca era la moda si vroiau si ei un scuter ca al lu' vecinu sau o plasma mare pt bucatarie.
Exista cazuri si cazuri, eu sunt de parere ca in afara necesitatilor primare (casa, masa, sanatate) nu e nevoie de credite. Un om poate trai fericit si fara o masina noua sau o vacanta in Caraibe.
Totul tine de prioritati.
Si curiozitatea asta este cu atat mai mare cu cat ciclurile operationale s-au marit in aproape toate industriile, ca urmare a incetinirii platilor intre partenerii de afaceri.
Insasi modelul de afacere pe care il detaliezi in comentariul de mai jos (in care spui ca ai adunat 200.000 euro in 2 ani) tradeaza faptul ca nu ai nicio afacere :))
Cunoscatorii stiu de ce...
Confunzi rau de tot lucrurile. Pai sigur ca firmele lucreaza cu credite de la banci, pentru ca isi platesc ratele si dobanzile din profitul afacerii rezultate in urma imprumulului. Adica, daca ia un credit de 50000Eur pe cinci ani, estimeaza ca in perioada asta va avea un profit de 500000Eur, deci dupa ce va plati 100000Eur (creditul si dobanda), va ramane cu castig net de 400000. Daca afacerea n-a adus profit, atunci firma intra in faliment, banca vinde utilajele achizitionate prin credit, se inchide, iar patronul si salariatii pleaca acasa, cautandu-si altceva de facut.
In schimb, banii luati imprumut de persoanele fizice nu aduc niciun profit, fiind platiti din venituri lunare fixe, iar dobanda o poti trece la pierderi la venituri (nu se regaseste in valoarea reala a obiectului achizitionat). Iar daca nu mai poti sa platesti, ramai pe drumuri.
Sunt de acord cu bunicul, mai ales ca, o Dacie te duce la fel de bine si tot acolo ca si un BMW, o vacanta la Neptun poate fi la fel de frumoasa ca si una in Bahamas, un apartament confort II poate fi un adapost suficient de decent fata de vila cu etaj din Pipera, etc. Pe cele din urma, poti sa le realizezi dupa cativa ani in plus, cand le poti plati cu banii jos. Pana la urma e un calcul simplu: daca casa, masina, plasmele, vacantele exotice, hainele de firma, etc. le poti realiza prin imprumuturi la banci pe o durata de, sa spunem, 30 de ani, rambursand in final bancii dublul creditului, inseamna ca, fara sa te imprumuti la banci, puteai sa realizezi aceleasi lucruri in doar 15 ani. In ceilalti 15 ani, faceai si altceva in plus. Corect?
e ca si cum ai spune ca magazinele de electrocasnice ne-au obligat sa cumparam televizoare scumpe, si culmea domnule: mai doresc sa le si platim ratele!!!
oare este de dorit ca bancile sa dea credite nerambursabile? este posibil intr-o lume perfecta ca tanti Ileana sau Vasilica din povestea dlui Dan Popa sa ia un credit dupa care sa nu il ramburseze?
In ce fel a fost obligat acest Vasilica sa isi ia credit pentru masina? dar tanti Ileana?
Si daca in incheierea articolului citesc faptul ca "Solutii sunt destule si la indemana ambelor parti", ce solutii ar vedea autorul articolului?
Daca nu stii ce este acela un produs, nu il cumperi, mai ales ca efectele acestuia se intind pe o perioada mare de timp. Una este sa cumperi o pasta de dinti (daca nu iti place o poti inlocui cu usurinta), si alta este sa iti cumperi o casa, sau sa contractezi un credit...
Mai mult, te poti interesa pe diverse cai de comunicare cum functioneaza produsul, iar decizia de a lua un credit nu se ia in autobuz in drum spre piata de zarzavaturi. Mergi acasa, cauti pe internet, ceri lamuriri suplimentare consilierului de clientela, citesti brosuri, etc.
Nu stiu ce ar putea face o banca pentru a se considera ca informeaza corect clientii.
Daca nu ar informa corect, ar fi cercetata de ANPC, insa nu stiu sa fie asemenea cazuri.
Pur si simplu, fiecare s-a indatorat cat a putut (cu adeverinte false de la angajator) si acum nu mai pot rambursa creditele, dar bancile sunt vinovate domnule! sunt vinovate pentru ca mai vor si banii inapoi!!! iti dai seama?
in multe contracte se face mentiunea ca dobanda este variabila, in functie de indicele de referinta al bancii, la care se adauga o marja, si trebuie sa fie la nivelul celei cu care banca da credite in momentul respectiv...
este ceva in neregula pana aici? nuuuuuu...., numai ca, banca , in marinimia ei, acorda credite cu o dobanda cu mult mai mica, la acelasi tip de creite, sa zicem nevoi personale, numai ca l-a botezat, cu niste cifre si literem, ZVT, de exemplu, iar al meu este chipurile THD, care ori nu mai este in vigoare, ori nu-l recomnada, fiind dobanda mai mare la el, asa ca raman tot cu dobanda mare...
o alta problema o constitutie comisioanele lunare, de gestiune, administrare cont, care, in afara de faptul ca se cheama comisioane, nu au nici o deosebire fata de dobanda, banca avand la dispozitie acum doua instrumente de a te jupui: dobada si comisioanele lunare...
sa nu-mi spui tu mie ca este vreun contract de credit, la orice banca vrei tu, care, indiferent de dobanda, care poate sa fie si fixa, sa nu aiba mentiunea ca banca isi rezerva dreptul de a modifica nivelul comisioanelor....apropo, comisioanele nu sunt deloc mici, de multe ori intrecand suma contractata(0.4, 0.5 % la creditul solicitat, daca mai [punem si asigurarea ...)
ANPC este o unitate care nici nu stie cu ce se manaca un produs bancar, ar trebui ei sa se informeze mai bine, altfel nu vad de ce se bucura ca prostul la poarta noua ca a modificat contractul de credit, ca dobanda, chiar si cea variabila, se calculeaza in functie de un indicator stabilit la nivelul pietei financiare la care se adauga marja bancii... pai ce facem cu comisioanele? alea nu sunt calculate in functie de nimic, doar de profitul bancii...
o alta mare arealizare o constituie comisionul de rambursare anticipata, de parca toti romanii se ingramadesc sa achite in avans...
asa ca, lasa gargara, stiu ca lucrezi in banca...
Cei din povestea de mai sus se credeau in comunism, cu loc de munca si salariu garantat? De-asta si-au luat credite aiurea?
Ba mai mult, Vlad si-a luat credit pentru masina, de parca nu putea trai fara masina.
Pe cei care si-au facut credite imobiliare ii inteleg, ca nu mai puteau trai 3 familii intr-un apartament cu 2 camere, dar pe papagalul de Vlad, nu. La fel si cu penibilul de nea Ion care si-a facut credit si a plecat in cautare de... munca!!! Adica el si-a facut credit, dar foarte probabil nu avea de munca! Pai astia isi merita soarta.
Bancile au intrat la noi puternic mai ales dupa 2000-2004 si au incercat sa profite cat mai mult de naivitatea unor potentiali clienti care nu fusesera niciodata educati cum sa traiasca cu imprumuturi perpetuee sau care sunt nevoile care trebuie neaparat satisfacute chiar si cu riscul luarii unui credit. De unde ar fi putut ei sa invete? La scoala nu, la facultate nu, la locul de munca nu. Parintii si bunicii in general nu au trait in capitalism asa ca nu aveau cum sa educe...
Pe langa asta mai era si este o lipsa acuta de cadru legislativ robust, care sa reglementeze relatiile client/banca. In aceasta zona gri opereaza atat "intermediarii", cat si camatarii.
Fara educatie si bun simt (din punct de vedere material) nu se poate forma o cultura stabila si solida financiara.
Dar poate ca nici nu trebuie - ca exemplu SUA unde creditul este un mod de viata chiar si acum, in timpul crizei.
Din punct de vedere personal eu am refuzat din principiu sa iau imprumut, chiar cand as fi avut nevoie. Decat sa iau 200.000 de Euro sa imi extind afacerea am asteptat sa fac acei bani ca profit, desi a durat doi ani. Dar acum pot sa spun ca desi cifra de afaceri a scazut semnificativ, nu am dat afara nici un angajat si mi-am permis sa le dau si prime de Craciun si cresteri salariale. Cu un credit in carca ar fi trebuit sa tai din salarii si poate sa dau afara oameni. Prefer mai incet dar sigur decat repede si la vale.
Nu cred ca sunt chiar asa vinovati aia de au luat credit de 10000 de euro cand ei castigau 100E pe luna...Daca banca le-a dat banii e prostia bancii...Asa e cand te plimbi cu ditamai friptura pe la gura flamandului...cati ar rezista ?
Pardon? Cum?
Adica daca tu platesti pentru o asigurare de locuinta aproximativ 0,2% pe an, adica in 80 de ani platesti echivalentul a 16% din valoarea locuintei tale pentru a te asigura ca in caz de doamne-fereste ai bani s-o repari, se cheama ca dai bani cu imprumut?
Daca banca a fost idioata si a dat credite ca tampita fara sa-si puna intrebari prea multe, asta e si teapa ei. Asa cum unii din cei ce au luat credite se tepuiesc si nu mai pot plati, se pot tepui si bancile-de aici si falimentele de banci.
"Ce-ai gandit cand ai luat cotetul ala in cartierul muncitoresc cu 150.000Euro? Prostia se plateste si luna de luna iti vei reaminti asta."
Acelasi lucru l-as spune celui care a dat creditul de nevoi personale de 8000 Euro (!!!) muncitoarei textile. "Ce-ati gandit atunci?"
Deci...."Ce-ai gandit cand ai luat cotetul ala in cartierul muncitoresc cu 150.000Euro?"
Avem o banca cu proprietari greci, a fost banca de stat si a fost privatizat.
Creditul (pe care le platesc luna de luna cu cca 20 de zile intarziere) este in lei. Initial avea o dobanda de 9%dupa care a fost ajustat la 14% apoi la 20% dupa care au uitat sa scada dobanda. Era o perioada cand banca a introdus si un comision numai ca a fost reclamat la OPC si a luat si o amenda.
Despre aceasta de cu nu se scrie?
Tanti Leana, nu avea 8000 de euro sa cumpere carpeta si frigider, dar are si carpeta si frigider nou si plasma, da are probleme cu cash-flow'ul.
Asa ca sterge matale putina, ca esti cretin si ai strans neste bani cu care ai luat masina la altii, plasma lu Leana, masina lu Ion.
Cred ca acesti oameni stresati de banci, ar trebui despagubiti regeste. Si ajutati sa vanda 2 camere din posesie, sa achite(optional) creditul si musai sa le ramana bani de o viluta necajita cu 6 camere. Asta ca spor de stres....
Majoritatea celor care iau un credit nu isi dau seama ce inseamna un credit, nu sunt constienti ca sunt niste bani luati IMPRUMUT, pentru care vor plati dobanda.
Nu spun ca bancile nu au o gramada de defecte (contracte care te obliga sa accepti tot ce vor ei, iti schimba dobanda dupa placul lor, etc) dar in articolul asta e vorba de mentalitatea oamenilor, care se simt victime pentru ca sunt acautati telefonic de banca pe care tocmai au tepuit-o. Adica, banca ar trebui sa zica mersi ca are sediu fain, si sa isi ia adio de la banii pe care i-au dat omului. Ca asa functioneaza bancile in mintea romanului, e un fel de stat, un sac fara fund de la care daca esti smecher poti sa te servesti oricand.
ar trebui sa fie mai flexibil.
sa nu mareasca dobanzile aiurea.
sa esaloneze ratele avand in vedere si situatia clientului, nu doar pe a sa.
sa mai suporte si ea cate o teapa, ca tare am impresia ca nici o banca nu isi asuma nici un risc niciodata !!
Poate ca cea mai rezonabila ar fi sa-i execute veniturile,adica sa nu-i lase clientului posibilitatea sa stea la umbra '' eu nu m-ai am bani,nu m-ai pot plati''.
Totodata si sacali din banci au mizat pe cresteri uriase de piete(in special imobiliara ptr ca constituie cea mai valoroasa parte a ipotecilor) iar acum ''specialisti '' au dato-n bara.
Un lucru e cert,tara plina de someri cu atatea banci ,''express-uri'' am inteles ca le spune la astea multe de cartier ,eu n-am vazut.
Noi toi am vorbit de falimentul oamenilor,de cel al bancilor parca n-ar fi normal sa vorbim ,pana la urma sunt niste firme care s-au orientat economic prost.
Daca dobanda este fixa, atunci modificarea ratelor robor si euribor nu au impact pe dobanda la creditul tau.
Daca banca nu si-a respectat obligatia de a ajusta rata totala in functie de cum este scris in contractul de credit, ai toate motivele sa ii soliciti asta, dar cu siguranta nu este un asemenea caz. Citeste cu atentie contractul de credit.
Eu am avut 2 credite in euro cu dobanda variabila, si la ambele au scazut dobanzile odata cu scaderea euribor. Prieteni de-ai mei au credite in lei, si le-au crescut ratele pe seama cresterii robor la inceputul anului 2009.
Dobanda de referinta nu modifica dobanda la soldul ramas de plata.
Informeaza-te corect, si dupa aia "informeaza" si pe altii...
Un lucru este cert: ai cumparat un serviciu, il platesti, sau ai imprumutat o suma de bani, o rambursezi...
zici ba, nu mi-e clar ce vrei de la mine, v-am pupat, ma duc la altii. si ai terminat balciul.
sau cumva bancile ar trebui sa fie responsabile ca mata ai semnat pe contract cum ca esti de acord cu conditiile?
e ca la televizor. nu iti place prgramul, schimbi pe alt canal si ai terminat balciul. nu iti place nici un program, bagi un film pe dvd sau un sex cu sotia.
cum adica "de cate ori sa fie mai mare suma rambursata decat cea imprumutata ca sa fie bancherul multumit"??
pai iti zic eu. de cate ori vrea muschii lui, ca de-aia el are banii si mata te duci cu sarumana sa iei credit.
Daca citesti graficul de rambursare in care scrie care cat ai de platit lunar, si daca mai stii si cum se calculeaza dobanda variabila, ai toate motivele pentru a semna contractul de credit in cunostinta de cauza, pentru ca stii daca din veniturile lunare pe care le ai poti suporta o plata asa cum scrie in graficul de rambursare.
Modificarea contractelor bilaterale prin acte aditionale se agreaza de catre ambele parti, si nu pot sa cred ca au fost modificat contractul fara incuviintarea clientului, din motive care nu erau stipulate in contract.
Sincer, nu cred.
Ar trebui sa fie scris in contractul de credit ce este acesta "dobanda de referinta a bancii". Care banca? Cum se calculeaza aceasta dobanda? Este dependenta de euribor?
ca se gasesc 3-4-200 de tembeli care s-au bucurat ca isi iau masina repede si acum constata ca nu au bani de asigurare daramite de rata, sa se vaite ca uite ce exploatati sunt ei si ce bonusuri criminale iau bancherii este alta problema.
chiar daca publici un articol doar cu cifre. cresteri, ponderi, restante, etc, tot se vor gasi unii care sa se planga ca uite ce comisioane au platit, ca uite ca a ramas dobanda fixa desi e euribor+marja, etc - si asta pentru ca fac parte din marea majoritate a populatiei pentru care cultura bancara tinde catre o bezna absoluta.
din pacate nu este timp sa invatam incet incet ca nu ne asteapta lumea. la fel nici romanul nu este dispus sa invete. el vede oferta, ia banii si apoi se plange.
contractele bancilor sunt beton. cine nu citeste, plateste. simplu. o s-o invatam the hard way. data viitoare vor fi mai atenti.
niciodata insa nu am avut vreo problema cu vreo banca. decat atunci cand intarziam :)
nene, am mai zis-o, invata care iti sunt drepturile, invata ce e aia marja, ce e aia euribor, cum se calculeaza si cum se pot ele modifica.
ai dobanda=euribor+marja? intreaba banca dinainte in ce consta aceasta marja, cum se calculeaza, ce factori o influenteaza si cum este reglementata in contract. daca dupa asta inca ai dileme, multumeste-le frumos si du-te la alta banca.
nu exista "va spunem noi la telefon de ce". totul trebuie stipulat clar in contract si detaliat pana in cele mai mici amanunte. nu vor? pleci, ca te arzi. e vorba de bani, nu de nasturi. iar jurista, schimb-o repede, ca ar fi trebuit sa se prinda de chestiile astea inainte sa ai mata probleme cu bancile.
dar in definitiv daca tot va pacalesc astia de la banci asa mai nene, dece nu reveniti la punga cu galbeni si la sipetul cu comori?
Pana acum doar plagaciosii au postat comentarii. In bunul spirit romanesc incercam sa aruncam pisica in ograda bancilor si sa ne absolvim de orice vina. Hai sa ne uitam un pic mai atenti in oglinda si sa ne analizam propriile actiuni mai amanuntit si mai pertinent, apoi sa decidem. Desigur, cine este in stare...
Exista desigur si zona de credite mai problematice dar acolo ori oamenii au intr-avebar probleme si ar trebui intelesi o perioada, de ex sa achite cateva luni doar dobanda sau sa se suspende creditul pe cateva luni pana clientul isi revine (dar bancile nu prea se omoara sa faca asta ca nu au nici un interes si nici nu le obliga nimeni desi in alte state exista mecanisme de genu asta) ori avem rai platnicii obisnuiti si acolo e vina ofiterului de credit teoretic, desi la noi pana acum nu exista un credit history, acum se face abia, deci .. asta e viata, mai pierd si ei.
In mare majoritate insa lumea achita sau macar are vointa sa achite dar e in dificultate, asta trebuie subliniat.
trebui sa inteleaga toata lumea ca raportarea nu o face un nene cu manecute si creion pus dupa ureche. se face automatizat.
sistemul fiecarei banci verifica zilnic scadentele si marimea restantei si automat la momentul cheie :) trimite info in BC. si pentru 1 ban si pentru 10000 eur, procedura este aceeasi.
desigur, o sa imi spuneti ca exosta greseli, ca nea Ion a fost raportat gresit, ca daduse banii.... ok, se intampla accidente si sunt remediate de orice banca serioasa atat timp cat dovedesti ca ai platit.
si da, exista banci care practica perioadele de gratie la principal in cazul unei restructurari de credit. totul se rezuma la suma. orice banca vrea sa isi recupereze banii nu sa se transforme in agen imobiliar pentru executarea garantiilor.
Poti face refinantare la un credit (orice tip) la o alta banca fara costuri aditionale (gen analiza dosar/rambursarea celuilalt credit / etc). Acest lucru sa fie valabil doar pt minim un an de la ultima refinantare.
Mie daca nu imi convine nesimtirea bancii...ma pot muta la alta practic cu costuri minime. Atunci banca v-a dori sa nu ma scape de client si o sa vrea sa imi faca cel mult 'offer-matching'.
S-ar stimula putin concurenta intre banci. Clientul e fericit ca isi poate tine costurile sub control. etc.
cine spune ca acum nu se mai acorda credite? tocmai am luat unul ca sa nu stau toata viata in chirie (si nu cu prima casa). mi-am calculat in asa fel incat rata nu depaseste 20% din venit, insa banca imi face in continuare oferte pentru alte credite de nevoi personale, card de credit, etc. Faptul ca imi flutura pe sub nas oferte nu inseamna ca ma obliga sa ma indatorez mai mult decat vreau. Daca nu am bani sa imi amenajez noua locuinta mai pot astepta cateva luni sa imi adun pentru ca orice investitie trebuie facuta cu cap.
la fel, e viata ta daca la 32 de ani accepti sa iti cumpere parintii casa in timp ce tu investesti in actiuni si demarezi proiecte online. banuiesc ca nu prea ai mari venituri din chestiile astea daca iti platesc parintii casa-ce-urmeaza-sa-fie-cumparata.
dar gandeste-te ca altii nu au aceleasi rationamente. altii vor sa fie independenti, sa isi plateasca singuri angaralele si sa iasa dupa femei prin oras mai ales ca le place nespus.
in cazul asta nu au de ales decat sa apeleze la un credit, pentru ca timpul trece, viata se scurge si la 40 de ani o sa te gandesti cat timp ai pierdut.
a, ca pot lua un credit in conditii ok daca sunt putin atenti si se informeaza, asta e altceva. pentru unii sa traiasca pe credit (repet, luat responsabil) e o necesitate, nu un confort.
Dobanzile practicate de toate bancile din Romania fara exceptie sunt imense si nesustenabile. In vreme ce un credit pentru casa cu dobanda fixa pe 30 de ani in USA se poate acorda cu o dobanda in jurul a 5% pe an, tot ce depaseste aceasta rata se numeste furt din buzunarul cetateanului. Nu e frumos sa imprumuti bani de la banca si sa nu-i returnezi, dar la scara macro asta este exact ce merita bancile din Romania.
criza prin banci in Romania este la inceput, totusi aceste institutii nu se gandesc de loc sa reduca dobanzile, asteapta in continuare fraieri sau poate se gandesc ca o sa mai prinda cativa necalificati.......
marea reducere de dobanzi, trambitata de curand, este o minciuna neserioasa, tipica societatii bancare de la noi....
n`ai ce astepta de la Ghetea & Co., banca trebuie sa incaseze cat mai multe comisioane de pe spatele clientului, ce conteaza ca clientul este deja pierdut pt. banca odata cu incheierea contractului de credit - important este ca bancherii sa ia prime pt. profit, sporuri - daca piata se prabusete, banca trebuie sa ramana la suprafata, numai ca nu mai are nici un pilon care sa o sustina - increderea populatiei in banci, din acest moment, arata consecintele politicii de supraveghere ingaduitoare......
gradul de risc al unui plasament bancar este proportional cu riscul de tara, cu rata inflatiei, cu riscul politic, cu riscul de credit, cu starea generala a economiei, etc.
De ce compari dobanzile practicate in USA cu cele din Romania? Compara dobanzi practicate in tari precum Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria, etc.
Daca dobanzile la credite in USA sunt de 5%, atunci dobanzile la depozite sunt de <1%, asa incat din diferenta 5%-1% traieste si banca, iar castigul este mic avand in vedere gradul redus de risc a plasamentului.
Daca in Romania avem dobanzi de 12% la credite, este si pentru ca dobanzile la depozite sunt de 8%, rezultand tot un 4% diferenta, din care sa traiasca si banca.
Te rog insistent sa intelegi faptul ca dobanzile la credite sunt strans legate de dobanzile la depozite!
De ce sunt dobanzile la depozite asa de mari in Romania? Pentru ca BNR a mentinut o dobanda de referinta de 7.5%-10.5%, adica orice banca comerciala putea sa plaseze bani la BNR si primea 7-5%-10.5%!!!!
Crezi ca vreo banca ar fi preferat sa iti acorde tie credit cu dobanda de 5%, in conditiile in care aveau 10% de la BNR?
Asta este unul din mecanismele prin care BNR controleaza dobanzile pe piata bancara!
Daca diminueaza RMO, se diminueaza si dobanzile la credite/ depozite.
Sincer, informatiile astea ar fi trebuit date de catre un formator de opinie, de catre autoru articolului, dar nu se doreste asta, pentru ca tinand oamenii in ceata, mentinand starea asta de confuzie, nimeni nu stie nimic, toti ataca bancile, dar valoarea adaugata a informatiei este nula.
Suntem precum italienii care reactioneaza exagerat atunci cand un ziarist din peninsula relateaza grozaviile romanilor, desi nu sunt relevante pentru tot poporul roman.
Si ei sint tinuti in ceata, ca noi.
Mie nici o banca nu mi-ar da credit, pentru ca am cvontract de munca in alta tara. Au gasit scuza ca nu imi aproba cererea de credit ca nu am trecut valoarea diurnei (valuta) in fisa de impozit global. I-am intrebat unde puteam sa trec valuta pe un formular in care totul e in lei.
Asa ca pana la urma am reusit sa iau un ipotecar de la o companie IFN, in care scria simplu si clar ce conditii sunt:
- dobanda variabila (euribor 6 luni + procent fixat de banca functie de bonitate)
- comision de plata anticipata
- comisioane de acordare in sume clare (procente si valoare)
Normal ca in primii ani, dobanda a crescut, crescand si euriborul. cum la inceputul crizei euriborul a scazut, a scazut si dobanda, cand la banci se tot anunta ca dobanzile vor creste. Oamenii au fost corecti.
Cand vad acum reclame in care se spune ca se acorda dobanda functie de euribor + 6.5%, cand euriborul e la o valoare minima, inseamna ca dobanda ar fi de max 8%, acum, ca nu mai stiu cat e euriborul. dar cand isi va reveni la valoarea dinainte de criza cand era peste 5,5% sa vad eu cum mai platesti dobanda la euro de peste 11%.
de ce nimeni nu spune nimic de politica bancilor? de ce nimeni nu se leaga de ei ca dau cu o dobnada promotionala mica ca dupa 3-6 luni sa-ti dubleze sau mai mult dobanda?
de ce nimeni nu spune //. in care se scalda bancile, lovind tot in clientii buni platnici prin mentinerea unor dobanzi ridicate, chiar daca dobanda de referinta a scazut enorm si chiar si ele ofera credte noi la dobanzi mult mai mici...
la cele pe rol le mentin ridicate, pentru diminuarea pierderilor prin simpla smecherie ca au dat unele denumiri la acelasi produs, adica credite de nevoi personale si ofera explicatia ca acum acordam credite cu dobanda x, dar dvs aveti un alt produs, la care dobanda este la fel, adica produsul este in vigoare, chiar daca noi nu-l recomandam, fiindca nimeni nu este nebun sa faca un credit de nevoi personale cu dobanda mare cand tot banca iti recomanada acelsi credit cu dobanda mica, numai ca se cheama XT50 si PJ42...
o alta smekerie a bancilor o constituie comisioanele lunare, care in afara de faptul ca se numesc asa, nu difera de dobanda, functionand pe acelasi principiu, banca putand oricand sa le modifice....
ANPC se lauda degeaba ca a fortat bancile sa modifice contractul de credit in legatura cu modul de stabilire a nivelului dob variabile, bancile au la indemana comisioanele....
o alta problema o constituie profitul: de ce o banca trebuie sa aiba profit maxim, chiar daca este un an de criza si cele mai multe unitati abia supravietuiesc? ele nu fac parte din lumea asta? daca ele ofera dobanzi la depozite acum de 6-7 %, la credite de ce solicita 13-15%? dca mai punem la socoteala si comisioanele lunare, DAE sare de 24% pe an, asta nu este jecmaneala curata?
banca nu trebuie sa-si asume niste riscuri si ea? numai debitorii trebuie sa preia ris(editat de HotNews.ro)