- Societatea se opune acestui demers prin multiple cai
Mugur Isarescu, recunoscut prin caracterul moderat al interventiilor sale publice, s-a multumit sa declare ca sustine opinia directorului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, care a afirmat, la Bucuresti, ca indiferent de mentinerea sau nu a tintei de aderare, Romania trebuie sa fie pregatita din punctul de vedere al politicilor economice. "Uitat-va la ce s-a intamplat cu Grecia", a avertizat Isarescu asupra riscului de a trece la euro cu o economie nereformata.
Intr-o discutie cu HotNews.ro, fostul presedinte executiv al BCR, Nicolae Danila, a declarat ca sansele Romaniei de a adopta euro in 2015 sunt de 50-50. Bancherii se feresc sa vorbeasca despre ceea ce ar insemna intarzierea adoptarii monedei unice, dar nici tonul lor nu este mai optimist. "Romania a stabilit deja un calendar pentru adoptarea Euro. Cu toate acestea trebuie sa fim flexibili – adoptarea monedei unice ar trebui sa fie facuta atunci cand economia este gata sa o accepte. Pentru moment, putem spune ca 2014-2015 este o tinta optimista, avand in vedere ca inca resimtim efectele recesiunii economice", a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al BCR, Lucian Anghel.
- Din acest punct de vedere as pune undeva la 25-30% sansele ca Romania sa adopte efectiv euro
Nici analistii macroeconomici nu sunt mai optimisti, sugerand sa mai asteptam pentru a nu ne izbi de probleme similare Greciei. "Teoretic cred ca exista posibilitatea ca Romania sa indeplineasca preconditiile de la Maastricht in orizontul de timp stabilit. Practic, cred insa ca ar fi potrivit sa asteptam ca economia sa se mai ajusteze structural. Orizontul de timp 2015 nu este suficient pentru aceasta. Din acest punct de vedere as pune undeva la 25-30% sansele ca Romania sa adopte efectiv euro - asa cum arata graficul acum.
- Ar fi un dezavantaj sa renuntam curand la independenta politicii monetare
Intrarea in ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.
2. Dupa problemele Greciei cu raportari false Uniunea Monetara va fi mult mai atenta pe cine accepta. Nu vor mai inchide ochii daca anumiti indicatori nu-s respectati sau cifrele sunt minarite de guvern.
3. Ca sa ajungi pe bune la indicatorii aia trebuie sa faci reforme dure. Asta inseamna sa nu mai arunci pomeni la pensionari si bugetari - adica cele mai importante 2 categorii de votanti. Orice guvern ar face asta si-ar semna practic condamnarea pt urmatoarele alegeri. Iar in Ro nimeni nu are "oole" si/sau vointa politica de a face asa ceva - pastrarea puterii e mult mai importanta.
4. S-ar putea ca orice expansiune a Uniunii Monetare sa fie blocata pina se rezolva cit de cit problemele cu Grecia, Spania, Italia, Irlanda si Portugalia. Si asta va dura ani buni.
Asa ca sunt slabe sanse sa vada Romania Euro inainte de 2020.
Sezi frumos, Luci, treci la piciorul lui Base !
e destul de relevant
Poate tagma jefuitorilor si puturosimea angajata "la stat" da, se opune.
Ce facil, "societatea se opune" sa fie stopata jefuirea oamenilor care muncesc cinstit in aceasta tara ( nu numai a celor de azi, chiar si a generatiei viitoare)
Minoritatea sunt aia care muncesc pe bune in tara asta.
Exemplificare: lunile ianuarie-februarie 2010: 78% din buget a fost cheltuit pe salarii, pensii si ajutoare sociale!!! Stiti ce ar insemna reducerea deficitului cu 5% din PIB? Scaderea cheltuielilor bugetare cam cu 15% (bugetul public e cam 30% din PIB)
Si doar de acolo se mai poate scadea acum, din salarii, pensii si ajutoare sociale.
Va imaginati cum ar arata Romania daca de exemplu ar scadea toate salariile in mediul bugetar si toate pensiile cu 10%? Ce ar face televiziunile, sindicatele, populatia? Ca sa nu mai zic de opozitie (Iliescu, Ponta si, de ce nu, si Antonescu, ca vad ca tot acolo a ajuns si el)?
Croitoru are dreptate: mare parte din populatia nu vrea reforme dure care sa reduca deficitul (cam 8-10 milioane de oameni care primesc banii de la stat). Sa ni se dea banii, chiar daca o sa crape tara cu totul. Chiar daca nu o sa avem infrastructura, chiar daca tara va ramane inapoiata din punct de vedere economic, chiar daca ai nostri copii or sa ne scrie pe messenger din Canada sau SUA, iar nepotii nostri or sa uite de tot limba romana. Nu conteaza. SA NI SE DEA ACUM.
Dar nu populatia e principala vinovata. Ce poti sa ii ceri unui om de 70 de ani, care a trait 50 in comunism. Si nici macar politicienii, care sunt asa cum sunt si stim ce le poate pielea
Media romaneasca e cea mai vinovata, a ajuns mai gretoasa si mai populista decat multi politicieni. Sa nu carecumva sa educe populatia sau sa ii spuna un adevar dureros. Am inceput sa ma uit la unii ziaristii cu mai multa scarba decat la politicienii.
si faptul ca trecerea la euro se amana din ce in ce mai mult,
nu e o dovada a incompetentei guvernului, si nu cere multe demiteri/demisii?
Dar aveti dreptate pe fond: guvernul e de vina pentru ca nu reduce dramatic aparatul de stat si nu face reduceti de cheltuieli. Asta pentru a reduce deficitul bugetar in limitele impuse la aderarea la euro. Si nu, nu mai e loc de reducere in alte capitole bugetare, deja oamenii mor prin spitale fara medicamente. Cheltuielile cu pensiile, salariile si ajutoarele sociale au ajuns la 78% din buget!!! De acolo trebuie scazut, alta sansa nu mai exista.
Dar sunt curios, ce ati mai scrie despre acest guvern daca pensiile si salariile bugetare ar scadea uniform cu 15%? Sau daca ar fi concediati 300.000 de bugetari intr-un singur an?
Banuiesc ca i-ati lauda, nu? Dar am unele dubii..
p.s. Alternativa la acest guvern e un guvern PSD. Va face PSD-ul ce am enuntat eu mai sus cand o sa imi vad eu ceafa fara oglinda.
p.s.2 Asta nu scuza in niciun fel guvernul actual, care nu are bile pentru niste masuri curajoase de reducere a cheltuielilor. Dar ceva imi spune ca orice lege sau ordonanta care va scadea veniturile sau va elimina, de exemplu, pensiile speciale va fi contestata in justitie si apoi va ajunge la CC. Si CC-ul va constata ca nu se poate, nu o constitutional: Drrepturile tale sunt sfinte si garantate de Constitutie, cum bine zicea conu Leonida, fata cu reactiunea!
Ce s-ar intampla daca guvernul ar forta reducerea cheltuielilor bugetare masiv in acest an pentru a se incadra in deficitul normal pentru adoptarea euro? Vorbim de micsorari de salarii si pensii cu 10-15%. Priviti doar o seara la Antena 3 sau Realitatea TV si o sa intelegeti. Sindicatele, opozitia, mare parte din presa si MAJORITATEA CLARA A POPULATIEI ar da jos guvernul prin proteste, miscari de strada (foarte posibil violente) si greve generale prelungite. Ar reveni cel mai posibil PSD la guvernare si totul ar ramane asa cum este: deficit bugetar mare pentru a nu miscora pensiile si salariile bugetare (ne imprumutam pentru salarii, pensii si ajutoare sociale)
Resemnati-va: Croitoru are dreptate. Nu suntem copti ca si societate pentru astfel de masuri. Adoptarea euro o sa intarzie cu 3-5 ani. Si nu e de vina nici BNR-ul si nici Croitoru pentru asta. El doar constata un fapt. Altii sunt vinovatii.
De 20 de ani suntem prada speculatiilor.
De 20 de ani ne-am devalorizat pina nu a mai ramas mare lucru de kru nostru.
De 20 de ani, an de an taxele se scumpesc, de la energie, benzina, RCA , pina la spanacul din piata.
De 20 de ani monedele forte se intaresc iar leul se depreciaza.
De 200 de ani monede forte ruleaza marfa din tari straine , prinzind astfel acoperire in marfa pe spinarea celor care nu au monda forte.
VREM odata moneda EURO fara alti 20 de ani de BLA BLA .
P.S. Suite asa cunspiratiile au dreptate cand vor spune (in fatza crizei tugulanii vor cere ei insisi Noua Ordine Financiara )
ca sa intri trebuie macar sa ai potential
trebuie sa avem crestere economica si sa aratam ca o putem mentine pe termen lung.
iar noi ce facem? dam in cap companiilor private, marim fiscalitatea si oprim orice urma de crestere economica.
si pitim banii statului scursi prin contracte catre prieteni...
deci ramanem in clubul saracilor si nu intram in zona euro
moare de starea noastra!
hai sa fim seriosi..nu mai pot nemtii si francezii de soarta noastra!
Daca se poate sa ne mai jupoaie bine daca nu...ce ii doare!