Adoptarea euro in Romania devine un proiect tot mai departe de realitatea practica, tot mai multi oficiali nuantandu-si pozitiile si distantandu-se usor de ceea ce in 2009 tindea sa devina "proiect national". Ieri, atat Guvernatorul Isarescu cat si consilierul acestuia, Lucian Croitoru, au exprimat pozitii nuantate cu privire la trecerea Romaniei la euro. Chiar daca economia romaneasca are un inalt grad de euroizare (marile tranzactii -imobiliare si auto - se fac in euro), trecerea la moneda unica presupune reforme pe care Guvernul nu pare sa si le asume.

  • Societatea se opune acestui demers prin multiple cai

"Este necesara o ajustare fiscala, respectiv prin ajustarea deficitului la 3%. Este un lucru dificil mai ales ca societatea se opune acestui demers prin multiple cai. Este dificil, vorbim de 2012, dar este obligatoriu daca vrem sa adoptam moneda euro in 2015".

Orizontul de timp 2015 nu este suficient pentru trecerea la euro. Din acest punct de vedere as pune undeva la 25-30% sansele ca Romania sa adopte efectiv euro - asa cum arata graficul acum.

Laurian Lungu, Macroanalitica

Domnia sa a explicat ca pentru acest proces este necesara realizarea mai multor reforme, pe care societatea insa nu le vrea. Daca nu trec de Parlament, aceste reforme raman pe hartie", e de parere consilierul Guvernatorului, Lucian Croitoru.

Mugur Isarescu, recunoscut prin caracterul moderat al interventiilor sale publice, s-a multumit sa declare ca sustine opinia directorului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, care a afirmat, la Bucuresti, ca indiferent de mentinerea sau nu a tintei de aderare, Romania trebuie sa fie pregatita din punctul de vedere al politicilor economice. "Uitat-va la ce s-a intamplat cu Grecia", a avertizat Isarescu asupra riscului de a trece la euro cu o economie nereformata.

Intr-o discutie cu HotNews.ro, fostul presedinte executiv al BCR, Nicolae Danila, a declarat ca sansele Romaniei de a adopta euro in 2015 sunt de 50-50. Bancherii se feresc sa vorbeasca despre ceea ce ar insemna intarzierea adoptarii monedei unice, dar nici tonul lor nu este mai optimist. "Romania a stabilit deja un calendar pentru adoptarea Euro. Cu toate acestea trebuie sa fim flexibili – adoptarea monedei unice ar trebui sa fie facuta atunci cand economia este gata sa o accepte. Pentru moment, putem spune ca 2014-2015 este o tinta optimista, avand in vedere ca inca resimtim efectele recesiunii economice", a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

  • Din acest punct de vedere as pune undeva la 25-30% sansele ca Romania sa adopte efectiv euro

Este necesara o ajustare fiscala, respectiv prin ajustarea deficitului la 3%. Este un lucru dificil mai ales ca societatea se opune acestui demers prin multiple cai.

Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului

Presedintele unei alte banci comerciale a confirmat si el ca deocamdata nu suntem pregatiti pentru aderare. "Clasa politica ar trebui sa asigure o stabilitate a economiei. Toata lumea vorbeste despre noi, ca nu dam credite. Dar intr-o economie anormala, credeti ca sectorul bancar va aduce normalitatea? Astazi, nu suntem pregatit pentru trecerea la euro. Teama mi-e ca nici in 2012 nu vom fi pregatiti pentru ERM II. Dar asta e o problema a Guvernului, nu a bancilor", a explicat pentru HotNews.ro CEO-ul unei banci locale.

Nici analistii macroeconomici nu sunt mai optimisti, sugerand sa mai asteptam pentru a nu ne izbi de probleme similare Greciei. "Teoretic cred ca exista posibilitatea ca Romania sa indeplineasca preconditiile de la Maastricht in orizontul de timp stabilit. Practic, cred insa ca ar fi potrivit sa asteptam ca economia sa se mai ajusteze structural. Orizontul de timp 2015 nu este suficient pentru aceasta. Din acest punct de vedere as pune undeva la 25-30% sansele ca Romania sa adopte efectiv euro - asa cum arata graficul acum.

  • Ar fi un dezavantaj sa renuntam curand la independenta politicii monetare

O politica monetara independenta faciliteaza ajustarea structurala a economiei si permite un rapuns adecvat la eventuale socuri. Ar fi un dezavantaj sa renuntam curand la independenta politicii monetare", a explicat pentru HotNews.ro Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

Intrarea in ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.