Andreea Paul, consiliera premierului: Numarul bugetarilor s-a redus cu 36.500 persoane, doar 3,5% fata de sfarsitul lui 2008

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 19 aprilie 2010, 12:20 Economie | Finanţe & Bănci


Numarul bugetarilor civili s-a redus cu doar 36.500 de persoane pana in februarie 2010, adica cu 3,5% fata de sfarsitul anului 2008, sustine consiliera premierului Boc, Andreea Paul, intr-un email remis HotNews.ro. “Administratia publica nu reactioneaza rapid si decisiv, ca si firmele private, prin ajustari dure la conditiile de contractie economica si de eficienta”, sustine consilierul premierului. Ultimele restructurari provin din randul companiilor de stat, fosti angajati ai CFR sau ai CET-urilor si nu din randul functionarilor publici.
 •  Datele ANOFM nu reflecta si angajarile-reangajarile
"Datele publicate de catre ANOFM nu sunt defalcate pe profesii ci pe judete si nu reflecta  numarul de angajari si reangajari in administratia publica", mai spune Paul. Din datele
 
Ultimele date disponibile pentru anul 2010 se refera la luna februarie, 1.005.800 de bugetari, adica cu doar 1.100 mai putin decat in 2009. In total, asadar, personalul bugetar efectiv angajat s-a redus in perioada 2009 - feb. 2010 cu doar 36.500 de persoane
 
 
Andreea Paul, consilierul premierului Boc
comunicate de INS personalul bugetar civil se ridica la 1.006.900 persoane in decembrie 2009 (administratie publica, invatamant, sanatate), cu doar 35.400 mai putin decat cu un an inainte. "Nu sunt neaparat toti someri. Unii si-au schimbat locul de munca. Altii poate au emigrat", crede consilierul premierului.

Ultimele date disponibile pentru anul 2010 se refera la luna februarie, 1.005.800 de bugetari, adica cu doar 1.100 mai putin decat in 2009. In total, asadar, personalul bugetar efectiv angajat s-a redus in perioada 2009 - feb. 2010 cu doar 36.500 de persoane

Potrivit acesteia, in perioada 2009 - feb. 2010 s-a redus doar o treime din aceasta ultima basica umflata artificial si irational. De la restul de circa 75.000 in jos pornesc estimarile. Dar aceasta reducere de personal ar trebui sa constituie efectul net al restructurarii aparatului de stat - adica diferenta intre nevoile suplimentare de disponibilizare, respectiv cele de angajare.
 • Cum sa toleram diferente salariale de doua ori mai mari in administratia publica si in aparare fata de personalul din sanatate si asistenta sociala?
"Pe de o parte, nu putem nici sacrifica calitatea serviciului public prin depopulare doar de dragul diminuarii cheltuielilor cu personalul. Normativele de personal si standardele de cost care sunt in curs de elaborare pornesc de la analiza fiecarei institutii in parte si la fiecare nivel decizional. E un proces greoi si de durata", mai spune Paul.

Pe de alta parte, continua ea, sectoarele vitale ale administratiei publice, precum sanatatea sau evaluarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana, sunt subpopulate. "Aici nu discutam despre datul oamenilor afara, ci despre o suplimentare si o politica de personal mai atractiva financiar. Cum sa mai toleram diferente salariale medii de aproape doua ori mai mari in administratia publica si in aparare fata de personalul din sanatate si asistenta sociala?", se intreaba consilierul.

Masurile nu sunt suficiente pentru a construi o economie mai eficienta si mai supla. Plusul de restructurari pe care il reclam trebuie insotit obligatoriu de masuri compensatorii. Chiar daca ne imbunatatim in viitor conduita fiscal-bugetara, chiar daca am extins perioada somajului tehnic cu trei luni in 2009 si am scutit temporar angajatorii de la plata CAS in 2010 si am crescut cuantumul venitului minim social garantat, oamenii care vor fi dati afara nu trebuie lasati de izbeliste.
 • Ce solutii exista?
Instrumente de interventionism guvernamental cu impact direct asupra pietei muncii:
·    Masuri de sustinere a cererii de forta de munca: subventii la angajare si pentru munca temporara - asa cum au facut, de pilda, Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria; acordarea companiilor de credite fiscale pentru fiecare nou angajat (ex. SUA).
·    Masuri de sprijinire a somerilor pentru a-si gasi un loc de munca: stimulente pentru afacerile start-up (ex. Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria); imbunatatirea asistentei publice pentru ocuparea fortei de munca (ex. Ungaria).
·    Programe de perfectionare pentru angajati si de reconversie profesionala (ex. Cehia, Bulgaria).
·    O combinatie a celor de mai sus sau a altor masuri gandite de catre Ministerul Muncii.

Teama de tensiuni si revolte sociale a intarziat prea mult aceste reforme. Guvernul socialist al lui Papandreu, din Grecia, vorbea despre coeziune sociala pentru a evita reducerea drastica a cheltuielilor dintr-un sector public supradimensionat. Premierul socialist Zapatero, din Spania, vehicula aceeasi idee pentru a mentine legislatia muncii care face ingrozitor de scumpa concedierea angajatilor permanenti. Chiar si presedintele francez conservator, Nicolas Sarkozy, nu doreste sa strice coeziunea sociala, promovand asistenta excesiva si costisitoare a statului. “Paradoxal”, rezultatele actuale sunt contrare. Somajul si deficitele bugetare sunt extrem de mari in aceste tari.

La polul opus se plaseaza Polonia sau Germania, care au reusit sa impace armonia sociala cu reforma economica si cu recastigarea competitivitatii pierdute inainte cu circa zece ani. Cum? Cu un management public eficient si cu suportul unor sindicate moderne si intelegatoare. Costurile cu sectorul public sunt tinute sub control, iar somajul este la cote scazute.

Nu exista alte raspunsuri rezonabile la intrebarile dificile ale romanilor. Cum vom aloca mai multe fonduri catre domeniile de dezvoltare prioritare, precum educatia, sanatatea, cultura sau cercetarea? sau Cand ne vom opri din pomana electorala prin care dau de la cei care muncesc catre cei care stau?

Nu de putine ori imi pare ca suntem o tara nedezvoltata, incapabila sa dezbata public serios problemele natiunii si caile alternative de solutionare. Ipocrizia si populismul par a fi cartile de succes ale politicianului roman din opozitie care isi plimba ideile pe ecrane. Nu e usor sa gasesti vocile capabile sa transmita un mesaj de austeritate, in conditiile in care cheltuim mai mult decat producem, si care sa il sprijine pe premierul Emil Boc in acest demers. Subiectul reformei administratiei publice este evitat sau, mai grav, se discuta in termeni halucinanti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1425 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  eu cand vreau sa fluire, vorbesc... (Luni, 19 aprilie 2010, 11:26)

  Dedalus [anonim]

  Guvernul asta ar trebui sa-si puna o frunza de menta pe drapel in loc de o floare de trandafir...
 • +4 (4 voturi)    
  ok (Luni, 19 aprilie 2010, 12:47)

  alex [anonim]

  In primul rand statul are o problema in a furniza statistici clare. Aceasta intarzie si distorsioneaza reforma. De aceea dureaza atat de mult. Este si coruptie prin care are loc acelasi fenomen de distorsionare.

  In al doilea rand nu stiu daca e rau ca se fac concedieri in companiile de stat. "Ultimele restructurari provin din randul companiilor de stat, fosti angajati ai CFR sau ai CET-urilor si nu din randul functionarilor publici. " In companiile de stat sunt salariile cele mai mari, nu in randul personalului bugetar (functionari publici, invatamant, sanatate). De asemenea acolo e cea mai mare coruptie si ineficienta in gestionarea banului public.
 • +2 (2 voturi)    
  1 milion de functionari (Luni, 19 aprilie 2010, 12:49)

  Mircea [anonim]

  Asta inseamna ca una din 10 persoane este functionar public sau mai bine spus 1 din patru salariati lucreaza la stat.

  Trecand peste aceste numere, ma intreb care este motivul pentru care inca se mai lucreaza la stat? Salariile (in multe institutii de stat) nu sunt nici pe departe la nivelul necesar unui trai bun....

  In plus, daca pleaca 300.000 de angajati la stat..unde se duc? Avem deja 1 milion de someri. Da, ii dam afara de la stat si apoi ii platim TOT din banii publici cat stau in somaj? Sau din subventionari "legale" facute de politicieni care nu vor sa-si piarda ciolanul?

  Eu cred ca asta e boala fara leac atat cat timp vom avea politicieni care nu au "cojones" si mai ales, minte. O decizie de genul asta trebuie facuta impartial si mai ales, BINE. Ma refer aici la reorientare profesionala, scaderea fiscalitatii excesive pentru a permite dezvoltarea firmelor private, folosirea corecta a banilor de la UE etc.

  Pana atunci, trebuie sa ne aducem aminte ca nu vorbim de niste cifre, ci de niste oameni.
  • +1 (1 vot)    
   Intrebare: de ce e mai bine la stat? (Luni, 19 aprilie 2010, 14:51)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Sunt care au plecat de la privat (chiar companii internationale) de la salarii de peste zece mii euro pe luna la stat pt salarii de 1-3 mii euro pe luna... oare de ce?
  • 0 (0 voturi)    
   ceva mituri? (Luni, 19 aprilie 2010, 15:13)

   nedumerit [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   A. e mai bine sa tin (in veci vecilor) personal suplimentar caruia ii platesc salarii prime concedii etc decat sa-i trimit in somaj?? B.Salariul la stat nu e suficient de bun: sporurile, siguranta postului de munca si altele, plus ritmul de munca fac FOARTE ATRACTIVA munca la stat (inclusiv administratia locala). C. Scaderea fiscalitatii excesive duce la revigorarea economiei: AZI cheltuim 70% din buget in domeniul social (pensii, salarii, subventii, alocatii, chirii subventionate, etc), ori aceste cifre sunt incomprimabile. Incasari mai mici la buget ar duce acest procent la 90% asteptand rezultatele (garantate?) ale revigorarii economice.
 • -1 (1 vot)    
  Vorbe.... (Luni, 19 aprilie 2010, 14:26)

  lili [anonim]

  Dna Vass, vorbiti, vorbiti ca si seful dvs , Dl Boc !!!! De facut, n-ati facut nimic, ati adus Romania la sapa de lemn. Da, asa e, Romania e o tara incapabila de progres din cauza celor care o conduc. Sunt INCOMPETENTI.
  • 0 (0 voturi)    
   de acord (Luni, 19 aprilie 2010, 15:06)

   Gio [anonim] i-a raspuns lui lili

   E rostul unui consilier sa vorbeasca si bine ca vorbeste! Cati consilieri au curajul dnei Vass? Bravo ei! Sunt f de acord cu concedierile din sectorul public. Bravo si lui Lucian Croitoru si lui Basescu ca au curajul sa vina cu solutii destepte!Sunt multi bugetari si lenesi! Ii platim aiurea cu salarii mult mai mari decat la privati.
  • 0 (0 voturi)    
   de cand dureaza? (Luni, 19 aprilie 2010, 15:18)

   curios [anonim] i-a raspuns lui lili

   deficitul bugetului de pensii ? cumva din 2009 sau din 1996? s-a marit cu 40% numarul de bugetari? din 2009 sau din 2005? este educatia subfinantata? din 2009 sau din 1992? dar sanatatea? Dupa cum vezi bolile mari nu dateaza de la premierul Boc ci vin din urma, cu mult din urma! Nu Boc a facut 5,5 milioane de pensionari la 4 mil. de salariati. Erau toate spitalele OK in 2008? dar drumurile? Curgea lapte si miere in 2008 si a ajuns in sapa de lemn in 14 luni? Du-te la partid sa te instruiasca mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Functionarii publici sa scada cu 30% minim. (Luni, 19 aprilie 2010, 15:56)

  cornel [anonim]

  E absolut necesar ca functionarii publici sa scada cu cel putin 30 %.
  Sa nu mai spuna nimic PSD-ul, dar Adrian Nastase a redus nr. functionariloe publici cu 30% Nu a admis nici cu un procentr mai putin. Asta la inceputul lui 2004. A dat la spate orice fel de sindicat.
  Acum nu trebuie sa manance nimic, nici ei, nici PNL (care a marit nr.acestora cu 30-40 in timpul aliantei PNL-PSD.)De asazisa "alianta a bugetarilor," nici vorba. Out.
 • 0 (0 voturi)    
  E interzis, cumva, sa mai vorbim de predecesori ?! (Marţi, 20 aprilie 2010, 17:40)

  Coman Horatiu [anonim]

  Destul de slabuta reforma sistemului bugetar. De nota 5. Cu indulgentza : 6, daca ne gandim cat de iresponsabil a umflat angajarile si costurile la stat guvernul Tariceanu : cu 300.000 de oameni. O adevarata explozie. O guvernare tipic socialista; risipitoare. Orice s-ar zice, precedentele treneaza asupra actualei guvernari.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by