Potrivit unui raport al comisiei prezidentiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, "De aceste pensii beneficiau in 2007 aproximativ 5,7 milioane persoane, la un numar mediu de salariati de 4,9 milioane, pentru fiecare persoana care contribuia la sistem si platea impozite revenind astfel aproximativ 1,2 pensionari. Este evident ca riscurile implicate sunt uriase, mai ales ca de atunci situatia s-a degradat si mai mult". De aici pleaca necesitatea reformarii sistemului de pensii din Romania. Cel putin in opinia Guvernului.
- Mentinerea actualului sistem ar necesita imprumuturi de miliarde de euro
Guvernul mai sustine ca prin actualul proiect de lege vor fi eliminate abuzurile, precum pensionarile frauduloase pe caz de invaliditate si pensionarile anticipate. In ceea ce priveste pensionarile pe caz de invaliditate, numarul de persoane a crescut de la 600.000 cate au fost inregistrate in 2001 la 900.000 in 2009. De asemenea, anul trecut au fost 115.000 de pensionari anticipate partial. Potrivit legii, varsta standard de pensionare ar trebui sa fie de 58 de ani si 9 luni la femei si de 63 de ani si 9 luni la barbati. Insa, varsta de pensionare ajunge, in medie, la 54 de ani si 7 luni.
- Doar pensiile speciale vor fi modificate
Pensiile speciale reprezinta un alt subiect sensibil. Potrivit Guvernului, vor fi recalculate toate pensiile speciale. Premierul sustine ca pentru 85% din cei care au pensii speciale - politia, armata, prin excelenta – cuantumul pensiei nu va scadea. In urma recalcularilor, vor fi modificari la pensiile speciale de peste 3.000 de lei.
Pentru pensiile de peste 3.000 de lei, diminuarea este graduala, in functie de nivelul actual al pensiei si contributia reala la bugetul asigurarilor sociale. Exista circa 180.000 cu pensii speciale. Doar pentru 15% din cei 180.000 se aplica recalcularea pensiilor si o scadere a acestora, sustine Guvernul.
"Se produc astfel inechitati evidente, nejustificate prin prisma contributiei sau echitatii. Raspunderea unui medic este poate la fel de mare ca cea a unui magistrat, dar celor doi li se aplica modalitati total diferite de calcul. Argumentul rolului special al unor categorii profesionale este 100% discretionar. Se invoca, in special de catre magistrati, ideea ca nu se pot realiza modificari ale legilor de pensionare deoarece se schimba stimulentele oferite la intrarea in profesie, deci sat incalca un contract virtual intre individ si stat", se arata intr-un raport al Societatii Academice din Romania.
- Care e experienta altor state in materie de pensii?
Pensia se plateste cand sunt indeplinite urmatoarele conditii: minim 65 de ani pentru barbati si 60 pentru femei; contributiile trebuie platite minim 20 de ani.
Franta
Sistemul de pensii in Franta nu este uniform, dar este organizat in functie de sectorul de activitate, astfel incat exista un sistem pentru salariatii din sectorul privat, sisteme speciale pentru salariatii din sectorul public si regime pentru non-salariati.
Germania
Peste 90% din populatia totala este asigurata prin sistemul public ce are la baza decretul imperial din 1883. Sistemul public german s-a dezvoltat de la constituirea asigurarilor de sanatate si a asigurarilor de accident in 1884, prin constiutirea Fondului de pensii in 1889, apoi in 1927 asigurarile de somaj. In 1957 a avut loc o reforma a sistemului public de pensii, iar in 1995 au fost introduse, in completarea Asigurarilor de sanatate, indemnizatiile de ingrijire, care reprezinta indemnizatii subventionate de la bugetul de stat si platite persoanelor ce nu au posibilitatea de a se autofinanta.
Spania
Pensionarii trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fi implinit varsta de 65 de ani.
Sa fi contribuit timp de 15 ani, dintre care cel putin doi trebuie sa fie cuprinsi in ultimii 15 ani dinaintea datei pensionarii. Un lucrator trebuie sa fi platit contributii 35 de ani pentru a primi o pensie integrala (100%).
Danemarca
Sistemul de pensii prevede explicit si posibilitatea de pensionare anticipata. La implinirea varstei de 60 de ani se poate primi un certificat de pensionare anticipata. Daca se amana pensionarea anticipata pana la 62 de ani, se poate primi pensia integrala la acel moment.
Daca se decide acceparea pensionarii anticipate la varsta de 60 de ani, nu se va primi decat 91% din pensia integrala.
Belgia
Exista 4 regimuri de pensii: regimul salariatilor, regimul independentilor, al functionarilor din serviciile publice si regimul fostilor angajati care au lucrat in colonii sau intr-o tara care nu e membra a UE. Valoarea pensiei este plafonata si este determinata in functie de cariera profesionala, salariu si situatia familiala.
Discutii aprinse pe marginea pensiilor militarilor
Opozitia se arata neincrezatoare in argumentele prezentate de Guvern. Acestia sustin ca si pensiile mai mici de 3.000 de lei vor avea de suferit. Discutiile contradictorii cele mai aprinse au loc pe marginea pensiilor militarilor. Potrivit unei simulari facute de Casa Nationala de Pensii si Alte drepturi de Asigurari Sociale, la cererea Ministerului Apararii Nationale, cuantumul pensiilor va fi intre 19 si 69% mai mic fata de cel actual.
Potrivit MApN, pensia militara medie actuala este de 1.700 de lei, insa peste 12.000 de militari iau in prezent pensii sub plafonul de 1.000 de lei. 19% dintre militari primesc pensii cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei, in timp ce aproximativ 6.000 de militari iau lunar pensii cuprinse intre 3.000 si 4.000 de lei. Impotriva reducerii pensiilor militarilor s-a declarat chiar si ministrul apararii.
Gabriel Oprea a declarat luni, in plenul Senatului, ca nu poate fi de acord cu unele prevederi inechitabile ale Legii unitare a pensiilor, subliniind ca ii va apara pe militari indiferent de consecintele politice. El a afirmat ca grupul senatorilor independenti sustine proiectul Legii unitare a pensiilor, insa in egala masura acesta sustine si anumite amendamente care privesc "recompensarea justa a militarilor si a personalului din sistemul de siguranta nationala". Ministrul Gabriel Oprea a cerut mentinerea pensiilor militarilor si nu taierea lor.
Reducerea cu pana la 69% a fost infirmata de Ministerul Muncii. "Cele care vor scadea nu vor fi nici foarte multe si nu se va ajunge nici la un procent de 69%. Aceste scaderi vor fi proportionale cu cuantumul pensiilor, dar nu se va ajunge la o scadere apocaliptica de aproape 70%", a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan.
Este un principiu : Maimea pensiei va depinde de contributia la sistem in timpul vietii active.
Acest principiu nu-l poate contrazice nimeni cu argumente credibile.
Daca ai avut o functie importanta sau o meserie riscanta se presupune ca ai avut si un salariu mare si in consecinta ai avut o contributie mare si vei avea o pensie mare conform proiectului de lege. Depinde bineinteles si cat timp ai fost in aceasta situatie.
Legile speciale permit sa se acorde pensii mari persoanelor care au indeplinit functii importante in ultimul an de activitate fara a tine cont de contributia lor integrala la sistemul de pensii.
Un sistem corect de pensii te va ajuta la batranete in masura in care si tu ai ajutat pe altii cand ai fost in activitate.
Principiul era si este sanatos, dar din pacate se vrea aplicarea lui abia acum cand bugetul este stramtorat. Cei care se opun nu par sa inteleaga situatia financiara foarte grava in care se va gasi bugetul daca nu se va adopta legea.
Situatia nu va dura numai 2 ani ci se va prelungi si pentru guvernarile urmatoare.
Dar daca vrem sa criticam cu orice pret, citim doar ce vrem din declaratiile oficiale.
Dumneavoastra daca va doriti o pensie peste 1000 RON sunteti nesimtit?
Manipularea guvernantilor va luat mintile incat nu va stiti nici macar interesele.
Sa stit ca in mod normal oamenii gandesc inainte de a spune ceva. dumneavoastra mai intai ati spus "nesimtiti" dupa aceea ati gandit sau poate nu obisnuiti sa faceti un asemenea exercitiu!
Pensiile de la stat se impart in 2 categorii: pensii publice si pensii speciale.
Ca vor pierde doar cei cu pensii mari e gargara pentru ca nu poti aplica 2 formule de calcul in cadrul aceleasi categorii. Daca cel cu pensie peste 3.000 lei pierde 20%, acelasi procent il va pierde si cel cu pensie de 1.000 lei. Oare cine o suferi mai mult?
Daca aplici 2 formule se cheama discriminare si e neconstitutional. Nu e de mirare la Boc, o lege in plus sau in minus neconstitutionala tot aia creeaza = haos general
Si inca un sfat, citeste comentariul si incerca sa-l intelegi, spun clar, "nu poti aplica 2 formule de calcul in cadrul aceleasi categorii". Adica nu poti sa micsorezi doar pensiile publice mari si pe cele mici sa le lasi neatinse pentru ca nu mai respecta principiul contributivitati si sunt discriminatorii. Pricepi?
La fel si in cazul pensiilor speciale. Ce este acest prag de 3.000 lei? De ce nu 30.000 lei sau 300.000 lei sau 300 lei?
Nu e corect asa?
Dar hai sa mergem departe: de ce exista plafoane? Pai plafoane exista peste tot in Europa, daca vad ca tot ne dai exemple de plafoane: si in Germania si in Danemarca si in alte tari. Un stat stabilieste anumite plafoane sustenabile: atat poate sa suporte de la buget ca si asistenta sociala. Si nu mai urla nimeni ca nu e cinstit sau ca plafonul e aberant.
Si mai departe: ziceti ca pensii speciale exista peste tot in UE. Poate ca da, dar tarile alea sunt de mult, mult in fata noastra in privinta unei administratii mai corecte a statului. Noi de abia am iesit din comunism, la noi orice portita e speculata dincolo de orice limita de bun simt: dati-mi un exemplu de tara din UE unde o pensie se stabileste in functie de veniturile nete (de orice natura!) din ultimele 3 luni de activitate. Hai, ca ascult. Luminati-ma.
Uite asa, cu astfel de pensii speciale, o tara care are un PIB/capita de 6000 de euro pe an ajunge sa dea pensii PUBLICE si de 80.000 de euro anual! Un stat isi omoara pacientii prin spitala pentru ca nu are fase si algocalmin, dar isi permite sa dea astfel de pensii. Super tare, nu?
In faza in care suntem cel mai sanatos pentru finatele publice este de departe: lichidarea TUTUROR pensiilor speciale, calculul trebuie bazat pe contributia avuta de-a lungul activitatii pentru toata lumea.
P.S. Doar pentru armata ar merita o exceptie, in sensul ca aia nu au contribuit cu nimic la sistemul de pensii, pentru ca statul comunist nu le-a retinut nimic, asa erau legile pe atunci. Ar trebui sa se faca calculul pe baza veniturilor incasate, ca si cum ar fi avut contributii de pensie platite. Nu a fost vina lor ca nu au platit contributii. Dar atat. Ajunge cu pensiile lunare de 5-6-7 mii de euro platite din bugetul de stat. NU NE PUTEM PERMITE ASA CEVA
Intelegi?
Nu poti face diferentierea pentru ca nu este constitutional. Toti romanii au aceleasi drepturi.
E ca si cum mie mi-ar spune Boc ca n-am nevoie de mai mult de 3.000 lei/luna si tot ce castig peste suma asta imi ia statul. Ce naiba e asta?
Hai sa iti explic, ca vad ca nu pricepi
La un punct de pensie medie la 39% din salariul mediu brut (cum e ASTAZI) si la distributia demografica de ASTAZI (angajati vs pensionari) deficitul la fondul de pensii e de 1,5 MILIARDE DE EURO. Adica banii de la bugetul de stat sunt virati la pensii. Se putea face autostrada Comarnic-Brasov cu acesti bani, daca ti se par putini.
Daca bagam punctul de pensie la 45% acest deficit o sa fie de 2,5 MILIARDE de euro.
Daca pastram exact acest punct de pensie acest deficit va creste in 10 ani din ce in ce mai mult: populatia Romaniei scade si imbatraneste (raportul angajati vs. pensionari devine din ce in ce mai prost, nu se mai nasc destul copii)
Punctul critic o sa fie in 2030, cand o sa inceapa pensionarea decreteilor. In acel moment Romania ar trebui sa cheltuiasca peste 50% din buget numai pentru pensii! Lucru aberant si, de altfel, imposibil.
Asta se va intampla daca nu facem nimic acum. O sa crapam. Sunt state care stau mai bine decat noi, demografic vorbind, si care au facut acelasi lucru, adica singurele masuri posibile:
- au plafonat pensiile de stat
- au marit varsta de pensionare
- au incurajat oamenii sa economiseasca, separat de sistemul public (pensii private)
Alte cale nu exista. Ne pacalim singuri, precum baronul ala care s-a tras singur din noroi apucandu-se de par
Acum vad ca scrieti: "Nu poti face diferentierea pentru ca nu este constitutional. Toti romanii au aceleasi drepturi."
Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans.
Parca ati fii conu' Leonida fata cu reactiunea:
Coana Mita: pai si de unde o sa plateasca statul, daca nu mai se platesc taxe?
Conu leonida, luptandu-se cu somnul: - Pai ce treaba are statu' roman? Sa dea lefurile la cetateni. Mai ales pensiile, ca sunt garantate de Constitutie!
P.S. "E ca si cum mie mi-ar spune Boc ca n-am nevoie de mai mult de 3.000 lei/luna si tot ce castig peste suma asta imi ia statul" Daca ati platit contributie timp de 35 de ani care sa justifice aceasta pensie, atunci Boc e un nemernic si aveti dreptate. Dar nu e cazul. Aceasta recalculare se refera la pensiile speciale. In acest caz, nu prea avem ce discuta.
Atat timp cat ati beneficiat de o lege COMPLET arbitrara (calcul pe baza veniturilor in ultimele 3-6-9 luni? de ce nu 5, de ce nu 18, de ce nu 79 de zile, de ce nu 40 de ani?), va rog sa nu ma luati cu plafonul "arbitrar" de 3000 de lei. Pentru Romania de azi e o pensie decenta, mai ales daca nici macar nu se bazeaza pe o contributie reala!
La treaba cu voi lacomilor, lasa-ti tita . Nu aveti drepturi in plus , ca nu a-ti excelat in nimic , nu va mai vaicari-ti pe la televiziunile pacalici .
In definitiv, unii contribuie cu nasturi, dar imbraca paltoane de nurca, ti se pare corect??
nu vedeti ca de fapt nu conteaza cat a contribuit un pensionar in vremea cand facea parte din categoria salariatilor, ci se incearca tot felul de grile pentru a gasi o solutie de limitare a costurilor, sau mai bine zis, se incearca sa se imparta "2 paie la 3 magari".
Cazuri concrete, am un unchi de 50 de ani care a iesit la pensie din armata, nu a fost pe front sau in razboi, numai la caldurica la post, concedii facute in vilele lor pe 3 lei, si iese la pensie cu pensie mai mult decat buna.
Tatal meu, inginer de profesie, cu facultate de 5 ani, a fost nevoit sa schimbe 10 firme cu patron roman pe salarii mizere, are stresul zilei de maine ca poate trebuie sa schimbe iar patronul ca da faliment si asta si iese la pensie la 65 de ani.
Oare e corect?
Totusi trebuie inceput de undeva, si nu pot decat sa admir intentia dlui Boc care e singurul care a avut curaj sa se puna impotriva unor mari colonei de prin senat si camera deputatilor.
Ne meritam soarta de romani prosti daca mai comentam si aceasta reforma.
Rusine ca sunt Roman, si ca sunt inconjurat de romani!
Bai mojicilor taceti din gura ! Mana pe lopata si capul la fund! Ce pensie ? Lucrati ca sunteti liberi! Slujiti si voi partia cu ce puteti!
Am facut si eu armata. Pe langa faptul ca toti erau indivizi cu creier redus care au intrat in armata numa sa fie si ei sefi chiar daca nu-i ducea mintea mai aveau si salarii nesimtite, case pe degeaba, mancare gratis(sau aproape) sistem medical special etc...
In principiu sunt de acord sa primeasca pensii speciale cei care au luptat pe front si au facut intradevar ceva pentru tara.
Lucrez in privat si probabil platesc taxe de cateva ori mai mult decat tine dar sunt in stare sa gandesc corect. Sa dam cezarului cei al cezarului, cum e peste tot in lumea asta.
Deja ma ineaca plansul cand ma gandesc la bietul militar.
Serios vorbind, poate ar fi timpul sa se mai renunte la atatea chestii "speciale". Sunt de acord sa aiba venituri relativ mari si chiar sa se pensioneze ceva mai devreme. Dar deja s-a ajuns la aberatii. Si asta pe bani publici
ba l-a obligat bah, l-a obligat societatea, pentru ca nu se puteau face toti militari, cineva mai trebuia sa se faca si inginer !!
Mai militarilor, intelegi odata ca bugetul public nu mai suporta atatea drepturi si pensii "speciale"! Adica inginerul ala "prost" de mai sus, ca pe spinarea aluia se platesc taxele si se construieste bugetul. Vreti sa il jupuiti de viu pe inginerul ala, sa ii luati 10 piei de pe el, doar ca sa aveti voi pensii speciale. Huo, nesatuilor!
Egalitatea de sanse insamna ca si militarii sa aiba aceleasi drepturi ca si tatal dv. pe care il respectam pentru munca domniei sale. In ceea ce priveste problemele dv. de familie, va invit sa mrgeti intr-o vila de 3 lei si o sa constatati ca nu merita mai mult.
Dupa aceea nu ati trait viata unui militar si intelegeti lucrurile in felul dv. daca consierati ca viata militara este atata de roz va puteti inrola. Domnul Boc se pricepe sa manipuleze opiniile. Adevarata radacina a raului si crizei in sistemul de pensii este clasa politica, neperformanta.
Dar ca formator de opinie, jurnalistul trebuie sa cunoasca legea (sa o citeasca si inteleaga), dupa care sa exprime o opinie.
Eu de ex, cred ca contributivitatea este un argument corect, care asigura o pensie proportionala cu salariul pe care il incasezi dealungul intregii cariere.
Daca ti se plateste mai mult, se plateste de la altii.
Am vazut la Realitatea tv, care critica prin reportaje ample pensiile privilegiate, un prezentator care sustinea ca sunt drepturi castigate!
Cetatenii nu mai pricep nimic, cu astfel de jurnalism.
E evident ca cei din media, nu citesc legile, ci repeta papagalicese, parerea unuia si altuia.
militarii cu militarii
judecatorii cu cine se aduna (privatizata dupa dorinta lui Patriciu)
functionarii publici
altii
si sa se spele pe cap cu sursa de finantare.
Eu sunt inginer la privat si eu si colegii mei avem raspundere mare in ceea ce facem (de noi depind vieti omenesti) si nu avem nici sporuri speciale si nici pensii speciale, iar din contributia noastra platim si armata si medicii (care iau spaga) si profesorii care nu-si fac treaba (si ei iau spaga mai ales prin universitati). Ca tot veni vorba , astept emisiuni cu profesori si medici spagari, nu inteleg de ce jurnalistii nu se ating de acestia decat accidental!?
exact asa i-a educat sistemul ...ca sunt mai cu mot decat ceilaltai ..si acum continua cu lozinca asta; cel mai tragic este ca ei chiar cred asta, nu e numai un gest de perfiditate dominat de interes, oamenii astia o sustin cu ferma convingere
Ce zici dl, BOC, faci pariu ca nu-ti asumi acest risc???
Nu zau, atunci poate ar trebui sa primiti cate 1 milion de euro anual, pentru riscurile uriase pe care vi le-ati asumat. Ca e imposibil sa masuram cumva curajul si eroismul armatei romane din ultimii 40 de ani
Nu vreti sa intelegeti ca bugetul de stat e complet secatuit? 80% din buget se da pe pensii, salarii si ajutoare sociale!!!! Nu se mai pot platii pensii speciale!
In plus aroganta dumneavoastra este maxima: armata face si drege, a facut si a dres.
Dar doctorii ce au facut si ce fac? De ce trebuie ca ei sa fie platiti de mizerie? De ce au pensii de mizerie? Ati auzit de profesorul Pesamosca de exemplu?
Uite aici:
http://isabellelorelai.wordpress.com/2009/07/19/a-uita-uitare-profesor-doctor-alexandru-pesamosca/
Zeci de mii de operatii pentru copii cu malformatii! Traieste sarac intr-o camera de spital. El de ce nu are dreptul la o pensie "speciala"? Pentru ca nu a fost militar?
Va credeti buricul pamantului. Asa ati fost invatati. Sa crape toata tara, dar noi sa ne luam pensiile "speciale"
Este scump sa sustii o armata profesionista. De ce am depus atata efort sa intram in NATO? O solutie ar fi sa ne retragem din NATO, sa desfiintam armata(ca sa scapam de nesimtitii de militari) si sa devenim neutri. Dar oare suntem Elvetia?
In toate tarile civilizate exista sistemul de pensii militar iar minimul de activitate este de 20 de ani.
Citesti comentariile si iti vine sa razi. Armata Romaniei este una din cele mai profesioniste institutii bugetare din Romania. Cadrele militare nu mai sunt cele de acum 20 de ani. Lucreaza in comandamente NATO, participa la exercitii internationale, etc, asa ca sa lasam la o parte bascalia cu prostia militara. Singura problema e slugarnicia sefilor fata de politic. Ei nu protesteaza niciodata.
Demnitatea unei tari tine si de demnitatea armatei sale nationale.
Oricum in Romania criza morala este mult mai profunda decat criza economica.
Pentru cei ce vor sa citeasca studiul senatului francez referitor la pensiile militare scriu urmatorul link. In studiu sunt prezentate argumentele in favoarea acordarii pensiei speciale militarilor
http://www.senat.fr/rap/r07-236/r07-236.html
http://atlasulinimii.ablog.ro/2010-03-02/pensia-lui-gigel.html
Sunt pentru a se pune ordine in aceasta tara a NIMANUI.
Sunt o multime de lucruri de facut precum eliminarea furaciunilor si recuperarea miliardelor de euro de la cei care au facut legi si apoi averi din banii de la stat, recuperarea fiscala de la rau-platnici, crearea de locuri de munca, intocmirea de noi legi care sa se verifice in practica a cel putin 10-15 ani, ocuparea locurilor de munca numai pe baza de concurs REAL si competenta,curatenie in randul pensionarilor frauduloase etc.etc.
Iata un exemplu simplu de manipulare: se spune ca diferenta dintre pensia minima si cea maxima este de ...: care pensie minima ? acela este un ajutor social ! pensia maxima poate ca sunt 2 sau trei: dar suna bine ! Pensie este cea obtinuta in urma pensionarii!!). Dar sunt multe neadevaruri care se spun si raman asa in aer ....!!
O lege a pensiilor cu sustenabilitate trebuie sa avem. Nu cred ca se va naste curand, din pacate !
Oricum, daca pensiile prea mari (si nu nesimtite ca in mahalaua noastra) ar fi fost impozitate gradual, pana acum guvernul avea deja rezolvata problema.
Dar ne plac manipularea, balciul, haosul politic.
Doamne, unde s-a ajuns?!
Nu cred ce zicea doamna Campeanu ca suportam consecintele disponibilizarilor din anii 90.
Intuitia imi spune ca s-au facut artificii in ultimii 10 ani, gen pensionare pe caz de boala. Ar trebui discutat mai serios, macar la Money Channel. Eu n-as mai invita populisti. Ma exaspereaza argumentele "opozitiei". Nu se poate intelege despre ce e vorba in legea asta daca se discuta aceleasi vesnice aiureli.
Ar trebui discutat cat de important este un deficit sustenabil pentru viitorul Romaniei, si cum influenteaza dezvoltarea Romaniei inclusiv viitoarele pensii. Trebuie sa le prezinti oamenilor viziunea ta, nu lista cu sacrificii.
Ce au tras in popor pentr-o suta de lei !