Riscul de credit este perceput drept principala amenintare pentru sistemul bancar de catre managerii din domeniu din Romania, potrivit celei mai recente editii a raportului “Banking Banana Skins” realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) in asociere cu PricewaterhouseCoopers (PwC). In acelasi timp, la nivel global, bancherii se tem in principal de consecintele ingerintelor politice in mediul bancar.

  • Romania: perspective greu de estimat

Perspectivele pentru sistemul bancar din Romania par a fi dificil de prognozat. Au fost exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei si la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii asupra bancilor, arata studiul PwC. O alta ingrijorare este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intarzia relansarea economica.

De ce se tem bancherii
De ce se tem bancherii
Foto: Pricewaterhousecoopers

Unii respondenti considera ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului; altii sunt preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor.

Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza.

”Sistemul bancar romanesc a evitat faza initiala a crizei financiare de la sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majora pentru bancile romanesti, pe masura ce recesiunea va duce la un numar din ce in ce mai ridicat de insolvente si falimente printre companiile locale. Bancile anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite si sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma in pierderi reale pentru creditori”, a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanta al PwC.

Studiul anual asupra riscurilor aferente sistemului bancar a evaluat si clasificat 30 dintre principalele riscuri cu care se confrunta bancile in actuala perioada de criza financiara. Studiul se bazeaza pe raspunsurile a 450 de manageri seniori din sistemul bancar din 49 de tari, atat bancheri, cat si analisti din sectorul financiar si decidenti din randul autoritatilor de reglementare. In Romania, 13 manageri de top din sistemul financiar autohton au participat la acest studiu.

  • Politizarea bancilor”, principala amenintare

La nivel global, respondentii au indicat faptul ca „Politizarea bancilor”, ca urmare a interventiilor de salvare si a operatiunilor de preluare de catre stat, reprezinta principala amenintare pentru situatia financiara a bancilor.

Riscul de ”ingerinta politica” nu a fost indicat niciodata ca risc major in precedentele 15 editii ale rapoartelor ”Banking Banana Skins”. Acesta este in stransa legatura cu riscul mentionat pe locul al treilea, ”Excesul de reglementare”, precum si cu ingrijorarea ca bancile vor fi prejudiciate suplimentar prin reactii exagerate la actuala criza.

“Este o ironie faptul ca deciziile politice sunt percepute ca si risc in conditiile in care bancile s-au vazut in situatia de a fi salvate prin interventia statelor. Este evidenta o criza in relatia dintre banci si societate si vor fi necesari cativa ani pentru a se restabili increderea. Pana atunci insa, bancile vor opera cu un anumit handicap financiar”, a declarat David Lascelles, editorul raportului.

Multe dintre riscurile identificate de catre acest studiu – cum ar fi „Riscul de credit” – pornesc de la ingrijorarea privitoare la efectele recesiunii asupra sectorului bancar. Cei mai multi respondenti s-au declarat pesimisti cu privire la perspective, temandu-se de o ”recesiune in W” ce va genera un nou val de credite neperformante. Atmosfera a fost deosebit de pesimista indeosebi in regiunea Asia-Pacific, acolo unde respondentii s-au declarat preocupati de posibilitatea ca un nou ”balon speculativ” sa se sparga fapt care ar putea duce la un colaps al increderii in pietele de credit.

Studiul reflecta de asemenea o ingrijorare cu privire la capacitatea bancilor de a se gestiona in siguranta. Alti factori precum calitatea managementului riscului, guvernanta corporatista si recompensarea managementului sunt de asemenea in topul potentialelor riscuri.

In schimb, unele dintre riscuri sunt percepute ca diminuandu-se pe masura ce economia isi revine din criza. Un numar de riscuri financiare precum cele legate de lichiditate, de instrumentele derivate, de marjele de dobanda ale creditelor si de investitiile in actiuni (equities) sunt percepute ca fiind mai mici decat in editia precedenta din 2008. O diminuare semnificativa a riscului este cea aferenta fondurilor de hedging, al caror risc a scazut de pe pozitia a 10-a pe locul 19. Riscurile privind „Infrastructura financiara” (functiile de back-office, sistemele de plati etc.) sunt de asemenea percepute ca fiind scazute. Toate aceste sisteme au functionat bine in perioada crizei. Riscul de mediu a ramas pe aceeasi pozitie 25 in ciuda atentiei sporite generate de summit-ul de la Copenhaga.