UPDATE Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 milioane lei pentru furnizare de informatii inexacte. Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurentei
UPDATE: Raiffeisen Bank a anuntat ca va contesta decizia Consiliului Concurentei de a sanctiona compania pentru furnizarea de informatii inexacte, precizand ca incalcarile invocate de Consiliu nu exista.
“In opinia noastra, incalcarile invocate de Consiliu nu exista: reprezentantii bancii au oferit absolut toate informatiile si documentele solicitate. Dupa mai bine de un an de zile, anchetatorii au revenit cu nu mai putin de cinci cereri de informatii suplimentare, la care am raspuns amanuntit. Banca noastra nu a furnizat informatii inexacte; faptul ca investigatorii au o intelegere diferita de cea a specialistilor bancari despre unele informatii nu poate fi retinut in culpa noastra”, a declarat Daniel Nicolaescu, director directia juridic si guvernanta corporativa Raiffeisen Bank.
Investigatia Consiliului Concurentei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare a fost declansata la sfarsitul lunii octombrie 2008.
Potrivit legii, Consiliul Concurentei poate amenda agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri a acestora pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Beeeeton, asta da amenda!
Banuiesc ca au nevoie de bani la buget :) de-aia sunt asa de duri.
Indicii respectivi sunt luati in calcul la stabilirea dobanzilor la credite? Daca au fost mariti artificial inseamna ca profitul bancii respective rezultat in anul 2008/2009 a fost si el marit prin acest artificiu? Care a fost castigul real de pe urma acestui risc asumat?
Pot clientii bancii sa isi ceara recalcularea sumelor platite daca cele de mai sus sunt reale?
Este valabil acest lucru si in cazul celorlalte banci ? (efectul e mai mare daca se lucreaza in grup, nu?)
Acum daca treci pe rosu si iti vor da amenda,se poate spune ca au nevoie de bani la buget???.
Oricum prbl. se va rezolva la nivel inalt,totusi guvernul roman are nevoie si de alte imprumuturi;),iar aceasta amenda e un avantaj :-)
Ar trebui ca şi legislaţia care ţine de CNA să fie modificată corespunzător pentru a se aplica şi în acel domeniu amenzi similare.
Şi-atunci sper să rămână doar televiziuni serioase.
Consiliul Concurentei ia de la RB (oricum au de unde ca declara astia profit record de cativa ani), iar RB nu va ramane in paguba - are o gramada de datornici de jupuit - numiti pompos "clienti"! :)
Oricum, e bine ca mai primesc si amenzi
nivelul comentariilor denota lipsa de cultura; bancile sunt SC, ce au profitul ca si obiectiv; nu e corect sa ne bucuram de o amenda, corect e sa facem presiuni pt orice greseala, incalcare de reguli... daca nu citim contractele si apoi suntem suparati pe banca nu inseamna ca e bine ca acea banca a luat amenda.
aversiunea impotriva bancilor e de actualitate, dar nu pentru ca acea banca face profit din dobanzi si comisioane, oare pe un proprietar de club de fitze suntem suparati ca vinde o apa cu 12 lei 0,5 l? e acelasi lucru...
orice institutie am lua, indiferent de domeniu se vor gasi multimi de nehotarati: justitie, functionari publici, invatamant samd
capra vecinului, lipsa de cultura, stilul de viata de promiscuitate in care ne complacem sunt doar cateva din multitudinea de motive care stau la baza unor comentarii nebazate pe realitate; ne meritam institutiile, sefii si tot ce ni se intampla.
ma astept la comentarii acide carora ni o sa le raspund, intra in categoria de mai sus...
PS: ne intrebam de ce in germania e dobanda de 3-4% pt mortgage iar la noi 7-8%? poate o fi ratingul, prima de risc, poate se mai adauga si productivitatea mai mica din romania din banci (oricum peste cea din economie ca si ecart)?
e greu....iar forma in care sunt date feedbackurile oamenilir afecteaza fondul...
Fratilor, si eu am patit diverse cu bancile, nu conteaza care. Dar de aici pana la a da cu picioru' in tot ce misca si a ne KK pe absolut tot cu parerile noastre de specialisti de balta, e ceva distanta.
Chiar sunteti acum experti cu totii in finante banci, doar pt ca v-ati luat un amarat de credit sa va luati plasma si bemveu? Cine v-a pus sa va luati cu bani de la banca daca stiati ca sunt hoti si capcauni? Trebuia sa strangeti la ciorap si sa va luati, iar bancile dadeau faliment, sau se CORECTAU, acolo unde erau probleme.
Vreau sa aud si eu de la un comentator, niste solutii sustenabile pentru bancile din romania, nu doar "da-i la naighba de umflati ca ne fura banii".
Daca tot sunteti cititori de hotnews, chiar mai mult de atat nu va duce capul ?
(p.s. nu lucrez la raiffeisen si nici nu am vreo ruda, nu sunt actionar, ma doare fix in 14. Urasc in schimb gargaragii care fac zgomot de fundal).
Asa e, nu e corect sa ne bucuram de o amenda. Cu o singura observatie. Nu e corect sa ne bucuram de o amenda cand e data deamboulea. In schimb cand firma amendata da date false la cererile institutiilor statului si pe urma se face ca n-a inceles ce vor aia de la ei merita sa te bucuri. Inseamna ca nu peste tot merg cu spagi si peschesuri si unele institutii chiar trag linia la cat de mult inchid ochii la magariile "societatilor comerciale" cum alinti tu camatarii deghizati in banci de la noi.
Vezi tu, tovarase galben, cand caprele vecinului umfla tzatza pe izlazul meu si a mea moare de foame ca n-are loc de ele, chiar ma bucur daca cateva din ele crapa de pline ce sunt.
Dar te rog, lumineaza-ne, de ce bancile romane au dobanzi de 12%, prime de risc, profituri in crestere cu >50% in fiecare an si atunci cand li se cere sa raporteze cateva date se fac ca ploua? Dar hai sa extrapolam, daca tot au dobanzi imense si prime de risc, de ce nu sar sa arunce cu bani in romanii fraieri care ar cumpara sticla aia de apa la 12 lei?
Stii tu ca s-au dat date false? Lumineaza-ne si pe noi. De unde stii tu ca Raiffeisen a dat date false, sau ca BRD si BCR le-a dat corecte si bune ca Dumnezeu...
Tu acolo unde lucrezi, mai dai si date false? Sau stii cum se procedeaza?
Sunt doar curios
Asa ne mai place domnule sa dam cu catelul in tot ce misca...ce mai, e sport national. De facut nu face nimeni, si ala care face e prost...in rest, numa destepti.
De ce nu faceti scandal si la Bamboo, ca dati pe o bere cat da un roman pe o saptamana de mancare, sau ca sa rezervi o masa e cat salariul unui om pe o luna. Acolo tot un serviciu se presteaza, tot contra bani. De ce nu sunteti la fel de critici si cu alti prestatori de servicii?
Sau doar finantele sunt domeniul vostru forte?
Hai sa fiti iubiti si fericiti ! Altceva n-a mai ramas...
Si sincer, acum chiar imi place sa dau cu "catelul" in banca. Chiar e sportul meu favorit momentan. Astia si cu "dezvoltatorii imobiliari".
Aversiunea impotriva bancilor este cat se poate de normala. Bnacile nu mai dau faliment, ci proaspera in vremuri de restriste. Cand o banca are probleme, hop apar si banii mizerului contribuabil sa o salveze. Bancile, si in special cele din RO au un statut aparte, care ma duce cu gandul la un OLIGOPOL. Clauze contractuale abuzive sau la limita legalitatii, comisioane pentru miscatul unei hartii, dobanzi nesimtite (traiasca BNR, protectoarea acestui sistem).
Care e diferenta dintre neamtul care lucreaza la o uzina Ford din Germania si romanul de la Ford Craiova atunci cand li se calculeaza o prima de risc? Cerul de deasupra capului sau lacomia bancherilor romani/expatilor in a raporta cele mai cresteri ale filialelor pe Europa?
Dincolo de posibila lipsa de cultura a noastra, a restului de prostanaci, exista unele lucruri care cu greu pot fi trecute cu vederea: SIMTUL REALITATII, BUNUL SIMT si NORMALUL.
ps: proprietarul clubului de fite iti vinde cu 12 lei apa luata cu 1.5 lei. Insa:
Nu iti mai cere inca 3 lei fiindca barmanul iti da apa (comision de acordare a apei?), 1 leu fiindca sta de vorba cu tine inainte de ati da apa (comision de analiza a cererii de apa), si alti 3 lei la sfarsit, dupa ce ai baut-o, fiindca ... ai baut-o prea repede (comision golire anticipata a sticlei)!
Hai sa unificam toate comisioanele si sa le numim SPAGA! Veti fi multumiti atunci ?
Bani se gasesc doar la banca ...
Esti multumit acum?
Si da, bani NEMUNICITI doar la banca si la camatari se gasesc. Si ai fi surprins cati cumpara apa la 20 RON si nu cracnesc si nu se lamenteaza pe forumuri
Accept si impozitele, si taxele, si opritul la semafor rosu dar asta nu inseamna ca sunt ipocrit .
Nu vad legatura cu cei care cumpara apa cu 20 ron. Pot da pe ea si 50 ron. Daca vreau sa dau pe ea 2 ron, ma duc la magazin.
Bani nemunciti? Confuzi bancile cu vreo biserica sau Crucea Rosie.
In realitate, bancile sunt institutii private care nu isi asuma aproape nici un risc, se blindeaza cu garantii, iar cand o iau in freza ca urmare a propriei lacomii, primesc ajutoare moka de la fraierii care nu isi permit apa de 20 ron.
Sincer, continuarea discutiei este cu tine inutila.
Confunzi banca cu institutiile de caritate sau cu primitul cadourilor. Unde e el Ceausescu sa va dea de toate aproape gratis : serviciu, casa, bani! Nu-ti place, directia Rusia, dar nici acolo nu mai gasesti comunism, adica pomana.
ma uitam anul trecut pe Calea Mosilor: cum dadea faliment cate un magazin de toale, cum aparea cate o sucursala de banca. cu toata criza, n-au incetat sa deschida noi sucursale (uneori la 200 metri distanta, sucursale ale aceleiasi banci), si n-am vazut nici macar una sa se inchida.
raspunsul e, cred, destul de simplu: pentru ca toate profita de pe urma junglei existente in domeniul bancar la noi. suntem un fel de Estul salbatic, si ei sunt in goana dupa aur. vin toti sa profite de pe urma haosului existent in reglementarea activitatii bancare. isi permit practici si conditii pe care nici nu le-ar visa in tarile de origine...
masura luata de Consiliul Concurentei e buna, insa sper ca e doar un inceput. e foarte mult de facut in domeniul reglementarii bancilor.
Se folosesc de orice scuza proasta pentru a iesi in castig.Ca sa vezi, ce chestie. Ma bucur ca au fost amendati, nu m-ar mira ca intr-adevar sa fi facut manevre de acest gen. Oricum, cred ca inainte de a-i amenda, statul a facut un control amanuntit. E posibil sa nu fie singura banca de pe piata care a procedat asa. Traim intr-o tara condusa de hoti si guvernata de oameni care nu au nici o treaba cu postul pe care il ocupa. PUNCT
Degeaba amendezi banca, daca lasi aceeasi conducere. Ar trebui sanctionata dur conducerea, eventual cu interzicerea de a mai lucra in domeniul financiar-bancar, altfel peste 5 minute vor face la fel (a se vedea ce se intampla in SUA).
Deocamdata exista o contestatie in derulare, iar concluziile despre oportunitatea amenzii, eficacitatea acesteia pentru destresarea cititorilor vor putea sa fie fundamentate doar dupa solutionarea acesteia.
De aia iubim Romania: ne indatoram la banci (cu declaratii false de venituri), dupa care in momentul in care nu mai putem plati, le acuzam pe acestea ca nu au avut grija de nestiinta noastra.
Este ca si cum rudele mortului care a condus bolidul cu 170 km/h si s-a facut terci intr-un copac, ar acuza firma producatoare (sau dealerul auto) a masinii ca nu i-a limitat viteza de rulare, sau ca nu i-a studiat profilul psihologic inainte de a i-o vinde...
Sau ca nu stia mititelul de specificatiile tehnice ale bolidului...
tare frumos, si etic!
stiu ca o sa ma acuzati ca lucrez intr-o banca, si vezi ca de aia sunt eu partinitor... dar daca nu cunoastem toate datele problemei, cum putem trage o concluzie?
Daca maine primiti acasa un mandat de arestare pentru tulburarea linistii publice in Papua Noua Guinee, cum ar fi? V-ar sustine vecinul daca ar sti ca ati fost plecat de acasa 2 saptamani?
Cum a fost cu farsa in care Romania a trimis trupe in Tahiti, si care a fost preluata de multe televiziuni de pe mapamond ca fiind o stire reala? :)))
nu toti cei care apeleaza la banci o fac pentru a-si lua plasme sau masini bengoase, etc., mai sunt si care au nevoi care nu sufera amanare, banca reprezentand ultima solutie...
pasrtea proasta este ca banca nu-si asuma nici un fel de risc, fie ca ploua fie ca ninge sau este soare, profitul bancii se realizeaza, chiar cu riscul de a-i taxa mai mult pe cei corecti...
da, ne bucuram cand o banca este amendata si, sper sa nu fie ultima, pentru ca toate bancile dezinformeaza, inclusiv in reclamele tv (cea mai recenta reclama la unicredit: au scazut dobanzile cu 20%-adica ei cu ce dobanda lucrau acum, cu 30 %?) iar in contractele de credit se folosesc de fel de fel de subterfugii pentru a-ti mari comisioanele si dobanda_oricat de pregatit ai fi, nu ai cum sa-ti dai seama de intentia bancii, mergand doar pe buna credinta (mai ales ca lb, romana este foarte interpretabila...)
pe mine ma deranjeaza faptul ca se incearca de ani de zile protectia consumatorilor si se merge numai cu jumatati de masura: dobanda sa se raporteze la un anumit indicator plus o marja, comisionul de rambursare anticipata sa nu fie mai mare de..., de parca bancile nu pot creste oricand comisioanele lunare, care au ajuns la unele banci mai mari decat dobanda in sine... contractul se face pe 15-20 pagini, acum se semneaza un plan de afaceri obligatoriu, etc., toata lumea ar trebui sa fie la zi cu toti termenii bancari si tot nu s-ar rezolva problema; la toate bancile, dar absolut toate, au acolo un articol care stipuleaza ca bancile pot opera modificari privind comisioanele, dobanzile etc..., litigiile se rezolva pe cale amiabile sau pe cale judecatoreasca... atunci la ce bun toate aceste acte? si asta se face cu acordul marelui bancher isarescu si protectiei consumatorilor, care chipurile ne protejeaza...