Romania are unul dintre cele mai "generoase ineficiente" sisteme de asistenta sociala din Europa, considera ministrul muncii, Mihai Seitan. Potrivit acestuia, sunt alocate peste 12 milioane de indemnizatii intr-o luna. "Asta inseamna, sigur, ca nu 12 milioane de oameni profita, sunt 5-6 milioane de oameni care profita de astfel de sprijin, unii profita de cate doua, trei sau patru", a precizat Seitan.

Ministrul Muncii sustine ca in Romania exista persoane care castiga chiar si 5.000 de lei pe luna stand acasa. "Este o parere pe care o declar cu toata responsabilitatea pentru ca in ultima instanta ajungem sa avem persoane care castiga 3-4-5 mii de lei pe luna stand acasa, fiind persoane in forta, in activitate. Nu poti sa le mai oferi locuri de munca la salariile de acum daca sunt si necalificati pe deasupra", a spus Seitan.

Pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul isi indreapta atentia catre sistemul de protectie sociala. "Pana acum au fost identificate peste 200 de tipuri de ajutoare sociale", a declarat pentru HotNews.ro Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc. Aceasta a mai spus ca Ministerul Muncii lucreaza, in prezent, la o evaluare a sistemului de acordare a ajutoarelor sociale.

Premierul Emil Boc sustine ca Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, "pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii", in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau alta. "Avem multe legi care incurajeaza nemunca. Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii, in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau alta", a mai anuntat premierul.